lördag 9 januari 2016

Naiva svenskar

Som alla säkert vet inträffade det en attack på ett turisthotell i Hurghada igår och en ny attack vid pyramiderna idag.

I tidningarna kan vi läsa om förvånade svenskar som är i Hurghada med sina barn.

Vad i alla glödheta gör folk där???? Med sina barn??

Jag är en riskavert person som sysslat med analyser och riskbedömningar hela livet. Det skulle inte finnas en chans att jag satte min fot i Egypten än mindre släpade dit familjen. Det finns ett antal länder som jag sedan länge förbjudit familjen att resa till. Egypten har funnits på listan länge. Turkiet & Filippinerna är andra sådana länder, sedan länge. Listan kan göras ganska lång.

Risken att drabbas är såklart rätt låg, även i Egypten, men den är betydligt högre där än på många andra ställen.

Varför får vi då läsa om förvånade svenskar från sjukhussängarna i Egypten?

Svensken är nog rätt naiv, inte bara vår statsminister och Erik Ullenhag mfl politiker. Det verkar vara en djupgående sjukdom att vi blundar för omvärlden och lever i en alternativ verklighet a la Romson/Fridolin. Som bekant finns det en del andra områden där "vi" varit naiva.

Den gamle cancerläkaren Einhorn sa att vi svenskar var fredsskadade, kanske är det därför vi som nation och individer sätter på skygglapparna och kör med full fart rakt in i farornas skog. Eller så är det ett utslag av att det personliga ansvaret sakta men säkert har lösts upp i Sverige, så till den milda grad att man tror att hela världen utanför sin egen facebookprofil bara är på låtsas och något man kan följa vid behov genom folks statusuppdateringar.

18 kommentarer:

 1. Jag tänkte flyga till Filippinerna nästa år med fru och barn. Är hela landet farligt att vistas i?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Åka buss på Ön Mindanao bör du nog undvika...

   Radera
  2. Mindanao, möjligen undantaget staden Davao (inom stadsgräns) bör undvikas eller anträdas med stor försiktighet.

   Övriga Filippinerna är LÅNGT IFRÅN lika säkert som turistpropagandan vill utmåla, det finns en mycket utbredd kriminalitet och regimen är slapp mot brottslingar (jämfört andra länder i regionen).

   Dessutom är det valkampanj inför stundande presidentval (maj 2016) som ytterligare höjer temperaturen.

   Så ja jag håller i princip med bloggägaren.

   Radera
  3. Skulle jag aldrig göra av de anledningar övriga angett ovan.

   Radera
 2. Einhorn, ja.
  Vi lumpade tillsammans.
  Ja, han var mycket äldre...
  Kaptenen skulle utse representant bland oss rekryter.
  Tyckte han.
  Helt "demokratiskt" pekade kaptenen på Einhorn
  Troligen för att denne var äldst och säkert även med råge var klokare än vi andra.
  Då reste sig Jerzy E och lät blicken vandra över församlingen.
  Sedan sade han: Anser ni det också?
  Tablå
  En polsk jude visste f-n så mycket mer om demokrati än en skock svenskar.
  Mycket nyttigt i alla fall för mig!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tablå ? Vaddå' tablå ?

   Radera
  2. @Anonym: har du inte läst Mumintrollet?

   Radera
 3. Exakt mina tankar. Egypten torde vara ett av de mest korkade länderna att turista i, speciellt med barn. Men det är väl de låga priserna som lockar antar jag.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Har man vaccinerat sig och betalat reseförsäkringen så ordnar det sig om huvudet blir skilt från kroppen på semestern.

   Radera
 4. Naiv har blivit en omskrivning för korkad. Man vet att man har fel eller borde tänka efter men gör det ändå inte. Istället för att då säga "Jag var korkad och borde tänkt efter innan" så säger man "Jag var naiv..."Detsamma gäller i högsta grad för Stefan Löfvén med anhang. När det sedan gäller resande så verkar svensken i gemen inte bry sig speciellt mycket så länge det är billigt (?) och varmt. Ingen bryr sig om att Thailand är en militärdiktatur. Det finns gott om tips på resor dit även i "korrekta" tidningar som Aftonbladet. Vädret i Saudiarabien torde också vara OK men dit verkar ingen vilja åka.

  SvaraRadera
 5. Tycker det går igen i det mesta. Vid fikat på jobbet nämnde jag att jag hade ett spritkök hemma och alltid ett par kilo pasta. Inte mer än så. Fick direkt ett par spydiga kommentarer - Är du en sån där prepper eller?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ibland tänker man att det borde gå åt pipan så man kan sitta och mysa i sitt torp i skogen medans intersektionalisterna och socialliberalerna äter upp varandra.

   Radera
 6. Jag tror att svenskarnas naivitet främst är en bieffekt av välfärdssamhället. Man har kunnat förlita sig på att man kommer att få pension när man blir gammal och ekonomiskt stöd vid sjukdom eller arbetslöshet.
  Vi har visserligen haft 200 år av fred, men för 100 år sedan kom svenskarna mycket väl ihåg krigsåren 100 år tidigare. Däremot är det inte så många som kommer ihåg att för 45 år sedan så bodde det folk i statarstugan på Skansen.

  SvaraRadera
 7. Bara en rättelse: Det var cancerforskaren Georg Klein, ej Einhorn, som myntade begreppet fredsskadade svenskar, ett tema han har tagit upp i många av sina essä-böcker.
  http://www.englundmedia.se/s_artikelKlein.php

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ah fasen minnet börjar svikta. Tack för påpekandet, rätt sjukdom fel gubbe ;)

   Radera
 8. Men visst är det så att historien präglar ett lands befolkning. Detta kan gå parallellt med en sorts uppfattning som knappast Sv. är ensamt om: Att det egna landet är en sorts världens centrum, med de mest förnuftiga värderingarna som finns och där alla länder i världen bara vill veta mer om allt förnuft som finns i denna nation. Och så kan det ju vara mycket mindre än man tror.
  Man kan med fog säga att naiviteten och godtrogenheten är stor. Tror att det finns två sorters kunskaper om historiska skeenden: den intellektuella och den emotionella. Om man tycker i sin arrogans att det bara är andra som ska lära sig av ens egna allmänna godhet och finhet så sätter man sig naturligtvis inte in i historia och konsekvenserna av den. Och blir allmänt överraskad av ondskans utbrott i olika former.

  SvaraRadera
 9. Ska man förstå Sv. bättre krävs det ju att man förstår socialdemokratin och dess framväxt, det tyska inflytandet sedan medeltiden, klimatets inverkan, och att fred har rått i 200 år.

  SvaraRadera