tisdag 7 juni 2016

Bilder i politisk propaganda

Det kommer väl inte som en nyhet att bilder används i politisk propaganda. Så har det varit i tusentals år, från grottmålningarna och framåt.

Det sägs ju att en bild säger mer än tusen ord. Någon Annika Strandhäll tog fasta på och skickade ut denna tweet.


Syftet här är naturligtvis att framställa Alliansen som icke folkliga, när då går i en fängelseliknande gång omgiven av poliser. Jmf med Jämtins mysiga bild från Akalla, soligt och folkligt och inga poliser som kan batonga ner buset som kommer för nära.

Naturligtvis är det så med bilder att man inte vet vad som finns utanför bilden, eller om bilden är rättvisande för det den sägs beskriva.

Bilderna ovan är inte manipulerade, men valda med omsorg och ställda mot varandra. Naturligtvis fanns det någon form av bevakning kring jämtin också, men de stod nog utanför bilden. Samtidigt som Alliansens besök mer var fokuserat på att prata med poliser, varför flera poliser var med och gick Akallavandringen.

Personligen tycker jag det är patetiskt att använda denna typ av bilder i den politiska propagandan. För det första visar de helt olika saker. Sen visar de inte hela sanningen, det är ju inte en avgränsad händelse som i sin helhet kan fångas på bild.

Sådana skall man för övrigt vara mkt skeptisk till också då bilder lätt kan beskäras för att helt ändra innehållet. Eller modifieras, som exemplet nedan som visar samma bild men med olika avsändare.


Vill man ha myspysbilder som Jämtin och Ygeman (nedan) finns det en uppsjö av tillrättalagda bilder som vill få det att framstå som fredagsmys hela veckan.


Vi har ex några kända mysfarbröder nedan.
En bild säger mer än tusen ord, men är det sanningen?

En annan sak med sossarnas och Alliansens patetiska käbbel (som pågår i tid ingar och sociala medier) om Akalla-Husby är att buset som finns där troligen var bus redan under Alliansens tid och säkert har det tillkommit någon ny årgång av bus sedan Löfven tog över. Miljonprogrammet byggdes väl av sosseriet f.ö. Sammantaget kan man väl säga att bägge parter bär ett ansvar för hur det ser ut där. Inte så att det är samhällets fel utan att man inte gjort något åt individerna som är kriminella. 

Uppdatering:
Ygeman råkade visst hamna på selfie med Milli Görus man i Sverige (har inte faktakollat det än).
1 kommentar:

 1. Hej.

  En bild säger att någon vill säga mig något utan att jag skall tänka, endast reagera känslomässigt.

  Man kanske skulle ha en tävling i att leta pinsamma foton på sosseriet?

  Kamratliga hälsningar,
  Rikard, lärare

  SvaraRadera