torsdag 19 november 2015

Korstågen hade inget med kristendom att göra

Korstågen hade inget med kristendom att göra.

Korstågen var enbart en serie våldsdåd som utfördes av extremister. I bibeln framkommer det tydligt på vissa stämmen att man ska vända andra kinden till och älska sin nästa. Kristendomen är en fredsälskande religion och de brott som begicks i dess namn hade inget med kristendomen att göra. Att religiösa ledare och tom stater deltog i retoriken och korstågen var en ren slump, men det hade inget med kristendom att göra. I själva verket var korstågen bara ett gäng extremister som hatade det fina sättet man levde på i mellanöstern och önskade förstöra detta.

Tempelherrarna var en ond sekt som inte alls hade med kristendom att göra.  Samma sak med johanniterriddarna och tyska orden. Det vara bara rövarband som missbrukade kristendomens namn.


Håller ni med?
Pröva att byta ut kristendom mot islam och korståg mot jihad etc. Ändrar ni er då?


Vissa religioner dras med extremister, de flesta faktiskt. Kristendomen har städat ut de flesta, men vissa dårar finns kvar, men de får bilda egna marginaliserade kyrkor som inte accepteras av övriga delar av kristendomen. Ex KKK eller de galna frikyrkorna i USA. Islam har samma problem, fast de ligger några hundra år efter oss, vilket inte är så konstigt då det är en mkt yngre religion som dessutom lider lite av sin bokstavstrogna utformning. Passade kanske bra på 620-talet men inte nu. Kristendomen har genomgått diverse reformationer, vilket är möjligt för man kan blanda och ge lite i bibeln. Som flera skribenter har skrivit i dagarna, och ett fåtal innan dess skulle islam må bra av en reformation för att sålla ut medeltidstänket & extremisterna. Bl.a. Har Hanna Gadban skrivit boken "Min Jihad" i ämnet.

En som helt snurrat in sig i PK träsket om islam är Margot Wallström gällande sharia och Saudi. Hon verkar inte alls förstå att Saudis statsreligion och det som hela den politiska makten bygger på är en extrem variant av islam som kallas wahabism. Om ngn skulle påstå att wahabism inte har med islam att göra skulle denna omedelbart befrias från huvudet.

Jag har skrivit om Saudi och wahabismen här för ngt år sedan.
http://mensanen.blogspot.se/2014/10/saudiarabien-en-skurkstat.html

Kan vi nu sluta dalta med islamisterna och erkänna att de är en otrevlig del av islam och att det inte är varken islamofobiskt eller en generell kritik av islam att kritisera den del av islam som är odemokratisk och som vi inte gillar som ideologi. Detta oavsett hur stor andel av islam som omfattas av denna för oss extrema ideologi.

2 kommentarer:

  1. Ber att få referera till Sam Harris (och jag behöver titta närmre på hans diskussioner med Maajid Nawaz). En hel del av de problematiska idéerna är inte extrema, de ligger mitt i religionen.
    Många tänker inte själva spränga sig själv i luften, men de tycker det är bra att andra gör det så man slipper Rushdie och danska tecknare. Otrogna skall förtryckas, omvändas eller dödas. Det går inte att skilja mellan religion och politik.

    De mellanmjölksreligiösa måste sluta skydda fundamentalisterna.

    SvaraRadera
  2. Är inte det resonemanget väldigt likt det som förs om socialism och kommunism ? Alla försök hitills (som för övrigt misslyckats kapitalt med miljoner döda) har inte varit riktig socialism utan stalinism eller what ever. Islam lider av att inte blåst rören rena genom något som liknar 30-åriga kriget och socialismen lider av att den största avarten (stalinism) vann kriget mot sin kusin (fascism). Två ideologier sprunga ur samma giftiga planta. Men nästan gång dååååååå.......

    SvaraRadera