onsdag 16 augusti 2017

Antalet migranter till Italien sjunker

Som ni vet har jag skrivit ganska mkt om migrantströmmen till Italien. Under Juli föll antalet migranter ganska kraftigt. 

Det är inte så att färre vill ta sig över, eller att färre tagit sig till Libyen. 
Främst fyra faktorer har påverkat
-Italien har börjat försvåra för de NGO som verkar vilket gör att frekvensen hos smugglarna går ned då de inte får tillbaka sina båtar och kanske måste åka längre.
-Den italienskstödda Libyska kustbevakningen försöker stoppa smugglare. Såg ett klipp härromdagen där man sköt varningsskott.
-Stridigheter i utskeppningsområde. Troligen slåss man om de lukrativa intäkterna från smuggling.
-Hög sjö i början av juli

De två översta är sådant som påverkar pullfaktorn för denna rutt. För att minska EUs pullfaktor låste det dock till helt andra politiska ptgärder på EU nivå, ngt som känns långt borta. Man lappar och lagar utan att gå till pudelns kärna,

Spanien tas upp som ett stark ström. 11,000 hitintills i år och 2,600 i juli. Observera dock att man pratar om sjö och landvägen i västra medelhavet. I dessa siffror ingår de som lyckas storma in i Ceuta och Mel (spanska enklaver i afrika). Spanien tar frågan på,största allvar och har skickat stora förstärkningar till Ceuta och stängt en övergång där. De som lyckas ta sig till fastlandet fångas in och sätts i polisförvar till man fastställt identitet och härkomst, är de från ngt av alla de länder som Spanien har avtal med så är det respass tillbaka. Ett fåtal får dock söka asyl och får sedan sin ansökan prövad i behörig ordning. Jmf dock siffrorna med vad Sverige tog emot 2015, eller för den delen idag där vi ligger på över 1000 i veckan inkl anknytning.2 kommentarer:

 1. Bra uppföljning! Några av de större NGOerna, som läkare utan gränser, deklarerat nu också att de självmant ska lägga ner sin smuggelverksamhet i Medelhavet nu när de är begränsade till att utföra det som de rent faktiskt påstått sig göra, dvs agera sjöräddning för nödställda migranter på Italienskt vatten, istället för att färja migranter från Libyskt vatten i samarbete med människosmugglarna.

  Identitärernas Defen Europe mission verkar också ha en effekt, de har skuggat flera NGOskepp och rapporterat att de möter upp mindre skepp utanför Libyens kust. Senast "Golfo Azzuro" från Open Arms, där identitärerna också verkar ha inlett någon form av informellt samarbete med Libyens kustbevakning om att rapportera om/när NGOerna tar sig in på Libyskt vatten.

  Som en direkt effekt har antalet drunknade migranter på medelhavet minskat drastiskt. Win!

  https://twitter.com/defendeuropeid

  Vänligen
  Roten

  SvaraRadera
 2. Någon som har koll på aktuellt läge för MSF, riskerar de (eller andra kriminella NGOs) några påföljder för sin traficking?

  SvaraRadera