torsdag 7 april 2016

Panama dokumenten - skatteflykten

Alla har väl läst om Panamadokumenten och säkert sett olika inslag om det hela.

En sak jag funderar lite på är UG vinkling om den undanhållna skatten. Citat nedan från UG hemsida.

Och förmögna svenskar beräknas gömma 500 miljarder kronor i skatteparadis.   Det innebär drygt 7 miljarder i undanhållen skatt i Sverige – varje år. Lägger vi till svenska bolags skatteflykt blir summan 46 miljarder kronor i undanhållen skatt – varje år.

Det finns ingen som helst hänvisning till eller förklaring av siffrorna. Troligen finns mkt kapital utomlands, men det är inte detsamma som att det är kapital som går att beskatta. Som bekant har vi varken arv gåvo eller förmögenhetsskatt i Sverige, varför det är helt onödigt att föra ut kapital av den anledningen (förr hade vi det och då fanns det anledning att gömma pengarna för att undvika skatt). 

Mkt av pengarna som finns kan vara rester av gammal skatteflykt, men omprövningsfristen borde väl ha gått ut för dessa slantar, många har också nyttjat möjligheten till självrättelse efter att SKV nu har informationsutbyte med alla gamla paradis.

Även orden som används "gömma" "skatteflykt" implicerar att det är olagliga transaktioner. Vad gäller bolagen kan det lika gärna handla om skatteupplägg där man använder lagliga kryphål i skattelagstiftningen för att via räntesnurror och utländska holdingbolag undvika bolagsskatten i Sverige. Oetiskt kanske, men inte skatteflykt.

Det vore mkt lämpligt om UG på något vis redovisade hur man räknat för att komma fram till de siffror man hasplar ur sig då det är skillnad på skatteundandragande och skatteplanering.

Vad som framkommit hitintills har man inte hittat ett dyft i Panama dokumenten av ngn svensk omfattning att tala om. Lite Nordea visst, men det var ju ngn Oligark som ändå inte skulle skattats i Sverige.

En annan detalj är att man såklart gör en direkt koppling till migrationshaveriet. Citatet nedan avser EUs "skatteflykt"

Det är nära 7 gånger mer än vad den akuta flyktingkrisen kostar EU.
Och det skulle täcka de baltiska staternas utgifter i 4 år.

Det jag inte förstår är det totala avsaknaden av förmåga att greppa att pengar inte är lika med färdiga bostäder, lärare, sjuksyrror, socialsekreterare etc, fast det kanske finns sådana undangömda på ngn kanal-ö också?8 kommentarer:

 1. Vaför denna beundran för UG...
  De är lika mycket Pk som andra.
  Ja, kanske värre då folk inte inser hur Pk de är...
  För då är de utmärkta megafoner.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Så sant. Här kunde de triumferande gräva på ominerad mark.
   Utan risk att få kulturmarxisterna hängande i byxbaken.
   Jag hyser det djupaste förakt för propagandamaskineriet och folkförräderit på public service

   Radera
 2. Som mjukvaruslav inom IT blir jag ständigt förbryllad över hur högre ledning ser alla under en viss nivå som utbytbara. Mjukvara, hårdvara, nätverk ... i princip allt utom ledning och försäljning.
  Jo, visst, man kan lära om, om man får ett par månader på sig. Har företaget råd med det? Annars får man sparka de som kan fel saker och hoppas att det finns gott om utbildad arbetskraft.

  Politiker oavsett färg är än värre. Det räcker inte med ett par månader för att bli lärare, läkare, sjuksköterska. Klockera stannar, som profeten sade.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Precis det du beskriver känner jag igen.

   Radera
 3. utlandssvensk7 april 2016 21:58

  Angående prognoserna om terrordåd i Sverige i förra tråden, såg jag detta:

  En 20-årig man, tidigare lärarstudent i Stockholm, åtalades på torsdagen misstänkt för förberedelse till terroristbrott.
  Åklagaren menar att mannen ska ha försökt tillverka en självmordsbomb, som han har varit öppen för att detonera – i Sverige.

  http://www.expressen.se/nyheter/lararstudenten-atalas-for-terroristbrott/

  SvaraRadera
  Svar
  1. Häromdagen slog mig en tanke. Vad händer om någon kör en minibuss lastad med machete eller automatkarbiner till den lokala förläggningen, som hyser unga vältränade män, och delar ut. Folket där skulle snabbt kunna kontrollera hela kommunen.

   Det vore i så fall inte första gången i historien någon tog med vapen till ett kalas.

   Detta samtidigt som militär och polis demonterats vad gäller lokal förankring. Och samtidigt som regeringen leder en snabb linje vad gäller avväpningen av folket/jägarna i EUadministrationen, trots vad de sagt här. Något är ruttet.

   Radera
 4. Apropå begrepp som bollats i detta ärende, och inderekt värderar och tar ställning: "Skatteparadis"? Vad menas med detta? Vad kallar man i så fall länder med högst, eller näst högst skatter? Har svårt att tänka mig att samma skribenter använder det korrekta "Skattehelvete" om landet med bland det högsta skattetrycket...

  SvaraRadera
 5. Är det konstigt att det börjar gömmas pengar? Kombinationen av världens högsta skattetryck med transfereringar till grupper som den gemene skattebetalaren inte tillhör, och inte kommer att tillhöra, skapar inte en känsla av att det är viktigt att betala maximal skatt.

  Vänligen
  Sam Ask

  SvaraRadera