onsdag 31 augusti 2016

Advokatsamfundet

Det har väl inte undgått ngn att Advokatsamfundets generalsekreterare Anne Ramberg till fullo anammat den identitetspolitiska vågen.

Vad jag kan se styr hon förbundet åt det hållet också. Vad alla advokater som inte sysslar med asylmål tycker kan man undra, fast med tanke på att asylmålen drar in 450 miljoner till hennes medlemmar bara i år, kanske rätt många advokater skolat om sig till asyljurister nu. En lustig sak är att man måste vara med för att få behålla titeln advokat (och därmed yrkesutövningsrätt i vissa lägen).

Nu ska man tydligen ha infoträff för asylsökande. Om ngn hittar dit vette tusan, hittar inte denna info åp pashtun, arabiska eller farsi. Men det ger nog några likes på facebook iaf.


Vet någon förresten om man brukar ha dessa träffar? Kanske för mördare? Snattare? Skatteplanerare eller någon annan som behöver anlite advokat?

Detta är dock inte det enda man gör för nyanlända. Man har även mentorprogram för ensamkommande barn. Med tanke på den debatt som råder nu kan kanske vissa komiska situationer uppstå när uppenbart äldre män ska träffa sin fadder.

Man kan även få praktikplats, men det ser lite knepigare ut med CV och hela baletten. Klart diskriminerande att kräva papper. Tänk om de är papperslösa högutbildade som råkat tappa alla sina fina betyg, intyg och CVs?

10 kommentarer:

 1. Asyljuridik verkar vara en fortsatt tillväxtindustri:

  "Därför har Förvaltningsrätten (tidigare Länsrätten) i Malmö i dagarna nyanställt ett 50-tal nya medarbetare. De flesta är jurister med olika funktioner: rådmän, föredragande jurister samt nyexaminerade domstolshandläggare.
  – Vi är väl förberedda för att klara en mängd nya migrationsmål som vi förväntas få till vår domstol, förklarar lagman Lars Sjöström.
  – Även om vi är trångbodda där vi finns i centrala Malmö, har vi lyckats få tillgång till ett 30-tal nya arbetsplatser i Överförmyndarens gamla kontor i omedelbar anslutning till våra tidigare lokaler.
  Förvaltningsrätten i Malmö är nu uppe i 320 anställda och är en av Skånes större arbetsgivare. Den är dessutom Sveriges fjärde största domstol. Bara Förvaltningsrätten i Stockholm, Svea hovrätt och Stockholms tingsrätt är större.
  – Expansionen beror enbart på en förväntad ökning av migrationsmål. Det rör sig om tusentals ärenden."

  http://www.sydsvenskan.se/2016-08-31/flyktingkrisen-fortsatter-skapa-nya-jobb

  SvaraRadera
  Svar
  1. Inte bara domstolsväsendet expanderar, nu börjar även andra branscher kasta sig in i guldruschen! Till och med !vårdbolag! ska in i den lukrativa asyljuridiken. Du behöver inte vara advokat, inte ens jurist, för att söka jobbet. Det säger väl något om hur överhettad branschen är. Saxat från jobbannonserna:

   MALMÖ ASYLBYRÅ

   Äntligen slår vi upp dörrarna för Malmö asylbyrå. Vi är den innovativa juristbyrån som kommer att arbeta med asyl-och migrationsrätt samt inslag av vårdjuridik.

   Bakom denna satsning står ett vårdbolag med verksamheter inom vård och behandling där vi ser tydliga synergieeffekter mellan dessa områden.

   Vi söker både dig som vill starta din resa inom detta juridiska område, eller har viss erfarenhet. Vi kan erbjuda ett arbete i en spännande och dynamiskt affärsklimat med klienten i fokus.

   Våra ambitioner är att sammanföra ett engagerat medarbetarteam med stor variation i språkkompetens och kultur.

   Du kommer att arbeta självständigt med de ärenden som är vanligt förekommande inom detta område.

   Det är viktigt att du är driven och kan arbeta under eget ansvar med klienter. Du ska vara stresstålig, effektiv, ödmjuk och social. Du ska ha lätt för att uttrycka dig i tal och skrift. Har du andra kvalifikationer än våra arbetsområden är det meriterande.

   Lön: Enl överenskommelse.

   Vi finns på Gustav Adolfs torg 43 i stora ljusa och öppna lokaler.

   Radera
 2. Fantastiskt vilka resurser det finns till detta. Det är bara att gratulera de svenska skattebetalarna för allt de får för pengarna!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja man tar väl bara de pengarna som vi inte behöver till skola, vård, omsorg, försvar, äldrevård, poliser, och allt annat som vi har haft alldeles för mycket pengar till
   Vi har ju råd
   Även om det innebär att vi får "flytta" på några av dem som varit med och betalat in alla pengar vi har över
   https://detgodasamhallet.com/2016/08/22/nya-vyer-pa-alderns-host/

   Radera
  2. Det är lätt "att ha råd" med andras pengar...

   Radera
 3. Är Anne Ramberg etnisk svensk? Tror inte det.

  SvaraRadera
 4. Hej.

  Vad vi bevittnar är slutskedet i sjukdomen som genomsyrar Sverige: det är tämligen uppenbart att kassan sinar allt mer, särskilt i ljuset från Reepalus utredning syftande till planekonomisk reglering av företags produktivitet. Då gäller det att sno åt sig så mycket man bara kan, samt att hålla skenet uppe så att inga investerare drar sig ur en masse.

  Ungefär som med en bank.

  Kamratliga hälsningar,
  Rikard, lärare

  SvaraRadera
 5. Jurister i allmänhet brukar vara ganska tysta i samhällsdebatten. Tror de ser sig som oförvitliga tjänstemän som endast är satta att tillämpa lagarna, utan att ha några åsikter om dem.

  Anne Ramberg får väl ses som undantaget från denna regel. Sedan kom jag att tänka på ytterligare en: Göran Lambertz. Ha, ha, jag hoppas verkligen inte att dessa båda är representativa för juristskrået som helhet. Tänk vilken skada dessa gjort för sin yrkesgrupps anseende enbart genom att öppna näbbet i tid och otid.

  SvaraRadera
 6. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 7. Rambergs missbruk av Advokatsamfundet är allvarligt och skadar en gammal institution med anor. Det är förvånansvärt att det får fortgå, men Ramberg sitter ju på ett farligt vapen: en advokat som uteslutits ur föreningen Advokatsamfundet får inte längre kalla sig advokat.

  Det är värt att notera att Advokatsamfundet associationsrättsligt är en udda fågel, en slags skvader. Det är formellt en obligatorisk sammanslutning, men agerar som en myndighet när det gäller utdelande av "advokatleg". Det har fungerat väl länge, men nu verkar Ramberg ha kidnappat föreningen för sina egna syften, inte advokatkårens bästa.

  Det kommer ju en tid då migrationscirkusen kollapsat eller avbrutits och de med svensk jur kand ska tjäna brödfödan på hederligt (nåja) sätt..i Sverige.

  SvaraRadera