torsdag 28 januari 2016

Kraftfull signalpolitik-Sverige ska utvisa 80000 migranter

Som mina trogna bloggläsare vet är jag av den bestämda åsikten att hur Sverige uppfattas av tänkbara migranter har mkt större effekt än några halvlama id-kontroller.

Tidigare har vi sett lite signaler i utländsk press med blågula gränsbommar på Öresundsbron.

Idag (igår i Sverige) kom dock den överlägset kraftigaste signalpolitiken hitintills. Det handlar naturligtvis om de 80,000 som "ska" utvisas enligt Ygeman i Di.

Det är lite oklart var Di fått sina uppgifter om att endast 55% får PUT av de som ansöker om asyl, historiskt ligger siffran på runt 75% och jag tror inte man börjat jobba med Reinfeldtpuckeln från i höstas än, varför det torde vara svårt att veta hur många % som får stanna av den.

En annan fråga är hur man tänkt sig att utvisa 80 000 personer. Med dagens takt skulle det ta 20 år. Takten måste alltså ökas rejält.

Nedan ser ni två skärmdumpar, dels från Al Arabiya och från BBC (reklamen om att flytta på BBC:s skärmdump var ju vältajmad, liksom "upptäck mångfalden"), källor som självklart följs av migranterna och flyktingsmugglarna.

Då det är en ganska avsevärd investering att ta sig till Sverige, vill man naturligtvis inte göra denna investering om man tror att sannolikheten är hög att man sitter på första bästa plan tillbaka till Rabat, Kabul eller Teheran. Just vad de tror skall hända är mkt viktigt för migranter när de tar ett beslut, precis som för alla oss andra när vi funderar på olika beslut. Den ökända "pullfaktorn" som var följden av den tidigare signalpolitiken under Reinfeldt (öppna era hjärtan alla är välkomna) är nu definitivt slut.

Detta kommer ytterligare bidra till att minska numerären på strömmen till Sverige. Att transitlandet Danmark nu dragit i nödbromsen och tänker konfiskera värdeföremål är en annan sådan faktor. Det verkar alltså som att Sverige får hjälp i migrationskrisen, men inte riktigt på det sätt man trodde.


2 kommentarer:

  1. en väldigt sur tant28 januari 2016 17:16

    Hur? När man inte lyckas utvisa idag och få har ens identitetshandlingar.

    SvaraRadera
  2. Detta har fått stor spridning i utländska media, framförallt i de länder som ligger längst med transitlederna till Sverige. De signaler detta sänder kan vi räkna med kommer att uppfattas och förstärkas. Ryktesspridning, och den förstärkning/förvrängning som sker på vägen, är den primära källan till "trovärdiga" nyheter i arabvärlden då officiell media inte är annat än stats- eller särintressekontrollerad propaganda.

    SvaraRadera