lördag 2 april 2016

Spänningarna stiger i Grekland

Nu vet vi svaret på vem som blev sittande med svartepetter där gränsboms dominon slog till. Denna dominoeffekt jag förutspådde skulle ske. Då Balkanländerna var livrädda att bli sist på bollen var det av naturliga orsaker de som reagerade snabbast. Makedonien har helt stängt sin gräns sedan flera veckor tillbaka och minst 50,000 migranter är fast i Grekland och fler anländer. Det börjar gå upp för dessa strandade migranter, som inte vill stanna i Grekland av någon outgrundlig anledning, att utsikterna att komma vidare se mörka ut.

Nära den Makedonska gränsen ligger den lilla Grekiska byn Idomeni som en en befolkning om 150 pers. Nu bor det även 12000 migranter i området.


Dessa hoppas att Makedonien kommer öppna gränsen och olika rykten går om att så skall ske. Grekiska myndigheter försöker alussa folk därifrån, men nya anländer. Folk därifrån försökte även runda gränsstationen och ta sig över en flod, med flera drunknade som följd och de som tog sig över möttes av Makedonska säkerhetsstyrkor som förpassade dem över gränsen igen.

I lägret har stämningen blivit mer och mer desperat med slagsmål och attacker på polisen som följd. http://www.dailymail.co.uk/news/article-3516232/Migrants-battle-KNIFE-FIGHT-broke-makeshift-party-tempers-flare-Greek-border-Macedonia-insists-frontier-remain-closed.html

En av de bofasta Grekerna tröttnade härromdagen och började plöja sin åker då han måste börja så, med fler upprörda migranter som följd då några tält strök med.


Denna utveckling kommer bara eskalera och Grekland kommer tvingas inhysa migraterna i mer bevakade läger i väntan på utvisning till Turkiet enligt avtalet med EU. Ett avtal som jag f.ö. är mkt skeptisk till då det bygger på att flera länder i EU öppnar sina plånböcker och tar emot lika många från Turkiet som utvisas dit från Grekland.

Min gissning är att vi kmmer få mer eller mindre permanenta flyktingläger i Grekland som kommer finnas kvar i åratal.

Flyktingantalet via Italien kommer att öka då en resa till Grekland kommer bli mindre lockande. Snart blir vädret bättre för överfart till Lampedusa igen och det finns en risk för nya rekord i antalet som kommer försöka den vägen, såvida inte EU gör klart att man stänger den vägen.

Uppdatering 3/4- Expressen har idag ett reportage från ett interneringsläger i Grekland dit migranter anlända efter 20/3 förs. Alla dessa skall återföras till Turkiet. För de som kom innan, vilka mitt inlägg ovan handlar om, väntar nog liknande öde.


8 kommentarer:

 1. Knappast oväntad utveckling. Passar på att ge dig en eloge för dina kontinuerliga uppdateringar av "flödesläget". Din blogg tillhör de jag först kollar för att snabbt ta in dagstemperaturen i Europas sönderfallsprocess. MSM fallerar gravt här med sitt pubertala, osammanhängande känslopjunk och mer eller mindre arrangerade bilder.

  SvaraRadera
 2. Vad är mentaliteten hos dessa migranter från Syrien,de försöker med våld få asyl i Europa.Samtidigt lever väl ca 15 miljoner kvar i samma kaos? i Syrien som migranterna flyr från.Det är vapenvila i Syrien med ordnade förhållanden på många håll,vad flyr dessa i Grekland ifrån?

  SvaraRadera
 3. @ Anonym

  "Vad är mentaliteten hos dessa migranter från Syrien,de försöker med våld få asyl i Europa."

  Ja vad är de? "Migranter" låter ganska snällt, även om MSM gillar att kalla dem ännu snällare "flyktingar" (och möta med varm choklad och gosedjur).

  Thailand är ett populärt turistland för många svenskar. För att komma in måste du ha pass, pengar, returbiljett och sköta dig, annar går det illa.

  Gör tankeexperimentet att en svensk med våld föröker ta sig in i Thailand. Han ses då som kriminell, punkt. Och kommer inte att behandlas som något annat. Det finns för övrigt vissa alldeles äkta flyktingar i Thailand (tex kristna som flytt undan förföljelse i muslimska länder). De får klara sig helt själva, får inga som helst bidrag, och riskerar hela tiden att fångas i någon av den thailändska migrationspolisens räder..  SvaraRadera
 4. Hej.

  Så mongolernas gamla taktik med att driva hundratusentals människor framför sig fungerar dubbelt bra nu när de social-liberala folkfienderna i väst-Europas parlament dessutom lockar med livstids försörjning, straff-frihet, skydd från utvisning och allt på den inhemska befolkningens bekostnad?

  Tsk, historia och samhällsvetenskap (eller statskunskap som det borde heta) är ämnen där du sällan får chansen göra om tentor i praktiken.

  Men men, både individer och kollektiv kan begå självmord, och dra andra med sig i fallet. socialismens och den moderna liberalismens eftermäle blir auktoritär sunni-islam.

  Den som förespråkar öppna gränser bör fundera över varför den har lås på sin ytterdörr.

  Kamratliga hälsningar,
  Rikard, lärare

  SvaraRadera
 5. Östermalm börjar vakna, dock 5-10 år för sent. http://snaphanen.dk/2016/04/03/sondagskronika-samhallets-fiender/

  SvaraRadera
 6. Kan vi vänta oss ett första väpnat angrepp på en gränspostering för att bryta igenom gränsen? Med det okontrollerade flödet av migranter kan vapen följa med och tränade IS kämpar som gärna ser att gränserna hölls öppna för fritt tillträde till Europa. Hur sannolikt detta är och när i tiden det ligger låter jag andra spekulera i.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det tror jag inte kommer ske (med skjutvapen) däremot, mobrusningar och omfattninga där man försöker smyga in. Öppen konfrontation med Greklands eller Makedoniens polis kommer leda till osvikligt nederlag för migranterna då dessa stater är polisiära till sin natur..

   Radera
  2. Det är klart det kommer att ske, frågan är när. Det finns en beskrivning av en romersk ståthållare om hur germanerna krånglade vid gränsen, men så fort han kom med militär höll de sig undan. Senare när de blivit fler, fått mer kontakter på andra sidan gränsen och lärdomar vet vi hur det gick. När ett rike börjar betala tribut för att andra skall göra jobbet eller "vara snälla" då ligger det riket på det sluttande planet.

   För övrigt verkar detta sammanfalla med när man gjort sig av med självägande bönder, denna kuvös för dugligt folk.

   En anknuten utvikning. Hörde i helgen en beskrivning om hur total skillnaden var mellan två grannbyar i Skåne, den ena (sedan svenskt tog över) självägande förmögna bönder och den andra fattiga arrendator och tjänstehjon under ett adelsgods. Att fundera på nu när de flesta blivit förvaltare åt bankerna.

   Radera