tisdag 26 januari 2016

Andelen ensamkommande minskar kraftigt

Under en vecka i slutet av oktober var andelen ensamkommande av den totala flyktingnumerären 25%. Av dessa ensamkommande var nästan 90% afghaner.Den senaste veckan var andelen ensamkommande 11%. Varav drygt hälften afghaner. Flyktingströmmen av ensamkommande har alltså minskat kraftigt även jmf med totalen. Andelen afghaner har också minskat. Att just andelen ensamkommande minskat mer än övriga flyktingströmmen kan säkert ha flera orsaker. Dels var det nog en del av en ketchup effekt, de unga afghanerna i flyktinglägren i Iran var lättrörliga och kunde snabbt ge sig iväg när tillfälle gavs, varför de blev överrepresenterade i flyktingströmmen i början. Eller så är de mer känsliga för det dåliga vintervädret. Eller så har signalerna om säkra länder, vilket inte införts vad jag vet, fått en effekt.

Nåväl, man bör inte dra några förhastade slutsatser angående flyktingströmmen förrens i april när säsongsvariationen spelat ut sin roll.

1 kommentar:

  1. Ja, det är vanskligt att försöka vikta säsongsbaserat, när det senaste året varit så extremt.
    Har plockat migrationsverkets månadsstatistik 2010-2015. För perioden Januari till April var det "bara" en fördubbling av totala antalet per månad under dessa år.
    Slutet av året "borde" hålla sig under dubbla antalet per månad jämfört med de lägre siffrorna. För 2015 har vi åtta gånger så många.
    Reinfeldt-puckeln i slutet av 2015 gör att åtminstone undertecknad inte vågar sia.

    SvaraRadera