måndag 28 augusti 2017

Finland nekar rysk örlogsfartyg tillträde till Åland

Snart börjar Ryska storövningen Zapad. Med den igår genomförda inkallningen av alla reservister i Kaliningrad och VDV i pskov ligger övningen på uppemot 200,000 man.

En intressant detalj som inte är någon slump är att ett Ryskt skolfartyg hade tänkt angöra Åland under övningen. Inte hela världen tänker ni kanske, en gammal segelskorv. Men en rätt stor sådan som kan fyllas med gröna små män som rask skulle kunna kuppa Åland, som är helt demilitariserat. 

Finland sa dock nej, såsom en av garantmakterna från 1921. Åland hade dock sagt ja och planerat in diverse aktiviteter för besättningen..."vi var naiva"? På Åland har f.ö. andelen ryska mkt kortsnaggade och vältränade turister som åker runt i ribbåtar ökat markant de senaste åren.....

Nedan kan ni läsa om det i HBL samt i Bo Ts blogg om Ålands rättsliga ställning. Där Sverige är en av garantmakterna, dvs vi måste kunna träda in i handlingen.

Varför gör Ryssland då detta? Förmodligen testar man gränserna lite, övar lite på en trojan variant, och blir man nekad kan man klaga på ryssofobi.
1 kommentar:

  1. OY: Nya grannar? Slut på lugnet!
    http://www.expressen.se/noje/pernillas-stora-bostadsbeslut/

    SvaraRadera