tisdag 30 augusti 2016

Har Erdogan öppnat migrationskranen?

Det är naturligtvis ingen överraskning för de som kan tänka att Erdogan använt sig av migrationsströmmarna i politiskt syfte, ngt jag beskrev för länge sedan. Långt innan man såg det i gammelmedia.

EUs avtal med Turkiet skrevs med kniven på strupen av ett utmanövrerat EU, som helt saknar insikt i att man blivit bortkollrade.

Den stora frågan är när avtalet skall haverera. Ryssland och Turkiet är ju bästisar nu och Ryssland ser gärna ett svagare EU. Turkiet har efter kuppen hotat lite med att riva avtalet, men än så länge är det mest retorik. Frågan är dock om man skickar iväg ett skrämskott nu.

Mellan måndag och tisdag kom ca 450 migranter till Grekland i båt, att jämföra med 60/dygn under juli. En rätt kraftig ökning alltså.

Om vi leker med tanken att Erdogan skruvar på kranen igen, vad händer då?

I Grekland vill ingen stanna, faktum är att ingen söker asyl där. Alla vill norrut. Men är det möjligt?

Makedonien har stängt gränsen helt, Unger har byggt två gränsstängsel. Österrike Tyskland och Schweitz har alla ökat gränskontrollerna. Troligen kommer det bli knökfullt i Grekland med stora oroligheter varvid Grekland kommer börja hota EU i övrigt med deras enda vapen. Helt skita i lånen och göra en default. Men jag tror det blir extremt svårt för migranterna att ta sig genom balkan, där tar man nämligen i med hårdhanskarna om det behövs. Med brölande löpsedlar i svensk media som följd.

Grekland kommer se sig tvingade att avvisa migranterna till havs ev med hjälp av Frontex och därmed svensk kustbevakning. Tänk er ramaskriet här hemma... Turkiet vill inte ha tillbaka dem och det kommer gnissla rejält mellan dessa Nato-länder.

Nu den säkerhetspolitiska aspekten, blir det allmänt kaos i Grekland och EU pga en ny migrantvåg, kan Putin se en möjlighet att öppna landvägen till Krim. Någon fullskalig invasion av Ukraina tror jag inte på eller i Baltikum. Man kan också tänka sig att han agerar i transnistrien eller azerbadjan, det senare ngt mindre troligt nu när han blivit kompis med Turkiet igen (personligen tror jag aldrig de var osams utan endast luftboxades lite).

Nåväl de närmsta veckorna får vi svaret.26 kommentarer:

 1. Det kan nog bli spännande, det här....

  En stor risk är nog just "brölande löpsedlar i svensk media". Om vi återfaller till vårt historiska beteende att kasta skit på alla länder som hindrar migranterna att ta sig fram, kan de mycket väl bestämma sig för att bara släppa igenom dem. Dessa länder vet mycket väl att migranterna inte vill ha asyl hos dem.

  Men sen tror jag att en betydligt större risk är de stora grupper som sökte asyl i Ungern och Tyskland 2015. Många hundra tusen kommer att få avslag. Vad hindrar dem från att åka till Sverige?

  Vad gäller Tyskland kom det dessutom kring en halv miljon 2015 som inte ens sökte asyl. En del av dessa lär väl också pröva lyckan längre norrut....

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den där halvmiljonen, är det sådana som stannade illegalt i Tyskland eller ingår d 164000 som kom till SE?

   Radera
  2. "Den där halvmiljonen, är det sådana som stannade illegalt i Tyskland eller ingår d 164000 som kom till SE?"

   Jag vet inte, men gissar på en blandning. De som redan är klara över att de vill vidare till Sverige försökte rimligen att undvika att hamna i några tyska system, men en del kan väl ha gjort det i alla fall.

   "Although not all of those arriving in Europe choose to claim asylum, many do. Germany received the highest number of new asylum applications in 2015, with more than 476,000.
   But far more people have arrived in the country - German officials said more than a million had been counted in Germany's "EASY" system for counting and distributing people before they make asylum claims."

   http://www.bbc.com/news/world-europe-34131911

   Radera
 2. Ryssland ser alls inte gärna ett svagare EU, utan önskar tvärt om ett starkare EU som inte går i USA:s ledband och inför sanktioner mot Ryssland på USA order. Sanktioner som huvudsakligen inte drabbar USA utan EU. Europa splittras och försvagas och splittras av sanktionerna som drabbar Europas länder väldigt olika. Splittringen av Europa är däremot vad USA eftersträvar då USA eftersträvar världsherravälde och inte vill ha EU som sitt underdåniga verktyg istället för en rik och blomstrande konkurrent.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ett stark Europa under rysk ledning kanske. Fö var Vissa EU länder pådrivande avs saktionerna efter Ryssland illegla annektering av Krim. Obamas administration har varit helt handlingsförlamade i utrikespolitiken.

   Radera
  2. Håller med RB av den anledningen att en av Rysslands och Europas, bättre perioder var seklen runt napoleonkrigen, då de var "vänner" med flera av Europas stormakter. En balans som slogs sönder för drygt hundra år sedan. Ryssland slet bla hårt i första världskriget och offrade sig (både sina pojkar och sig själv) flera gånger för enteten.

   Är Erdogan historiskt bevandrad är han nog också misstänksam mot vinnarna i det kriget...

   På det hela är det stora kriget den stora olyckan i förra århundradet.

   Radera
 3. CNN säger just nu att italienarna plockat upp 6000 på ett dygn..

  SvaraRadera
  Svar
  1. "CNN säger just nu att italienarna plockat upp 6000 på ett dygn.."

   Italien lär bara släppa dem vidare. Norrut är det stängt, Schweiz och Österrike har täppt till. Nu är det stora kåkstadsliknande läger i Como (mycket fin stad i norra Italien), vilket är lite kul pga. att många av de stora humanisterna från USA har villor där. George Clooney har en jättekåk där och han har dels fördömt alla försök att minska immigrationen till västvärlden dels gjort en direkt deal med borgmästaren i Como om att hålla ALLA borta från hans villa!

   Många migranter lär nog ta sig till Frankrike (inga kontroller vid gränsen vad jag vet) och sen kan man lätt ta sig till Tyskland. Jag körde nyligen flera gånger över gränsen Tyskland-Frankrike och det var noll kontroll. Från Tyskland kan man sen åka norrut..........

   Radera
  2. Italienarna har ju tidigare varit glada att dra upp dem och peka mot järnvägsstationen (evt krydda med en tågbiljett till norr). Nu verkar Italien fyllas på rätt ordentligt. De har ju haft en del illegala länge men många har ju fått svartjobb att plocka apelsiner, i Italiens lågteknologiska industri eller som luder längs vägarna..win-win-win. Men nu verkar det inte vara lika kul längre?

   Och Clooney..vilken clown..hoppas det faller skit på hans hatt trots hans hycklande "deal". Vad är det för fel på dessa? Finns ju drösvis..Paul McCartney..let 'em in. OK, så öppna era hem då!

   Radera
  3. Denna utveckling kunde ni ju läsa om hos undertecknad i god tid. Ska nog döpa om bloggen till Saidas betraktelser

   Radera
  4. Det kan du ju alltid göra, däremot tror jag inte Saida skulle kunna kalla sig mensan :)

   Det mesta som kommer att hända går i stora drag att förutspå om man man kan läsa och inte är dum i huvet av för mycket netflix, pizza och schlagerfestival. Läser man tex gamla norska tidningar från tiden strax innan det tyska anfallet så finns allt där, bara man lägger ihop det.

   Radera
  5. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
  6. Intressant nog så instämmer ungefär lika många (46 resp 47%) svenskar och italienare i påståendet "refugees in our country are more to blame for crime than other groups". Europeiskt medianvärde påstås vara låga 30%.

   http://www.pewglobal.org/2016/07/11/europeans-fear-wave-of-refugees-will-mean-more-terrorism-fewer-jobs/

   Radera
 4. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 5. Varför är Erdogan och Putin buddies efter kuppen? Inte länge sedan ryssarna hotade med krig. Skulle tro att det beror på att Erdogan nu vet exakt vilka krafter som ligger bakom kuppen och att det är samma ”grupp” som lyckats avsätta nästan alla ledare i den arabiska regionen, och bara skapa isis och kaos. Planen var att skapa ännu ett land i kaos, och dränka europa med flyktingar.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Intressant teori.

   För övrigt är de väl inte mer vänner nu än de var fiender förut? En rent affärsmässigt relation gissar jag.

   Radera
  2. Har pratat mycket med en god vän som föddes i Turkiet men flyttade ut sent 1980-tal, dock emigrerade han inte till Sverige. Han menade att hela kuppen mot Erdogan i själva verket var planerat av Erdogan, listan på folk som sparkats är folk som stött/stöder Gulen, som var en nära buddy till Erdogan fram tills för ett par år sen. Skulle tro att allt kuppmakarna lurades i en skicklig fälla av Erdogan folk. Det nedskjutna ryska planet skjöts ned av en grupp som stod Gulen nära och som ville ha Turkiet i krig med Ryssland. Självklart visste Putin om detta, man skjuter ju inte ned ett ryskt plan ostraffat direkt. Kan tänka mig därför att Erdogan iscensatte kuppen för att just bestraffa (som signal till Putin och ursäkt).

   Angående antalet flyktingar är väl det förmodligen en press på att EU ska signera avtalet med Turkiet. Får vi inte visufrihet så......

   Svensk boende i utlandet

   Radera
  3. Att Erdogan kanske kände till kuppen motsäger inte att globalisterna vill skapa ännu ett land i kaos. Vi har facit från mängder med länder. Det är inte bara otur (alltid), det är planerat. Vi har Soros email som talar sitt tydliga språk vad som pågår, inget i msm. Vi kanske får fler pusselbitar snart om wikileak släpper Clintons email.

   Tydligen hade kuppmakarna chans att skjuta ner Erdogan när han flydde i panik, låter inte speciellt planerat att leka med sitt eget liv.

   Här har ni ett typexempel på globalistiskt folkbyte i USA.

   http://www.breitbart.com/2016-presidential-race/2016/08/29/bill-clinton-calls-for-rebuilding-detroit-with-syrian-refugees/

   Radera
  4. Någon borde berätta för Bill Clinton ”Clinton GLOBAL Initiative”, att vi i Europa redan har gjort allvar av hans förslag. Han kan komma hit och studera närmsta No go zon.

   Radera
 6. Helt ofattbart att inte Italien och EU reviderar sin policy och istället för att ta dem till Italien, kör tillbaks migranterna till Libyen. Det lär väl så småningom komma beslut i den riktningen, det tråkiga är att det som vanligt måste bli panik och riktigt illa innan motreaktionen kommer från våra totalt ryggradslösa politiker.

  SvaraRadera
 7. Hej.

  Inte migrationskranen - invasionskranen skall det väl ändå kallas? Ett knäckt Europa innebär revansch för islamska stater som Turkiet, och då vi inte förökar oss i samma takt som de aggressivare grupperna är vi i praktiken överspelade och utrotade.

  Det är beklämmande att inte kunna nå fram till sina kollegor, trots att flera har relevanta kunskaper för att skapa, tolka och extrapolera demografiska och ekonomiska data.

  Illusionen om att alla människor är lika blev vår undergång, och det kommer att vara upp till de svenskar som lever i diaspora att hålla minet och kunskapen om varför vid liv.

  Kamratliga hälsningar,
  Rikard, lärare

  SvaraRadera
  Svar
  1. @ Rikard

   Har du några tankar om varför de inte klarar att tillämpa sina "relevanta kunskaper"?

   Radera
  2. Hej.

   De kan inte tillåta sig att tänka på sådant sätt. Endast en [nedsättande, skamfyllda identitetsepitet] tänker på sådant sätt. Efter som de inte är sådana tänker de inte så.

   Att ta ett steg bakåt så att de kan se situationen sådan den är i sig själv, och sin egen roll i den, utan några lojaliteter eller andra hänsyn, kräver en intellektuell hederlighet som man är föga betjänt av inom en organisation som gynnar den som säger det som är rätt, inte det som är sant.

   Det finns en hel palett av kombinerbara anledningar, från de äldre som inte vill riskera arbetslöshet före pensionen, till de yngre som är okunniga och politiskt utbildade; givetvis så har vi de politiskt engagerade aktivisterna också.

   Jag kan dra en parallell som verkar mer långsökt än den är: tänk en lärare i Tyskland 1936, som å ena sidan måste vara partimedlem, men å andra sidan har kunskaperna och intelligensen att extrapolera de olika sannolika och möjliga utfallen utifrån kända data. Vad är det den personen betjänt att högljutt protestera? Det är svårt nog att tänka sig att den rasbiologiska eugenetiska politiken skall genomföras fullt ut, trots alla bevis för att detta kommer att ske som en konsekvens av de samlade faktorerna. Den läraren kommer istället att rationalisera sin oro, och dressera sitt tänkande att vara rätt - i ren psykologisk mening för att passa in i gruppen och för att slippa ångest över självbedrägeri.


   Eller helt kort:
   "Det får inte vara som det är, för så som det är är inte så som det skall vara. Därför är det inte så."

   Kamratliga hälsningar,
   Rikard, lärare

   Radera
  3. Låter rimligt. Kul att vi kunde få med Godwin's law (tycker parallellen är relevant).

   Själv lurar jag lite över rädsla för det negativa okända, en psykologisk bias alltså. Sen är det ju tyvärr så att rent överlevnadsmässigt kan att göra som den stora massan gör (spela med) vara ett bekymmersfritt val. Så var det i DDR såvitt jag kunnat utröna; en liten opposition, den stora massan spelade "passivt" med/brydde sig ej, och en rätt stor del deltog aktivt i förföljelsen av sina landsmän.

   Radera
 8. Erdogan har organiserat och aktiverat turkar i Europa i flera år nu. Se bara på protesterna mot kuppen och för Erdogan, som plötsligt och "spontant" bröt ut i flera Europeiska huvudstäder samtidigt.

  Vänligen
  Roten till det onda

  SvaraRadera