tisdag 22 november 2016

Simon Wiesenthal centret kritiserar DNs satir

DN publicerade häromdagen en teckning som blivit ganska kritiserad.

På bilden nedan ser vi hur Trump och Netanyahu bärs fram av KKK, US officer, Israelisk officer, ortodox Jude, bosättare och två kvinnor av oklart sort, med på bilden är även ett gränsstängsel.

Jag är för att man ska kunna driva med det mesta. Speciellt regeringar, nationer eller religioner och andra åsikter. Ex muhammedteckningar. Detta skiljer sig dock då man impicit målar ut judar snarare än staten Israel, eller personen Trump. Jag är ngt tveksam till bilden. Sen tror jag inte Trump och Netanyahu är några såta vänner direkt, men det är kanske en bisak.


Nåväl, Nu till DNs hantering av det hela. Man beklagar efterhand publicieringen då man nu fått reda på att den kunde uppfattas på ett särskilt sätt. Att man inte skulle förstått det innan är rent nonsens eller så är man dumma i pallet. Men man väljer alltså den nu förhärskande argumentationstekniken om ngn blivit kränkt så tar vi bort det. Precis samma argumentation de alltid så kränkta islamisterna använder rörande ex muhammedteckningar. DN betonar dock att de själva tycker bilder är helt ok och får stöd från ngn svensk organisation mot antisemitism.

Lite salt i såren kommer dock nu från Simon Wiesenthal institutet. Som dömmer ut den såsom ritad av nazisternas propagandaavdelning.....


Nu har ni input från lite olika håll och kan bilda er en egen uppfattning.

 

2 kommentarer:

 1. When the Saints Go Marching In
  http://nationalvanguard.org/2016/05/who-controls-donald-trump/

  SvaraRadera
 2. Den är klurig, teckningen, och något måste den säga, och det är knappast en slump att den publiceras. Det största problemet är nog inte att den kan uppfattas som antisemitisk, utan att den är svårtolkad. Vad är det egentligen som PW vill säga mellan raderna, som han inte kan eller vill skriva ut. Därom tvista de lärde.

  En hypotes kan vara:
  Nettan Yahoo, är inte direkt någon duva, och bygger sin regering på ärkenötter, dvs fundamentalister, som dikterar israelisk inrikes och utrikespolitik. Samme Nettan blandade sig i det amerikanska mellanvalet för två års sedan, då han var missnöjd med Obamas utrikespolitik, i synnerhet avseende avtalet med Iran, men det handlar förmodligen även om Irak, och därmed Syrien.

  PW är inte direkt någon vän av populism :-O vilket är hedervärt (även om det tyvärr är så att när antipopulismen går för långt, så är det detta som bäddar för just de krafter de säger sig vara mot.

  Så det måste ha varit ett stort bakslag/besvikelse, detta med att SD går som en raket, att EU-huset vacklar i sina grundvalar, att britterna brexade och att Trump trollade sig fram till triumf. Tramstaktiken vann.

  Vad teckningen hypotetiskt skulle kunna säga, ur ett visst tolkningsperspektiv, är att det finns små extrama grupper i Israel, som agerat för att demokraterna skulle förlora, och att Trump skulle vinna, inte för att Trump skulle vara mer eller mindre vän till Nettan Yahoo än Clinton, utan för att Trump står för en mindre interventionistisk utrikespolitik, som sas innebär att USA är något lite mindre världspolis, och därmed kan andra krafter få mer inflytande.

  Men allt detta är en spekulation. I grund och botten föreställer bilden ett gott parti, Nettan Yahoo och Trump, som bärs fram av vissa karaktäriserade typer, som visserligen föreställer ca 3 identifierbara grupper av extremistiska Judar, men även andra knasbubblir av andra extremister. Vill man tolka bilden välvilligt, eller alternativt, handlar det om att det finns extremister inom alla väsen/grupper och att Judarna långt ifrån är förskonade från generalpuckon, vilket är centralt, alla etniska och religiösa grupper har sina sidor, och just de krafter som är glada för Trump tillhör kanske inte PWs favoritintressenter. Så det hela skulle kunna vara något så enkelt som en släng med sleven mot den världsordning som antas vara antikosmopolitisk, dvs nationalistisk. Ur det perspektivet är inte teckningen i sig feltänkt, utifrån sin intention, utan mer svårtolkad, eftersom detta med judar är lika svårt att generalisera som tex muslimer. Det uppenbart att detta inte är antisemitiskt, utan bara alltför polysemt då det inte tillhör vanligheterna att en karikatyrteckning går att tolka på härsan & tvärsan. Kanske vågade man inte diskutera vad bilden säger, vågade inte reflektera, eftersom vi alla är så infernaliskt rädda att bli utpekade, att vara satan själv.

  Vore spännande att se synopsis till teckningen, konceptskissen, vem som skrev detta och beskrev vad det var för underliggande budskap som tecknaren skulle förklara. S.W

  SvaraRadera