onsdag 3 augusti 2016

En fd migrant som återvände till Afghanistan berättar

Fick nys om denna lilla berättelse som ligger på en Sida i Afghanistan. Den handlar om Hooman som Betalade 8000$ för att komma till Sverige. Då det inte riktigt var som han tänkte sig det hela återvände han hem.

Inget illa om Hooman, han trodde chansen fanns och försökte, men insåg att det inte bara är att kliva in här och få ett jobb. Han fick 3000$ av Migrationsverket för att återvända hem.

Min bestämnda åsikt är att man borde höja återvändarbidraget så att alla de som kom hit som migranter (dvs på jag efter ett bättre liv inte för att rädda sitt liv) kan återvända om de vill. Många brände nog sina sista slantar och kan inte återvända, även om de vill. Det vore oändligt mkt billigare än att ha dem här i bidragsberoende år efter år.

En särskilt intressant passus är den om att han ljög om sin ålder för att få bo bättre, vilket funkade tills han fyllde "18" och vamnade på boende igen. Då gav han upp och drog hem.

"So this enterprising 23-year-old college graduate told the immigration authorities that he was 17, and had not finished high school."

"Once Hooman celebrated his “18th” birthday, he was transferred to the men’s camp, where, he says, conditions were not as comfortable."
“They just gave you 1,000 krona (about $124) per month for soap, shampoo, etc.” he said. “The food was not good. if you were sick, it could take a month or more to get to a doctor. In a month you could be dead.”

Han bekräftar även att han inte flyr kriget.

"He airily dismisses claims that the stream of migrants is felling oppression and danger.
“Afghanistan has been at war for 100 years,” he shrugged. “What’s the problem?”"


Ni kan läsa hela berättelsen här, inkl diverse bilder.

Vad jag kan utröna är detta en autentisk berättelse, men i tider av psyops ska man alltid ha ett ngt skeptiskt sinnelag.


39 kommentarer:

 1. "Min bestämnda åsikt är att man borde höja återvändarbidraget så att alla de som kom hit som migranter (dvs på jag efter ett bättre liv inte för att rädda sitt liv) kan återvända om de vill. "

  Jag instämmer till 100%!!

  Danskarna ger cirka 150.000 SEK per vuxen och 50.000 SEk per barn. Varför inte ge det dubbla? Fortfarande vore det helt oändligt mycket billigare än att migranterna stannar här.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Mjo..men ser du inte problemet med pull-effekt? Kan bli en fin affärsidé. Rinse & repeat.

   Personligen lutar jag åt lite mer konkreta metoder. Avvisning/flytt till en "safe zone" som kan upphandlas på lämpligt, urtråkigt lågkostnadsställe. Transport med båt eller buss, eller chartrat flyg från Ryanair (typ). För det första går pull-effekten ner till nära noll snabbt. För det andra kommer denna safe zone snart tömmas billugt/gratis av tillbakadragande asylsökande.. Opportunister (som de flesta lycksökande asylsökande är) letar alltid efter grönare gräs, och en boring safe zone är oftast inte deras tekopp.

   Nästan alla problem Sverige har är svensktillverkade.

   Radera
  2. "Mjo..men ser du inte problemet med pull-effekt? Kan bli en fin affärsidé. Rinse & repeat."

   Jo, visst fattar jag det! Självklart måste ett sådant program förenas med järnhårda åtgärder som gör att inga fler släpps in samt att de som har lämnat inte kan komma tillbaka.

   I grunden är detta inte svårt. Sverige har bland Europas absolut bästa naturliga gränser, i praktiken är vi en ö. Lägg en halv procent av BNP på inre och yttre gränsbevakning, och inte en kotte lär komma in som inte har sina papper i ordning.

   Sen är det väl även säkrast att avskaffa den kvinnliga rösträtten, så att vi inte får nya krav på att öppna våra hjärtan :)

   Men allt det här är sannolikt bara drömmar. Troligen får alla som är här nu amnesti och sen är vårt demografiska öde beseglat.

   Radera
  3. Personligen är jag lite trött på den svenska inställningen att hälla pengar på saker och ting utan kontroll, och ser kanske risken att detta blir bara ännu en mjöllko för tredje världen. För vi ska vara väldigt klara med att det är så de ser oss. Feta kossor som ska mjölkas (och sedan kan man gott göra BBQ på kossan, något tacksamhetstänk - som många svenskar verkar tro - finns absolut inte). Svensken verkar ha svårt att ta in att denna typ av svaghet - att köpa sig loss från problemen - bara inspirerar till mer hat. För det finns ett mycket starkt förakt för övergödda, naiva, barnsliga västerlänningar, som jag tror svenskar (och övriga västerlänningar) har svårt att förstå.

   När det gäller den kvinnliga rösträtten har du tyvärr rätt. Det är ju lite talande att Schweiz var sist ut.

   När det gäller utvecklingen på medellång sikt är jag inte riktigt lika pessimistisk. När svenskarna väl har börjat organisera och styra upp något kan det bli riktigt bra.

   Dessutom noterar jag att Darwin redan bidrar i begränsad omfattning. Drunkningstillbuden med "badande som inte kan simma" duggar tätt denna sommar. Och nu har man tydligen plockat och ätit giftsvamp. Jag har jobbat i exotiska länder, men skulle givetvis inte drömma om att käka något från djungeln, som jag inte känt till eller kollat med de lokala.

   Avsaknaden av konsekvenstänk + Darwin rättar till mycket, särskilt på kalla breddgrader.

   Radera
  4. @utlandssvensk: ja, du drömmer. Fast jag tror att du även drömmer mardrömmar.
   extremhögern har de senaste 10-15 åren haft rätt i både sin verklighetsbeskrivning och i sina prognoser. Fjordman skrev t.ex. för 10 år sedan att asylrätten, som utformades efter ww2, måste avskaffas. Och det diskuteras nu inom EU (sossar o konservativa), så det tror jag genomförs inom 1-2 år. (Särskilt när höstens asylkaos tar vid då erdogan goes bananas). När asylrätten aVskaffats kan repatriering (med bidrag!) Äga rum.

   Här är en intressant text http://gatesofvienna.net/2016/07/france-has-two-options-civil-war-or-submission/


   Radera
  5. Jag tror ett högt återvändarbidrag i sig kan utgöra en pull factor. Kom hit, påstå dig vara asylsökande, lev på bidrag ett tag, få avslag, åk tillbaka som en, med hemlandets mått mätt, förmögen person. Jag tror mer på inhyrda läger i länder i Asien eller Afrika, dit asylsökande omedelbart skeppas. EU måste också själv säkra sin yttre gräns, inte inbilla sig att man kan betala en islamistisk diktator för att sköta denna.

   Radera
  6. Anonym, exakt, det finns stor risk för detta.

   Ett light-exempel är de gratis resor hem till Rumänien som tiggande sk EU-migranter bjudits på av kommuner. De har själva vidgått i intervjuer att resorna till Sverige är relativt sett lönsammare då Sverige betalar returbiljetten.

   Det finns i Sverige en övertro på att man kan lösa saker med betala pengar, trots att man ofta kan lösa problemen bättre genom att hålla i dem (och ha pengar över till gränsbevakninhg, polis, miltär etc).

   Det verkar finnas en mycket vag uppfattning hur låga lönerna kan vara i tredje världen, även i länder där man inte direkt svälter. 500 kr är ingen ovanlig månadslön i Asien, tex. Ett land som betalar trettio årslöner för att bli av med mig kan vara värt att besöka..

   Tänk dig att Singapore skulle ge dig 8 miljoner cash om du tog dig dit illegalt..låter det inte lite lockade. Jag skulle nog överväga.

   Men i verklighten väntar bara fängelse, böter och deportatation för någon som uppehåller sig illegalt i Singapore om de blir tagna. Det är bara i det stora mentalsjukhuset utan tak aka Sverige som allt är gratis.

   Radera
  7. Man får säga som Alf: Dags att gå till köket och sautera mig själv.

   Radera
 2. Ja, i kombination med tillräckligt "kontrollerade" gränser och rask march mot EUs lägstanivå i allt är det nog det enda som kan fungera i längden.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Om vi inte ganska omgående får till storskaliga repatrieringar är vi slut som folk. När de unga männen från "reinfeldtpuckeln" börjar importera fruar och skaffa barn kommer andelen helsvenska nyfödda barn att gå långt under 50%. Sen är det bara en fråga om tid innan vi blir utrotade eller fördrivna.

   Radera
  2. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
  3. De demografiska förändringarna i Sverige blir..gigantiska. Såg en sammanställning på hur stor del av befolkningen som sitter på asylantanläggningar nu och det är mellan 1-3% av befolkningen (lägst i Sthlm, högst i Värmland). Det exkluderade skäggbarnshem och förstås alla redan inslussade med PUT. Alltså endast 33 "värmlänningar" på varje asylant..det är en remarkabel siffra.

   Nu förutsätter en extrapolering av anhöriginvandringens konsekvenser att supportsystem i form av gratis boende, bidrag, vård etc finns på plats. Jag är övertygad om att de havererar långt innan, inte minst på bristande betalningsvilja

   Scannar man av tex Flashback så är det tydligt att många tidigare lojala skattebetalare äntligen börjar förstå att det svenska skatteuttaget utgör till största delen..en blåsning. Nu lär det väl ta ett tag. Sjukövern har just inhöstat en gigantisk "skörd" i form av rekordinbetalning av skatt. Och pengar är gratis fn, alla svenska räntor i neg utom tioåringen (0.13).

   Men detta varar inte för evigt..

   Radera
 3. Betala varje återvändare 2 mille, skulle sätta fart på det hela. Ta pengarna från politikers pensioner.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag kan tänka mig att lämna Sverige genast om jag får 2 mille!

   Radera
  2. Visst det är därför detta kan fungera. Plus att vi ruinerar politiker och kanske även låser in dem så att de inte kan göra mer skada. Två flugor i en smäll.

   Radera
 4. "Inget illa om Hooman"

  I beg to disagree. I alla fall en del.

  Han har alltså farit med osanning för att skaffa sig förmåner framför andra behövande (riktiga flyktingar, svenska fattigpensionärer, cancerpatienter, svältande i svenska bidragsländer osv) och skryter om det som "entreprenör".

  Vidare spottar han på de 1000 kr i fickpengar han fick (utöver fri kost och logi) av de svenska skattebetalarna. Det är till att ha preteantioner på gratislunchen som skall jobbas ihop och betalas av de svenska skattebetalarna som inte bjudit in honom!

  Sen raljerat han över en månads väntetid för (gratis) läkarbesök. Som ledarsidorna.se berättat är väntetiden för exempelvis ett rutinmässigt tandläkarbesök 1-2 år på vissa orter, på grund av anhopningen av asylsökande och papperslösa med så pass dåliga tänder att vården ej kan anstå.

  Jag såg nyligen en snutt ur dokumentären om Jussi Björling. När båda föräldrarna dött turnerade sångbröderna på cykel i norra Sverige och sov i lador. De hade inte pengar till tågbiljetter, och knappt till mat. Men de försörjde sig själva, och hade naturligtvis inte en tanke på att de skulle få gratis mat och husrum av någon främmande stat, som de aldrig bidragit till.

  Nej Hooman förtjänar IMO faktiskt inte tillägget "inget ont om". Han är bara en otacksam lögnare och bedragare. Inget att hetsa upp sig över iofs, och nu är han tillbaks i den kultursfär där han känner sig hemma, i ett krigstillstånd sen 100 år.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Felet är väl snarast att det var möjligt för Hooman att överhuvud komma hit och leka flykting ett tag. Han borde självklart ha avvisats direkt vid gränsen då han saknar skyddsskäl, men vi öppnade ju våra hjärtan för hela världens lycksökare.

   Radera
  2. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
  3. Som jag skrivit förr så har svenskarna själva den största skulden i denna cirkus, inte minst alla sjukklöverröstare som accepterat Sverigefientlig politik i 30+ år.

   Men det förtar inte Hoomans skuld. Han är en lögnare och bedragare som borde fått sitta i fängelse och återbetala det han tillskansat sig genom lögn.

   Jag har som många andra svenskar varit beroende av uppehålls- och arbetstillstånd i främmande land. Det är snarare regel än undantag att fängelse, kraftiga böter och deportation ligger i korten om du far med osanning. Dessutom kan ofta anökningsavgifterna vara väl tilltagna.

   Australien har fö om jag inte minns fel nyss höjt alla ansökningsavgifter, för att eliminera okynnesansökningar och sålla fram lönsamma och motiverade kandidater.

   Radera
  4. Bra spanat för övrigt.

   Hur 17 hittade du denna artikel?

   Radera
  5. Jag bar långa tentakler ;)
   Jo visst borde det vara direktutvisning om man ljuger under processen. Men jag lastar inte de som kommer hit och vill ta del av det smörgåsbord som politikerna dukat upp. De är vanloga opportunister, precis som de flesta människor, sen ska de såklart straffas om de ljuger etc, men du förstår nog min poäng.

   Radera
  6. Jag håller med Tartarus här när han skriver:

   "Men jag lastar inte de som kommer hit och vill ta del av det smörgåsbord som politikerna dukat upp. De är vanliga opportunister"

   Men jag är även villig att gå ännu längre och anser att även om migranterna har ljugit, vilket sannolikt gäller nästan alla asylsökande de senaste 25 åren, bör de inte straffas. Vi har så länge och så extremt systematisk uppmuntrat till lögner att vi får skylla oss själva.

   Radera
  7. Allright. Här är jag uppenbart avvikande.

   De flesta länder ser med skepsis på inkommande. Gruppen migranter har världen över en överrepresentation av kriminella jämfört stationära. Det ligger i farans riktning att den som "flyr" inte sällan gör det undan lagens långa arm. Opportunister tar oftast kriminella chanser. På grund härav har de flesta länder rigorösa system för att sålla agnarna från vetet. När jag sist lämnade Thailand hade migrationsmyndigheten där en affisch där kommissionären utropade "Good guys in. Bad guys out". Thailand kanske lyckas "sådär" med det, men de lägger definitivt inge många baht av de thailändska skattebetalarnas pengar på att göda utländska kriminella. Så kan de också ha en moms på 7%.

   Som sagt söker man asyl och som Hooman mycket medvetet ljuger är man i mina ögon kriminell, det förminskas IMO inte av att det sjuka svenska systemet bjuder in till denna suicidala dödsdans.

   Radera
 5. Vi ser medias spinn av amerikanska valet varje dag nu. Tips se filmen Clintons Cash som nu finns på youtube. https://www.youtube.com/watch?v=td2pyyCau30

  SvaraRadera
  Svar
  1. Carl Bildt och Lundinarna har gett Clinton 100 miljoner dollar, för vadå? Svar drygt 10 min in i filmen.

   Radera
  2. Vem fan bryr sig?

   Radera
 6. @ 6-10,

  Man kan visst debattera frågan om migranternas skuld, samt om det är rimligt eller inte att betala dem för att lämna. Men oavsett de etiska och moraliska aspekterna, kan jag inte se att det finns några praktiska alternativ i närtid. Hur ska vi kunna tvångsavvisa 100 tusentals unga MENA män, som upplever att de inte har något att förlora?

  Det skulle kräva en rejält stor militariserad polis, med en helt annan grundinställning än den nu rådande. Det är inte praktiskt möjligt att uppnå på mindre än några års sikt, även om viljan fanns, vilket den inte gör. Det som däremot kunde fungera är legosoldater. Det finns nu gott om amerikaner och britter med gedigen erfarenhet av att hantera MENA figurer. Fast jag betvivlar att det blir billigare att ta in dessa än att betala migranterna för att åka hem.

  Som jag sert saken, är läget akut. De 340.000 som kom under 2012-2015 måste bort och det fort, annars är landet slut. Betänk att en majoritet av dessa är exakt den typen av personer som strider för ISIS, som endast har cirka 25.000 man under vapen. Vad krävs för att kunna hanterar 10 gånger så många? Pengar är det enda vi har som snabbt kan lösa detta utan öppet sönderfall.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag håller med om att det är akut, och har inga problem med tillfälliga premier, för dem som REDAN ANLÄNT. Permanenta blir del av pull-faktor, obönhörligt.

   Vi är inne i Colliers panikstadie, och jag har svårt att se att den sittande gravt inkompetenta pajas-regimen under svetsarn klarar att utföra något vettigt och genomtänkt. De panikåtgärder man beslutat om saboteras ju redan på lägre nivåer, tex utför inte polisen gränskontroller så som det är sagt.

   Australien hanterar motsvarande problem på ett bättre sätt IMO. Lägg pengarna på safe zones. Äkta flyktingar söker skydd från krig och förföljelse, det får de i en safe zone. I en tråkig safe zone blir ofta monotonin till slut så stor att man frivilligt återvänder. Jag ser inget problem med fri återresa och lite fickpengar, men så fort det blir större belopp blir det IMO oundvikligt något som måste adderas till pull-faktor.

   Radera
  2. "De panikåtgärder man beslutat om saboteras ju redan på lägre nivåer, tex utför inte polisen gränskontroller så som det är sagt."

   This, som de säger nuförtiden.

   @Utlandssvensk och 6-10. Jag delar era beskrivningar om diagnosen, men i fråga om läkemedlem tror jag att det - tyvärr - är alldeles för sent. Detta p.g.a. just ovanstående citat.

   Jag jobbar inom statsförvaltningen. Jag har en position som ger mig hyfsad inblick i många verksamheter, inte minst inom rättsväsendet, skatteområdet, länsstyrelserna, försäkringskassan m.fl. utbetalare enligt bidragssystemen. Jag lovar, de flesta chefer på hög- och mellannivå är inte rekryterade p.g.a. kompetens. De är rekryterade p.g.a. sina PK-istiska och långa brunfärgade tungor. För att hålla med och slicka röv på sina chefer helt enkelt. Vars chefer är rekryterade för att hålla med och slicka röv på sina chefer i sin tur. Und so weiter.

   Vad tror ni mina vänner. Tror ni att ens om SD skulle få mer än 50 % i nästa val, att alla dessa politrucker skulle kunna avskedas? I sådant fall talar vi om en Erdogan. Massavskedanden i riktigt stor skala.

   Vem ska då göra jobbet? Den outbildade mannen från gatan? Såna som mig? Sorry, men vi är alldeles för få.

   Så min bedömning, grundad i objektiva iaktaggelser från den position jag har, är att det tyvärr är kört. Inte ens ett SD med majoritetsstyre kan göra ngt åt det eftersom "sabotörerna" inom stat och kommun är tillräckligt många för att lägga en våt filt över varje idé som ni har föreslagit.

   Kört säger jag.

   Rädda sig den som kan!

   V

   Radera
  3. @ Anonym

   Intressant. Skriv gärna mer här, det går ju utmärkt att vara Anonym :)

   Jag gillar att försöka se mönster, och är det något som skriker mönster är det observationer av just din typ, dvs det är mycket värre än de flesta utomstående kan föreställa sig. Well, jag försöker föreställa mig.

   En slutsats jag dragit är att SEK kommer att drabbas när omfattningen står klar och finansieringsbehoven blottläggs. En olycka kommer sällan ensam och jag tror vi kan få se multi-organsvikt hos sjuka Sverige.

   Radera
  4. Tja, inte så mkt mer att skriva mer än allt är med rasande fart på väg åt h-e. Gör som bloggägaren. Börja fundera på att dra härifrån och välj land (vart tog dessa tankar vägen förresten Mensan?)

   Beträffande SEK är det bara en tidsfråga. Vet du att svenska kommuner numera tar upp oerhörda lån i Tyskland för att klara välfärden på kort sikt. Vad händer när räntan på dessa lån stegras till oanade höjder p.g.a. kommande misstroende mot svensk ekonomi?

   V

   Radera
 7. V & 6-10,

  "Kört säger jag.
  Rädda sig den som kan!"

  Det tror jag med och jag har rekommenderat folk att flytta sen valet 2010. Nu har jag inte detaljerade insikter i statförvaltningen, men den beskrivning som V ger ligger i linje med mina misstankar. Sen finns det också en mängd andra skäl, men det kan vi ta någon annan gång.

  Debatten här om möjliga deporteringar etc. betraktar jag inte som något som har med sannolika utfall att göra, utan mer ett filosoferande över vad som kanske skulle vara möjligt. Men det är även så att pendeln kan svinga hårt ibland!

  En mindre känd bok av Niall Ferguson är "War of the World". Det är en mycket läsvärd tegelsten och det som är av intresse här är att han förklarar det som hände med judarna under WWIIi termer av ett invandringsproblem. Kortfattat hade Tyskland extremt stor invandring av judar från Östeuropa i början av 1900-talet, pga. pogromer och liknande. Tyskland sågs som det mest toleranta landet och var dåtiden humanitära stormakt!

  Sen svängde som bekant pendeln........

  Angående SEK håller jag helt med. Det kan bli en jättetrade!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag ska läsa den (även fast jag redan nu anar slutet). Men det finns skillnader mellan dagens Sverige och 30-talets Tyskland. Det är inte 30-alets Hitler-styre vi kommer se födas i detta land. Det är ett nytt Syrien eller Libyen. Som alla våra nyanlända i gemenskap med sjuklövern tydligen vill ha.

   V
   V

   Radera
  2. @ V,

   Jo, jo, jag håller med om allt i din senaste kommentar. Så blir det troligen.

   Men min poäng är att ingen förväntade sig den utveckling vi såg i Tyskland heller.

   Vidare finns det verkliga, positiva tecken på många håll i västvärlden, Folk har börjat att reagera. Om ett stort land, t.ex Frankrike, började deportera i stor skala skulle det ändra hela debattklimatet extremt mycket. Och detta är helt möjligt, nästan sannolikt.

   Radera
  3. Exakt, det är knappast troligt att utvecklingen kommer att vara linjär. Vi ser ju redan tecken på kollaps (trots att pizzan inte brinner).

   I Östeuropa kan man sin läxa, i Västeuropa verkar man vilja lära sig den igen. Sett i ett större historiskt perspektiv är detta bara en tredje våg av vad som sist stoppaddes i Wien. Allt annat är självbedrägeri.

   Många har uttalat tydligt hur planen ser ut:

   "One day, millions of men will leave the Southern Hemisphere to go to the Northern Hemisphere. And they will not go there as friends. Because they will go there to conquer it. And they will conquer it with their sons. The wombs of our women will give us victory." Houari Boumédienne, tal i FN 1974

   "We have 50 million Muslims in Europe. There are signs that Allah will grant Islam victory in Europe—without swords, without guns, without conquest—will turn it into a Muslim continent within a few decades."

   Khadaffi 2006

   Osv..

   @ Utlandssvensk

   Har du några kul tips på solida anti-SEK instrument (som man kan ligga länge i). Har tittat på en del men de är mer eller mindre toxiska, med utslagsrisk, motpartsrisk och löpande kostnader. Måste finnas solida grejor att rida på. Är generellt dålig att tänka kort..uppslag välkomna!

   Radera
  4. @ 6-10,

   Vad gäller "anti-SEK instrument" är jag på bollen! Enligt min uppfattning är det bästa långa optioner mot EUR eller USD. Tyvärr saknas det någon riktig hårdvaluta men man tager vad man haver. Optionerna mot EUR var billiga när jag kollade sist. Med ett års löptid och strike 11 kostade det cirka en halv procent av underliggande belopp.

   Nackdelen är att dessa inte är listade och du behöver i princip ett konto med en investment bank för att göra dem OTC. Vad gäller motpartsrisken är jag inte orolig. Staterna har visat att de inte kommer låta storbankerna gå i putten.   Radera
  5. @ Utlandssvensk

   Tack för tipset, tar gärna fler :) Ett år är kanske i kortaste laget. Men vem vet i dagens läge.

   USA är intressant, medan tex Sverige nu ogiltigförklarar sedlar & mynt i expressfart (garderobsbytena har skett snabbare och snabbare, och det sista andas desperation) så löser USA in alla gamla dollarsedlar, tom i bitar. Jag undrar om inte även Schweiz har en rätt genrös inlösenpolicy för gamla sedlar.

   Men Sverige ligger nu alltså närmare Zimbabve än USA i giltighetstid. Vi ska inte räkna ut USA, de som väntar på dollarkrasch kan få vänta länge, och kanske få sig en överraskning under väntan..

   Radera
 8. @Utlandssvensk. Yepp, vi är i det stora hela eniga i våra uppfattningar. Jag förstår din poäng. Självklart kommer inte Sveriges sönderfall vara en karbonkopia av ngn annan historisk händelse. När imploderingen kommer går det snabbt och ingen kan ana vilka vägar det tar. Håller med dig. Tyvärr tror jag de positiva tecken du redogör för är för sent ute. Vi har passerat "Point of no return", men självklart kommer de politiska ledare som lurade oss till detta få bära sitt ansvar när eftervärlden gör upp räkningen. På ett eller annat sätt.

  @6-10. Konstigt namn. Vad står det för? Fast egendom är alltid säkrast. Särskilt i områden som du bedömer kan stå emot kolonialiseringen längst. Det kommer bli en rush från västerlänningar att hyra/köpa på ställen där det är tryggt och fritt från kolonisatörer.

  @Er båda. Om ni inte har läst den redan: https://morklaggning.wordpress.com/2016/08/06/dra-i-nodbromsen-nu/

  Läs den!

  V

  SvaraRadera
  Svar
  1. @ V

   Bra sätt att korta SEK uttryckt lite lättsamt :)

   Har tittat på fastigheter i CH, men de hade då lite dålig yield för mitt tycke. Det var innan EUR-peggen släpptes, naturligvis. Så sett i backspegeln hade det varit utmärkt.

   Sen delar jag inte uppfattningen att fast egendom alltid är OK. Att äga fastigheter i östra Tyskland var igen hit när DDR uppstod tex. Det finns förorter i USA (Chicago tex) där husen blivit värdelösa efter ghettofiering, fd fina områden.

   Men som sagt, baserat på skvalpvalutan SEK:s tendens att falla kraftigt vid kriser är det bra kortning av SEK specifikt jag letar efter. Den socialistiska ekonomin i Sverige med gigantisk offantlig sektor är särskilt känslig för störningar. Man kan jämföra det med ett ljus som brinner i båda ändar, utgifterna ökar som mest, när inkomsterna minskar snabbt. Stora underskott uppstår alltså snabbt.

   Radera