måndag 23 november 2015

Dokument utifrån Min jihad

Igår gick en mkt intressant dokumentär på SVT om en Imam i Bryssel som aktivt arbetar för att sprida sin syn på islam till ungdomar som står på randen till radikalisering.

Imamen själv var konvertit för 18 år sedan, vilket kanske ? bidragit till hans syn på islam och att det utan problem går att kombinera ett mkt religiöst liv med det västerländska samhället.

Dokumentären är mkt sevärd och visar vad psoitiva karftin inom islam kan åstadkomma som motvikt mot de onda krafterna inom islam.

Ja inom islam, det finns som jag skrivit förut ett problem inom islam och dessa Imamer har insett det och gör något åt saken. Jag tror knappast de blir beskyllda för islamofobi.

En av de intressantaste sakerna som Suleyman sa var att ett stort problem i väst är att många av de skrifter som översatts till Franska/flamländska är salafistiska tolkningar av islam. Dvs extremisternas tolkningar. Hur kan det vara så kan man  undra? Tja ett av världens rikaste länder och hårdaste religiösa diktaturer har sedan decennier lagt enorma summor på att sprida sin syn på islam till övriga världen, nämligen skitlandet Saudi. De finansierar moskébyggen under förutsättning att rätt imam tillsätts och naturligtvis betalar de för översättningar av sin version av islam, ni vet den där där man piskar bloggare och halshugger poeter som skymfat islam.

Regeringen borde lägga krut på att hjälpa uttolkare som Suleyman att översätta icke salafistiska verk till Svenska och andra icke arabiska språk som muslimer i Sverige läser på. Så att de inte enbart är hänvisade till den islam som Saudi vill förmedla.

De svenska muslimska församlingarna som inte är extremister borde också visa handlingskraft och göra som man gjort i Bryssel i större omfattning. För deras egen skull borde de vara rätt intresserade av att bryta radikaliseringen.

Kombinerar man det ovanstående med förbud mot extremistiska odemokratiska organisationer (liksom i Tyskland) och indragna bidrag samt straff för de som rekryterar och åker på terrorresor, tror jag man kan komma till rätta med problemen på ett mer effektivt sätt. Man måste sätta ned foten ideologiskt och straffrättsligt från olika håll.

1 kommentar:

  1. Hm är det en feltolkning av Islam,att hävda att profeten gifte sig med en 6 årig flicka,att han profeten själv genom stråtröveri och våld tillskansade sig rikedomar och själv högg huvuden av sina motståndare. Profeten anses väl av muslimer vara det högsta föredömet bland människor,är det också en tolkning bland andra att förneka?

    SvaraRadera