tisdag 23 augusti 2016

Sänd bud från Sverige

Så rubriceras Tove Lifvendahls ledare i SvD idag (bläddra ned lite från Paulinas om Guillou)

Huvudtesen är att det är smockfullt med humankapital och kapital bland utlandssvenskarna, som bara drömmer om att komma Sverige tillgodo.

Tove verkar utgå från hur ex Irland och Indien lyckas få hemvändare med kunskaper och kapital i bagaget. 

660 000 svenskar bosatta utomlands. Bara förra året utvandrade 55 830 personer.

Den inte helt oviktiga faktorn som finns i artikeln men som ignoreras helt är att endast 33% av de som utvandrade är födda i Sverige. Övriga 67 % är alltså invandrare som utvandrar efter att ha blivit svenska medborgare. Jag har ingen statistik, men vet att många återvänder till sina forna hemländer efter att de blivit pensionärer och sitter sedan i sina gamla hemländer och lyfter pension. Kanske tar de även med sig barnen som föddes i Sverige (dvs ingår i de 33%)?

Dessa personer har nog föga nytta av ett bud från Sverige och vice versa. Samma sak gäller alla pensionärer födda i Sverige som utvandrar till Portugal och lyfter skattefi pension. Eller för den delen andra länder.

Av den minoritet som återstår när ovan sållats bort är det nog många som flytt landet av ekonomiska eller ideologiska skäl, man tror helt enkelt inte på en framtid här.

Hur många som återstår att skicka bud till vet nog ingen, men jag tror det är något färre än vad Tove fått för sig.


10 kommentarer:

 1. Lämnade sverige för ca 7 år sen, galenskaperna fortsätter och jag fortsätter att hålla mig undan. tyvärr verkar de spridas på många platser nuförtiden, och det börjar bli dags att dra vidare. när fortsätter din utvandringsserie förresten?

  SvaraRadera
 2. Bättre länk:

  http://www.svd.se/sand-bud-fran-sverige/av/tove-lifvendahl

  När M blev nya M kring 2003 var det Tove Lifvendahl, då orförande i MUF, som var drivande. Hon var då ett närmast hysteriskt multikulti fruntimmer och skrev massor, både böcker och artiklar, som mycket tydligt visade vad som komma skulle. Hon bosatte sig en stund på Rosengård och var helt lyrisk.

  Vad den tokkärringen har att säga kan man bara bortse från.

  2003-10-24
  ”Tove Lifvendahl var den som startade revolten mot den gamla moderatledningen”
  ”hon är stolt över partiets liberalisering av flykting- och invandringspolitiken. ”

  http://www.dn.se/nyheter/politik/ideer-och-politik-hor-ihop/

  28 okt, 2003
  ”Vi måste acceptera att människor vill bo i Sverige utan att känna sig svenska”
  ””Vi kan överge svenskheten som mål för integrationen”

  http://www.svd.se/fran-svenskhet-till-delaktighet_115851

  SvaraRadera
 3. @ Utlandssvensk

  Jepp, ignore bara. Ännu en skadad adopterad (vi behöver inte nämna etniciteten, jag tror den spelar mindre roll i sig).

  Den här har hållt sig inom lagens råmärken, men prognosen för långdistansadoptioner är inte bra. Tänk Hübinette, Hjelte mfl. Mycket som snurrar i skallarna.

  När jag tänker efter är inte ens bortbytingar på kortdistans en bra start. Svetsarn verkar ju ha tappats hårt innan han blev bortackorderad.

  Låt dessa trasiga själar läka sina psykiska sår utanför rampljuset, please.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kika lite på bilder om fetalt alkoholsyndrom och säg om du känner igen ngn från politiken.

   Gällande adoptivbarn är det olyckligtvis så att en del av dem kom från mindre lämpliga graviditeter, oavsett etnicitet. Men å andra sidan är de flesta helt vanliga medborgare. De från asien ofta i det övre skiktet, iaf de jag känner. Vilket är helt naturligt då ex koreaner har högst IQ i världen på gruppnivå.

   Radera
  2. Adoption är ingen bra start i livet i sig, och de faktorer du nämner kan läggas därtill, så har du nog förklaring till deras överrepresentation. Att ha blivit övergiven av biologiska föräldrar och skeppad till ett land där alla (då iaf) ser annorlunda är självfallet ett recept på trauma, även i de fall där de "klarar sig bra".

   Koreaner har hög IQ (osäker på om du har rätt och att de även slår Han-HK och Askenazi judar dock?) men det hjälper inte om hjärnan i övrigt är felkopplad. När någon stoppar brandbomber i din brevlåda är det en klen tröst om GM hade hög IQ. IMO.

   Radera
 4. Nå, visst tror jag att hon skönmålar möjligheterna lite, men jag har inte din skeptiska inställning till den kraft och potential som finns i utlandssvenskarna. Jag känner många utlandssvenskar och de är en grupp som snarast blir mer engagerade för Sveriges väl av att bo utomlands. De har alla gynnats av utifrånperspektivet, vitaliserats av det, ofta, bredare och djupare offentliga samtalet i sina nya hemländer. Visst, de kan ibland bli lite stockkonservativa, men det ser jag som en positiv slagsida jämfört med den liknöjda sosseridvala som många i Sverige drabbas av under mellanvalsperioderna.

  Kan vi engagera utlandssvenskarna på ett vettigt sätt?
  Kanske kan de hjälpa till att driva debatten hårdare i Sverige och föra in nya tankar och ideal, eller som positiva förebilder. Då har vi mycket att vinna. "Diaspora-obligationer" ger jag däremot inte mycket för.

  Bläddra lite i boken från SOM-institutet nedan, utlandssvenskar är både mer intresserade och engagerade av Sverige än medelsvensken som är kvar i gamla Svedala:

  http://som.gu.se/digitalAssets/1564/1564166_svenska-utlandsr--ster-fulltext.pdf

  Vänligen
  Roten till det onda

  SvaraRadera
 5. Hej.

  Vänta lite härna nu asså!

  Jag kan alltså kvittera ut pension och dra till Hotahejti där stålarna räcker till mer, även om jag inte knegat ihop ett korvöre i Svedala?

  Hur f*n tänktes det när det blev möjligt? De ju för satiken som att åtla!

  Finns det något annat land som funkar så? Tänk vilken grej ejenklien (som de uttalar egentligen på stats-TV); åka till ett land, bli medborgare, dra nån annanstans, bli medborgare dära, rensa å repetera som amrisarna säger.

  Med ursäkt för det talspråkliga tilltalet,

  Kamratliga hälsningar,
  Rikard, lärare

  SvaraRadera
  Svar
  1. "Jag kan alltså kvittera ut pension och dra till Hotahejti där stålarna räcker till mer, även om jag inte knegat ihop ett korvöre i Svedala?"

   Tja, det går utmärkt att "dra till Hotahejti" om man inte skriver ut sig. En populär modell är väl att hyra ut bostaden till "papperslösa" och sen dra till hemlandet.

   Sen kan man även öppet vistas utomlands 3 månader åt gången och fortsätta att få ut sina pengar.

   Läs gärna vad en av Sveriges äkta hjältar ställde för frågor kring detta redan 2002 och vilka svar han fick:

   http://www.janmilld.se/brev/socdep.html

   Radera
  2. Hej.

   Jag vidhåller efter läsning min referens till att åtla. Det hela uppmanar närmast till fiffel.

   "För vi har varit naiva
   för vi har varit naiva
   för vi har varit nai-i-va
   fy fan va' vi e bra"

   Du har, gissar jag, en rätt gedigen länk och datasamling till hur 2000-talets svenska ickedebatt om invasionsinvandringen gått till. Snart kanske tiden och tekniken är mogen för att någon medial kanal skulle vara intresserad av att presentera en sammanställning, exempelvis en serie Youtube-klipp eller artiklar i någon av dissidentpublikationerna?

   Blott en tanke.

   Kamratliga hälsningar,
   Rikard, lärare

   Radera
  3. https://putilov.org/2016/06/27/tre-lander-tre-identiteter/

   Kvinnan fick asyl i Sverige någon gång under 2000-talet och bodde sedan dess med ett permanent uppehållstillstånd, utan att ansöka om medborgarskap. När jag bläddrade i handlingar i ärendet stötte jag på ett skriftligt tips som var ett par år gammalt. Enligt tipset hade kvinnan ett uppehållstillstånd både i Norge och i Danmark när hon sökte asyl i Sverige i början av 2000-talet. Numera var hon medborgare i Norge. Uppgiftslämnaren påstod att kvinnan tagit emot socialbidrag från alla tre länder. Inte nog med det – direkt efter att hon fick asyl i Sverige reste hon till det land hon hade sökt skydd ifrån – nämligen till Somalia. Väl där sålde hon ett svensk uppehållstillstånd på anknytning till en somalisk man med tre egna barn för 120 tusen kronor. Mannen tog sig till Sverige och bor här som hennes ”man” medan hon fortsätter att bo i Norge.

   Radera