tisdag 1 november 2016

Emigrera del 9 Gibraltar-Andalusien


Gibraltar-Adalusien

Idag fortsätter serien om att emigrera. I mitt första urval hade jag inte med Spanien eller Gibraltar. Anledningen att jag nu har med det är för att jag har en del släktingar som flyttat dit permanent och gjorde slag i saken och reste ned för att bekanta mig med området.Spanien var ingen given kandidat då de har vissa kända problem gällande självständighetsrörelser, politisk oro/handlingsförlamning, det finns dock en hel del fördelar också.

Anledningen att jag slår ihop dessa storheter är helt enkelt för att det inte är helt ovanligt att man jobbar i Gibraltar men bor i Spanien. Det mesta kommer alltså handla om Andalusien, med undantag för jobb och skatter.

Tidigare inlägg hittar ni här

Del 1 Emigrera
Del 2 det första urvalet
Del 3 Finland och Åland
Del 4 om Norge
Del 5 om Estland
Del 6 om Nya Zeeland
Del 7 om att lära sig ett nytt språk 

Det kan vara så att jag viktar om poängen allteftersom jag tittar på fler länder eller om ngn korrigerar mina slutsatser.

Mer detaljer om poängsättningen kan ni hitta i Del 2. Om någon läsare har särskild insikt om något land, får ni gärna påpeka att jag har fel eller så.


SKOLA (1-5p) 4
Spanien hamnar strax under snittet i OECD. Man ska dock ha med sig att detta ljust är ett snitt för Spanien som helhet, där det skiljer mkt mellan olika regioner och socialgrupper.

Som svensk har man dock möjligheten att sätta sina barn i svenska skolan i Marbella. Vid mitt besök pratade jag med svenskar som hade sin barn där och dessa var mkt nöjda. Ett plus är såklart att man får spanskan på köpet. Som tredjespråk väljer man mellan franska eller engelska, där engelskan är mkt gångbar i Andalusien då det vimlar av britter där.Betyget dras dock ned en aning av den dåliga PISA rankingen. Man ska dock ha i minnet att Spanien vimlar av lågutbildningsarbeten, varför en låg PISA ranking inte slår lika hårt som i Sverige. Varenda trädgård och pool har gubbar som går runt och petar i för en låg kostnad (ofta svart), mer om det nedan.


SAMHÄLLE (1-5p) 5
Det spanska samhället går inte riktigt att beskriva som en helhet då det skiljer mkt mellan de självstyrande regionerna. I norr har vi som bekant de separatistisk lagda områdena som eftersträvar självständighet från Madrid. I söder har vi regioner som genom mkt EU stöd har otroligt välfungerande infrastruktur. Jag har ex aldrig sett så fina vägar som de runt Malaga. I Andalusien är man mkt beroende av turism, en näring som varit på dekis några år men som nu är på stark uppgång när folk väljer bort Nordafrika, Turkiet och Frankrike. 

Gällande flyktingkrisen har Spanien tagit emot hela 18st flyktingar i EUs omfördelningsprogram, ngt som fått socialisterna i Barcelona att bli rasande. Föga förvånande är de separatistiska/socialistiska Norra regionerna i Spanien mer med på tåget gällande refugees welcome.

Andalusien räknas som den fattigare delen av Spanien med en hög arbetslöshet (runt 30%). Detta är dock enligt de jag talade med rent strunt, då väldigt många helt sonika jobbar svart och därmed syns som arbetslösa i statistiken. När jag for runt i Malaga-Marbella-Gibraltar såg jag inte röken av tiggare, arbetslösa, migranter eller liknande. Naturligtvis har den regionala förvaltningen allt att vinna på att hålla ordning i området då turisterna skulle försvinna snabbare än en avlöning om det var tältläger i varenda gathörn. De enda typiska migranterna var de sedvanliga afrikanerna som sålda prylar runt stränderna, men de jobbar och sliter som alla andra och ställer inte till med besvär.

Naturligtvis är Andalusien nedlusat av Brittiska och Nordeuropeiska pensionärer, samt emigrerade landsmän som ofta jobbar inom turistsektorn. Men detta ser inte jag som ngn nackdel, snarare är det bara fördelar att det rasar in pengar i regionen från dessa personer.

Andalusien var bland de sista fästena för kalifatet på den iberiska halvön, ngt som gjort att just integrationen av muslimer varit mkt god i denna region. Man märker inte av dem som ngn särskild grupp överhuvud tagit, de har ju ofta bott där i många många generationer, det finns alltså ingen kulturkrock och heller inget behov av att utmärka sig eller få särskilda fördelar, såsom man ser tendenser av i andra länder dit det emigrerat en stor muslimsk befolkning i närtid. Ngt som eldats på av kulturmarxisterna (vilka verkar lysa med sin frånvaro i Andalusien)

BROTTSLIGHET (1-3p) 3
Malaga (centralorten) ligger lågt gällande brottslighet. Det är nog ingen orimlig tanke att den gamla polisstaten fortfarande är ganska effektiv mot vanlig brottslighet. Det enda som sticker ut är korruption, också det en rest från Francotiden då korruptionen var utbredd. (Se bild nedan samt en jmf med Stockholm)

SPRÅK (1-3p) 3
Spanska är huvudspråket, men engelska fungerar utmärkt samt till viss del tyska.


BOSTAD (1-3p) 3
Spanien har redan haft en bokrasch. Trots en långsam uppgång är det relativt billigt med svenska mått mätt. Gör man en exit från Sverige idag får man klart mer för pengarna. Behöver man dock låna skall man ha med sig att det är dyrare att låna i Spanien.

IDENTITETSVÄNSTERN (1-5p) 5
I Andalusien verkar man inte ha tid med att fundera så mkt på identitetspolitik. Det man främst ser på Spanien som helhet är bråken mellan Katalaner och "Spanjorer" och Katalonien verkar rent allmänt vara mer öppna för kulturmarxistiskt trams.


ISLAMISM (1-3p) 2
Spanien har haft sin beskärda del av islamism/terrorism, där bombningarna i Madrid 2004 var i särklass. Andalusien har hotats av IS de senaste året, med referenser till gamla slag på 1200-talet och den kristna återerövringen av regionen. Men ser man på var de som hitintills gripits i Spanien framstår Katalonien och Madrid som mkt mer exponerade, dvs områden där muslimer (i ngn generation) inte alls är lika integrerade i samhället. Den Spanska polisen har också en mkt lång erfarenhet av terrorister och frånvaron av terrordåd i ngn betydande omfattning sedan uppvaknandet 2004 (där man först misstänkte ETA) får nog anses som ett gott betyg. Betyget blir dock inte maxat då Spanien är en uttalad måltavla.


NATURKATASTROFER (1-3p) 3
Inga större saker brukar ske i Spanien

SUBJEKTIV KÄNSLA FÖR LANDET (1-2p) 2
Sommar året runt är inte helt fel, just runt Marbella är det aningen svalare än i Malaga på sommaren och några grader varmare på vintern. Jag gillar också området samt samhället där, det skadar inte heller at vi känner folk som bor där permanent. Det är också billigare att leva i Andalusien än i Sverige.

NATUREN (1-3p) 3
Naturen är fantastisk med det stora undantaget att allt alltid är halvbrunt, men det kompenseras av havet och bergen.

SKATTER (1-3p) 2
Skattetrycket i Andalusien är inte superlågt, men lägre än i Sverige. Däremot finns möjligheten att jobba i Gibraltar och med lite meck kan man bli resident där, med mkt låga skatter. 

VISUM (1-2p) 2
Inga problem

LÅNGSIKTIGA UTSIKTER (1-4p) 4

Utsikterna för Andalusien blir goda. Med problemen i MENA och Turkiet kommer turistnäringen och huspriserna fortsätta öka. Den svarta svanen är såklart om det blir ett terrordåd på solkusten. Men i Gibraltar kommer det fortsatt finnas gott om jobb och pengar att tjäna för den med rätt kompetens.

ARBETE (1-5p) 4
Arbete finns det gott om i Andalusien/Gibraltar inom vissa sektorer. Allt som har med IT eller ngn turism, immigranter(dvs pensionärer som flyttar) finns det gott om jobb för. I Gibraltar finns en stor finans och online industri, med hundratals lediga jobb. Alternativt om man är inom restaurang turism etc finns det oändligt med jobb i Marbella etc.

Totalt 45 poäng
Som alltid är ni läsare som är mer insatta än jag på ngn del i det jag skriver, mkt välkomna med korrigeringar eller synpunkter som jag kanske bör beakta.





Skatter i Andalusien







Stackars barn som går i denna skola....










43 kommentarer:

  1. Ber om ursäkt för fontstorleken, det är exakt samma enligt bloggers ordbehandlare (som är urkass), men det kanske ser ok ut för er och bara är gammalt skräp i min cache?

    SvaraRadera
  2. Kul med ett nytt inlägg i denna utmärkta serie!

    Jag har faktiskt bott i Marbella i ett halvår för 15 år sen och även varit där mycket efteråt. Rent allmänt gillar jag orten och håller med om det mesta du skriver. Det är helt enkelt ett ganska rimligt, trevligt, säkert, välfungerande och dessutom billigt ställe. Inte konstigt att det är populärt!

    Sen har jag lite synpunkter på en del saker:

    1. Den svenska skolan tittade jag på när jag bodde där. Vid den tidpunkten var det akademiska utfallet katastrofalt! Nästan inga elever gick vidare till universitet och det verkade mest vara ett stort, slött beachparty. Kanske har det ändrats, men jag skulle vara väldigt skeptisk. Bättre är möjligen att titta på IB skolor, fast då blir det nog dyrare...

    2. Det här med integration av muslimer kopplade till historien har jag motsatt bild av. Det som skedde efter reconquistan var att ALLA muslimer skoningslöst drevs ut och att judarna (som hade hjälpt muslimerna) fick välja mellan att konvertera eller lämna. Den välkända spanska inkvisitionen skapade för att säkra att konverteringarna var ärliga...
    Att förhållandena mellan muslimer och övriga nu är relativt smärtfria hänför jag främst till att det hela vägen har funnits mycket LÄGRE tolerans för Islam i Andalusien.

    3. Det här med att Sverige ofta framställs som ett land med låg korruption har främst att göra med mycket av det som är olagligt i t.ex Italien eller Spanien är lagligt i Sverige samt att åklagare och poliser faktiskt jagar och sätter dit en del politiker och tjänstemän , vilket aldrig sker i Sverige, även när de tydligt bryter även mot de regler som faktiskt finns.

    4. Som du nämner, fungerar polisen MYCKET bra. De har en klassisk latinsk set-up med två polisstyrkor, varav den ena är halvmilitär (Guardia Civil). Detta system är mycket bättre på att hantera mångkultur än den svenska genuspolisen.

    5. Den statliga sjukvården är, enligt mina erfarenheter, helt OK och mycket bättre än i Sverige, även om den inte är på samma nivå som i Schweiz. För 50 EUR i månaden kan man använda den fritt, om jag minns rätt. Vidare finns det väldigt många "high end" privata alternativ.

    Slutligen följer jag fastighetsmarknaden där sen länge (mest Puerto Banus och Golden Mile) och även om det börjar bottna lite nu finns det fortfarande ett massivt utbud och man kan skambjuda på det mesta. 5 miljoner SEK räcker väldigt långt, även i de bästa områdena. Men det är hög omsättningsskatt på fastigheter, kring 10% om jag minns rätt. Så man ska bara köpa om man är säker på att man vill sitta länge på objektet.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Intressant om skolan, fick inte den bilden när jag pratade med folk där nere, men de kanske solat hjärnan för mkt. som du skriver finns det ju alternativ. Gällande islam, är det inga friktioner vad jag hört, om det beror på noll tolerans eller att muslimerna där helt enkelt är vanliga knegare sedan generationer som inte går runt i bockskägg och kräver särbehandling är rätt ointressant då det (vad jag kunnat utröna) finns ngn strävan hos muslimerna där att bli wahabister på det sätt som är poppis i Sverige idag.

      Hoppas det gick att läsa trots fontstorlektshaveriet. Har försökt allt för att uppdatera med uniformt snitt, men blogger vägrar....

      Radera
    2. "Hoppas det gick att läsa trots fontstorlektshaveriet."

      Inga problem alls!

      Sen stämmer det väl rent pragmatiskt att det inte spelar någon större roll varför muslimerna är klart mer välartade i Marbella än i Sverige, utan man kan bara konstatera att så är fallet. Fast lite bättre är det likväl om det inte finns några alls....

      Radera
    3. Även jag har hört gott om svenska skolan från före detta elever. Utfallet av elever som går vidare till universitet och högskolor kan möjligtvis påverkas av att många som läser vidare gör det i Sverige och att det då inte rapporteras fullständigt?

      Vänligen
      Roten

      Radera
    4. Det var, som sagt, väldigt länge sen jag tittade på skolor i Marbella, så det kan vara helt annorlunda nu.

      Men rent allmänt är min rekommendation att fokusera hårt på hur stor andel av eleverna som verkligen går vidare till erkända toppuniversitet. Det flesta skolor är inte så pigga på att prata om detta, utan vill hellre ta upp mer "mjuka" värden. Lyssna inte på det tramset!!!!

      Sen finns det väldigt stort utbud av skolor runt Marbella och det går säkert att hitta bra alternativ.

      Radera
  3. Ett tillägg:

    Jag funderar lite på att köpa ett ställe i Marbella och spendera vintern där. Ungarna är snart vuxna, så det börjar bli läge.

    När jag var där hyrde vi en villa och man kan få väldigt coola objekt för rimliga priser, särskilt om man är villig att köra 10-15 minuter till Marbella. Men det är också ett väldigt bök och stök med eget hus på egen mark. Allt måste skötas! Så jag skulle nog köra antingen townhouse (radhus) eller lägenhet. Det mesta ligger då inom gated communities och allt fixas av andra (mot avgift, såklart!) Många av dessa mini områden är väldigt fina, med tropiska trädgårdar, flera pooler, restauranter, gym, etc. Mycket bekvämt!

    Sen skulle jag nog satsa på bästa läge ( i princip nära Puerto Banus) nu, eftersom det fortfarande är billigt. Om priserna börjar gå upp igen, lär det ske först där. Dessutom finns risken i vissa mer marginella områden att det aldrig riktigt kommer tillbaka, för de byggde hysteriskt mycket under många år.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jo det var i krokarna ovanför puerto Banus som jag snokade. Ska man jobba i Gibraltar, funderar jag dock på att bo lite närmare klippan, men Gbz är ju en liten håla och många verkar bara vara där i tanken men sitter oftast och jobbar i sina hem på spanska sidan.

      Radera
    2. "Jo det var i krokarna ovanför puerto Banus som jag snokade."

      Låter som Nueva Andalusia! Också mycket bra område!

      "Ska man jobba i Gibraltar, funderar jag dock på att bo lite närmare klippan"

      Kanske Estepona kan funka? Den här villan kan du nog få för 5-6 mio SEK:

      http://www.panorama.es/properties/details/ref/r112-09364/

      Ganska cool, tycker jag! Jämför den med något sunkigt gammalt radhus på 120 kvm för samma pris i en bättre förort till Sth....

      Radera
    3. Jo, för 5" kan man få ett 3-4 bedroom hus i Puerto Banus, med pool och hela baletten.

      Ex http://www.rightmove.co.uk/overseas-property/property-39188472.html

      Kör man öster om Marbella får man ännu mer för stålarna såklart. Estepona är såklart ett alt om man jobbar i Gibraltar.

      Radera
    4. Mycket prisvärt exempel! Ser ut som att den ligger nära Marbella Casino, dvs. utmärkt läge.

      Husen är allmänt även väldigt väl byggda, mycket sten och betong.

      Jag har kompisar som håller på att lämna Stockholm och priserna i Marbella är fantastiska om man jämför. Så lär det INTE vara om 5-10 år! Ett arabland vid nordpolen anses inte som så värst attraktivt bland köpstarka individer....

      Radera
    5. Onekligen lockande bara av anledningen att sälja huset här och få ett motsvarande mkt billigare. Som du säger är priserna på väg upp i Marbella och på sikt på väg ned i Sverige (tror jag iaf).

      Radera
    6. "Onekligen lockande bara av anledningen att sälja huset här och få ett motsvarande mkt billigare."

      Ja, det är ett bra läge. Jag känner många rika svenskar och bara det senaste året har det skett en dramatisk förändring i deras attityder. Tidigare var jag en stollig domedagsprofet, nu är jag klart mindre "rasistisk" än dem samt mycket intressant att prata med angående var och hur man ska flytta.

      Det kommer ett absolut exodus inom kort. Kommunerna lär väl köpa upp en del, men det lär inte räcka. Alla "finare" områden kommer att hamna under tryck snart. Och en andel av de som bor där har råd att strunta i vad de får för kåken. De vill bara ut innan Mahmoud och Amir hamnar i samma klass som deras dotter.....

      Radera
    7. Inte bara rika svenskar (även om det är subjektivt mått) utan även medelklassen. Jag försöker ha örat mot marken och läsa av stämningarna, och bland de som har lite mer vett börjar jag höra fler som funderar på att röra på sig. Även bland de som är etablerade med hänsyn till karriär och med barn i skola. Det kan bli en "utmaning" för alla politiker, när den väletablerade nettoskattebetalande och samhällsbärande medelklassen börjar lämna landet. En rejäl bobubblespräckning kan bli startskottet, både då samhällsservicen knäcks och när medelsvensken inte längre kan betala sin lån. Lönerna är högre i många andra länder som gärna tar emot välutbildad svensk medelklass, särskilt om den globala konjunkturen inte vikt ner sig allt för mycket samtidigt. Kvar i Sverige blir kreditförlusterna, som de "systemkritiska" bankerna får ta smällen av. Svenska staten kommer ha begränsad möjlighet att rädda någon bank.

      Vänligen
      Roten

      Radera
  4. Hur stökigt tror du att det blir att arbeta i Gibraltar och bo i Spanien när konsekvenserna av Brexit faller ut?

    Av mina Spanienbekanta så hör jag mycket om den höga brottsligheten, tex väskryckningar inbrott mm. Så jag är förvånad över att du ger det så bra betyg (eller gäller det bara andra regioner?).

    Svårläst för mig, men det gick att lösa med att förstora zoomen på hela skärmen ;-)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag tror inte det blir ngn större effekt. Brexits domedagsprofetsior är klart överdrivna. Redan idag är det egalt om du är EU eller EES medborgare när du arbetar i Gibraltar (som ju är ett Brittiskt overseas territory). Gib står ju redan utanför EUs Momsområde så där blir det ingen skillnad. Sen är det så att Gibraltar behöver arbetskraften från andra länder och jag tror inte att spel och dobbel industrin eller finanssektorn lämnar Gibraltar iom Brexit.

      Vad gäller brottsligheten tror jag det kanske avser andra regioner, jag har iaf inte hört ngt om att Marbella med omnejd skulle vara särskilt drabbat.

      Radera
    2. Jag upplever Merbella som säkert.

      Svenska storstäder är de absolut, helt i särklass, farligaste i Västeuropa. Schweiz är säkrast. Så om vi sätter t.ex Zurich till 1 och Malmö till 10, skulle jag sätta Marbella på 3, London på 5 och Stockholm på 8, men på väg mot 9.

      Radera
    3. Tack för svar, Gibraltar är nåt nytt för mig, intressant.
      Utlandssvensk: Jag skulle nog sätta Stockholm på bättre betyg än 8 (kanske som London), men det beror på att jag aldrig besöker (eller jobbar i) områden väster om E4:an :-)

      Radera
    4. "Jag skulle nog sätta Stockholm på bättre betyg än 8 (kanske som London)"

      Det kan man visst debattera! Min rankning är mest subjektiv, baserad på hur jag upplever de centrala delarna av städerna. Just London och Stockholm har jag båda nära kopplingar till och är i båda städerna ganska ofta. Att t.ex åka tunnelbana i centrala Stockholm upplever jag som mycket hotfullt och otrevligt på kvällstid och pendeltågen ska vi inte tala om. Så är det absolut inte i London.

      Att bara gå runt inne i städerna, vilket jag brukar göra, är också väldigt olika. Det finns klart fler otrevliga och hotfulla figurer i Stockholm och dessutom är polisen MYCKET mer synlig i London.

      Sen finns det självklart i praktiken stora no-go zoner i båda städerna, men dessa skulle jag aldrig få för mig att besöka. Dock är det min gissning att det är MYCKET farligare att gå runt på natten i Rinkeby än i Tower Hamlets, men jag tänker inte utvärdera saken!

      Jag skulle säga att Zurich är som Sth kring 1970, London är som Sth för 10-15 år sen. Vidare känns Marbella klart säkrare än London, men inte lika säkert som Zurich.

      Slutligen kan jag rapportera att det inte bara är jag som ser detta. Av naturliga skäl hör jag från en del schweizare som besöker staden och många är helt chockade, särskilt om de har har varit ute på kvällen. Jag tog själv med två schweizare upp till Malmö pga affärer för något år sen och de ville knappt gå ur bilen. Nu är Malmö lite värre än Sth, men det sker en snabb konvergens.

      Radera
  5. Ang. skattetrycket i Spanien, det kan reellt vara lägre då det i alla fall förr var så att man kunde välja att sambeskattas med sin äkta hälft. Om då den ena var hemmafru/man blev skatten rejält mycket lägre.

    Vänligen
    Roten

    SvaraRadera
    Svar
    1. Efter att ha tittat på skattetrycket i Spanien framstår landet alltmer som ett alternativ även för mig:
      Generösa avdrag där man får bonus för att ta hand om sin familj och välgörande ändamål (sympatiskt!)

      Avdrag i euro:
      5550 grundavdrag
      3400 för gifta par
      2400 hemmaboende barn under 25 som tjänar under 8000 euro/år
      2700 hemmaboende barn 2 under 25 som tjänar under 8000 euro/år
      1150 hemmaboende förälder eller far/morförälder över 65
      2550 ---"--- över 75.

      Skatteavdrag för:
      pensionsinbetalningar
      Transaktionskostnader för att köpa sitt första hus
      Renoveringskostnader för samma hus
      Bidrag till valfri välgörenhet

      Lägre skattesatser än i Sverige på mycket annat:
      momsen är 4 % på matvaror, 10% på mediciner och 21% på resten.
      19% kapitalvinstbeskattning, och ingen skatt på de första 1500 euro i utdelningar .

      Lägg till det njutbara klimatet, goda maten och nära hem till Sverige så är detta ett topprankat alternativ!

      Vänligen
      Roten

      Radera
    2. @ Roten & Tartarus,

      "Efter att ha tittat på skattetrycket i Spanien framstår landet alltmer som ett alternativ även för mig:"

      Det låter som att det kan bli en stor träff för bloggens läsare om något eller några år i Marbella!

      Sen tänkte jag på ytterligare en aspekt: Om ungarna växer upp i Spanien är det realistiskt att de blir trespråkiga (spanska, engelska, svenska). Detta är, enligt mig, väldigt önskvärt och innebär att länder som Schweiz och Spanien har en fördel över engelskspråkiga länder, eftersom ungarna då realistiskt endast blir tvåspråkiga.

      Radera
    3. Ett språk utöver engelskan och svenskan ger oerhörda konkurrensfördelar när det gäller jobbmöjligheter är min erfarenhet, att det även öppnar upp för fler upplevelser och infallsvinklar på ett personligt plan är också det en fördel. Det ger barnen en möjlighet att friare välja sammanhang och bostadsort, samt ökad möjlighet att bedöma situationer och omvärld.

      Jämför med dagens Sverige, medierna är oerhört sverigecentriska, om det inte gäller USA och främst presidentvalet. Det är en skuggvärld, eller förvriden skrattspegel, som spelas upp i de svenska medierna, och de flesta mediekonsumenter förmår inte sätta det i perspektiv.

      Vänligen
      Roten

      Radera
    4. @ Roten,

      "Ett språk utöver engelskan och svenskan ger oerhörda konkurrensfördelar när det gäller jobbmöjligheter är min erfarenhet, att det även öppnar upp för fler upplevelser och infallsvinklar på ett personligt plan är också det en fördel. Det ger barnen en möjlighet att friare välja sammanhang och bostadsort, samt ökad möjlighet att bedöma situationer och omvärld. "

      Jag delar den bedömningen helt!

      3-5 språk är helt realistiskt om man planerar lite och börjar när ungarna är små. Mina pratar 4 flytande (svenska, engelska, tyska, schweizertyska) och har bra teoretisk grund i franska (ungefär samma nivå som en svensk har i engelska efter gymnasiet), Så nu vill jag få dem att jobba eller plugga några månader i ett fransktalande land. Men vi får se hur det går med det, entusiasmen är inte 100% och de är nu i princip vuxna.

      I mitt fall var det en avsiktlig plan att utsätta dem för flera språk när de var små. Det innebar en del extra bök och faktiskt även en hel del jobb som förälder. Men ungarna bli verkligen flytande med perfekt uttal.

      Radera
  6. @Tartarus
    Skulle du kunna lägga till hur det alternativ du rankar placerar sig i den totala listan, med alla alternativ listade med poäng, så att det blir enkelt att få en uppfattning om hur bra/dåligt alternativet placerar sig? Det skulle kanske också kunna ligga som en fast punkt i en sidopanel?

    Vänligen
    Roten

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det kommer komma ett sammanfattande inlägg så småningom med alla länder rankade. Det känns som att upploppet närmar sig så hav förtröstan.

      Radera
  7. Jag är väl bekant med Marbella och Andalusien och talar spanska flytande.
    Vill bara tillägga att det finns många arbetskraftsinvandrare där nere men de kommer främst från Ecuador, Filippinerna, Marocko, Rumänien, Bulgarien m.fl. De sköter jobb som spanjorerna själva inte vill ta och blir assimilerade på naturlig väg. Muslimerna kommer i huvudsak från Marocko och är sällan fundamentalister. Mig veterligen finns det inga "utanförskapsområden" i Andalusien om man inte räknar hela regionen som detta eftersom det är den fattiga, rurala delen av Spanien.
    Skolbränder, bilbränder, upplopp, stenkastning osv är okända företeelser i Andalusien. Sexuella ofredanden av kvinnor är också mycket ovanligt.
    Även i de fattigare arbetarkvarteren i Malaga/Marbella kan man vandra tryggt under alla tider på dygnet. Bl.a. beror det på att det oftast är folk i rörelse utomhus och att den sociala kontrollen är viktig. Det är kutym att folk på gatan ingriper om någon mot förmodan skulle bli utsatt för våld.
    Avråder däremot att vistas ensam nattetid i folktomma gränder vid nöjeskvarteren i PuertoBanus (där det inte finns bofasta spanjorer) eftersom det finns tjuvar som fokuserar på fulla turister.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Samma iaktagelse jag gjort i mina efterforskningar, som dock är ytligare än dina om du är mkt välbekant med området.

      Radera
  8. Suverän sammanfattning.

    Är tack vare denna serie jag kom in på den här sidan. Är själv medlem av mensa och när det senare visade sig att vi delar samma militära intresse var jag fast.

    Keep up the good work!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ny trenden hos mensa medlemmar med starkt försvarsintresse: lämna landet!

      Det säger väl allt! De som blir kvar i det landområde som fortfarande kallas Sverige lär inte få det nådigt....

      Men vi får väl alla säga ett stort grattis till Fredrik Reinfeldt! Han segrade!

      Radera
    2. Minns när jag gick med i mensa. Tänkte, visst är det kul med ett erkännande på att man inte är helt dum i huvudet, men vad har jag där att göra? Bestämde ändå att jag måste gå dit och kolla läget. Blev oerhört förvånad över att många (i vart fall i mitt distrikt) delar min åsikt. Vi som är kritiska mot detta migrationshaveri skall ju vara dumma och lågutbildade!

      Radera
    3. Skumt va, borde ju räcka med en normalbegåvning för att inse det ohållbara i Reinfeldts kombination av folkhem & öppna era hjärtan.

      Radera
    4. Gick med i Syd för inte så länge sedan, av dem jag träffat verkar vissa inte bry sig alls om vad som sker i samhället.

      Räknade lite för skoj skull igenom kostnadsställena i budgeten för 2016, fick det till att immigrationens totala kostnad hamnar på drygt 150 miljarder i år, detta förutom alla kostnader i samhället (höjda försäkringskostnader, misshandlade och våldtagna som inte kan jobba mm.).

      Radera
  9. @ Tartarus,

    Har du sett detta:

    I asylkrisens spår: 374000 anhöriga väntas

    http://www.svd.se/i-asylkrisens-spar-374-000-anhoriga-vantas

    Under 2012-2015 tog Sverige som bekant emot 350.000 asylsökande, den så kallade reinfeldtpuckeln. En stor majoritet av de som kom var unga män. Detta har, som de flesta nu känner till, skapat ett läge där det råder ett helt extremt överskott av män relativt kvinnor i vissa åldersgrupper.

    Om dessa unga män tillåts att utnyttja de historiska reglerna om anhöriginvandring, vilka i praktiken inte innehåller några spärrar alls, kommer vi att få se en absolut massiv import av kvinnor. I övriga västvärlden är detta fenomen känt som brudimport och de flesta länder har för länge sen infört hårda regler för att stävja detta. I Sverige kallades fenomenet dock genomgående länge för "kärleksinvandring" och det ansågs synnerligen fult att kritisera detta.

    Det är nu allmänt känt att en stor majoritet av asylanterna aldrig kommer att bli självförsörjande inom ramen för det befintliga systemet. Vidare gäller att det är helt klart att kvinnorna som kommer från samma länder har klart lägre förvärvsfrekvens, i praktiken mycket nära noll. De kommer att stanna hemma och föda barn.

    Antalet barn som föds per kvinna ligger kring 6 i Somalia, 5 i Afghanistan och 4 i Syrien.

    Inser ni vad som kommer att ske om männen från reinfeldtpuckeln fritt får ta in kvinnor? Vi kommer att få en demografisk atombomb! Prognosen från Mig verket ligger på nästan 400.000 anhöriga fram till 2020.

    Låt oss räkna försiktigt och anta att vi kommer att få 200 tusen nya unga MENA par de närmaste 3-4 åren och att dessa sen kommer att få 4 barn var under de följande 8 åren. Bara detta innebär 100 tusen nya barn per år!!!!!

    Samtidigt kommer, med all sannolikhet, svenskarnas nativitet att kollapsa från redan låga nivåer. Familjebildningar för unga svenskar är nu mycket svårare än vad som var fallet bara för några år sen, pga. bostadsläget och amorteringskravet. Det kommer bara att bli värre och många yngre kommer att ge upp.

    Givet det befintliga svenska systemet kan man hävda att barn i huvudsak upplevs som en stor kostnad för helsvenska familjer, men som en källa till förmåner och inkomster för vissa andra grupper.

    Om Kalle och Anna ska skaffa barn, blir det DYRT. Större bostad och möjligen även bil ska upphandlas och ungen behöver en mängd dyra saker. För vissa andra grupper är det dock jackpott. Desto fler ungar, desto större bostad ordnar kommunen. Där kan man sen låta ungarna sova i våningssängar och hyra ut övriga rum i andra hand till nyanlända. Vidare går det utmärkt att leva väl endast på bidragen.

    De demografiska effekterna av allt detta är extremt explosiva. Det är helt möjlig att andelen nyfödda helsvenskar kommer att falla ner mot 20-30% inom bara några år. Detta innebär slutet för oss som folk.

    Slutligen blir frågan om landet ens håller ihop i mer än några få år under dessa omständigheter. Svenskarna är redan under väldigt hårt tryck, där allt mindre av skatteintäkterna går tillbaka till dem och deras barn. Samtidigt utsätts de för en ren terrorkampanj med misshandel, våldtäkter, rån, osv. på nivåer som är direkt hysteriska och knappast kan jämföras med övriga västländer

    Om denna anhöriginvandring blir verklighet kommer Svensson att reduceras till en renodlad skatteslav. ALLA resurser kommer att gå till de nyanlända och deras enorma barnkullar. Till och med det sovande folket kanske får nog under dylika omständigheter......

    SvaraRadera
    Svar
    1. Japp, en dold liten effekt som inte alls får det utrymme i debatten som det förtjänar. Som ni vet är min kritik huvudsakligen av ekonomiska skäl, och just anhörigbomben blir ytterligare en spik i "folkhemmets" kista då inget talar för att dessa personer skulle lyckas bättre på arbetsmarknaden är den genomsnittlige migranten.

      Radera
    2. Trenden är till yttermera visso även fallande. Det är alltså färre och färre som får arbete av migranterna, gentemot de föregående migrantkullarna. Är det 35% i arbete efter 10 år som gäller för dagens migranter, är det förmodligen 20% för nästa årskull. Och så vidare. Då utvecklingen är exponentiell kommer kraschen komma snabbare än beräknat.

      Min bedömning är att vi i princip kan räkna med högre uttag än inflöde av resurser fr.o.m nu och att lånefinansiering kan överbrygga 5-10 år av statens behov. Kortare om internationella långivare upptäcker risken och riskjusterar räntekostnaderna, eller om bobubblan spricker. Då är det snarare 3-5 år.

      vänligen
      Roten

      Radera
    3. @ Roten,

      Jag håller i stort sett med om vad du skriver. Min bedömning är att vi har 20% sannolikhet för sammanbrott innan valet 2018, 50% inom 5 år och 80% inom 10 år.

      För sammanbrott lär det bli! Sverige nu är ungefär en kombination av Irlands ekonomi 2007 och gamla Jugoslaviens demografi 1989. Om man tror att det finns något lyckligt slut på detta, så röker man några väldigt spännande svampar...

      Radera
  10. Jag har följt din blogg med intresse under många år, men inte tidigare kommenterat tror jag. Då jag själv bor utomlands med min familj sedan ganska många år tillbaka så har jag följt denna serie med intresse. Jag har faktiskt bott flera år i Gibraltar, men även en tid på spanska sidan mellan Marbella och Estepona så tänkte att mina synpunkter kanske kunde vara värda något (flyttade 2015).

    Jag har haft barn i svenska skolan i Marbella, och om du vill bort från den svenska attityden och "kulturvänstern" så skulle jag inte sätta mina barn där. Det finns mycket bättre internationella skolor, bl.a. Mayfair International Academy. Min son hamnade väldigt långt efter sina brittiska jämnåriga vänner efter ett år i svenska skolan i Marbella (lågstadieålder). Det tror jag inte är skolans fel, utan helt enkelt ett i mina ögon sämre system i det brittiska än det svenska.

    Beroende på vad du jobbar med så kan det definivt finnas möjligheter med Gibraltar. Det är dock väldigt svårt att bli resident om du inte faktiskt bor i Gibraltar. Jag trivdes väldigt bra inne i själva Gibraltar, men det är ett betydligt mindre land självklart och nu med Brexit som närmar sig kommer det få påverkan på klippan. Att bo i Gibraltar är enormt dyrt just nu (dyrare än London) men kan tänka mig rejält prisfall om Brexit blir en verklighet (vi betalade över 20 000 svenska kronor i hyra per månad för en svensk trea och tror att det blivit dyrare sedan dess).

    Skolorna inne i Gibraltar håller även dem en bra standard för övrigt.

    Gibraltar är enormt tryggt med väldigt få brott (borträknat smugglingen av tobak som du ser överallt) och även om vissa saker med svenska mått mätt går långsamt så är man alltid behjälpliga. Om du driver eget företag så får du bl.a. ofta gå personligen och betala skatten över disk, även om jag hört att man numera kan göra det online. Skatten är låg, beroende på hur mycket man tjänar, men man har väldigt många avdrag för sådant som barn och fru och hus osv, så du kan tjäna upp mot en svensk normallön och i princip inte skatta alls om man har koll på vilka avdrag man kan göra. Bara grundavdraget är ju på över £11,000.

    Vardagsbrott är inte vanligt i Spanien, även om det finns tiggare och så vid matbutikerna (även om det kan vara bortrensat just i Puerto Banus, men där får du å andra sidan betala betydligt mer än bara 10 minuter närmare Gibraltar). Jag personligen hade inte orkat pendla in till Gibraltar dagligen som du nämner, men ungefär 10 000 personer gör det redan så det går helt klart.

    Internethastighet och annat är inte på samma nivå som i Sverige och när vi flyttade därifrån till UK så var det med en känsla av att flytta till "civilisationen". Med de sagt saknar jag ofta livsstilen där nere. Man behövde inte planera en "playdate" veckor i förväg och livsstilen är betydligt mer avslappnad.

    Något att tänka på om du funderar på att kombinera Gibraltar med Spanien är att det inte kommer vara superenkelt alla gånger. Det finns mycket politiskt ont blod. Jag fick bl.a. höra när jag försökte öppna bankkonto hos en stor bank i Spanien att "vi anser inte att driva bolag i Gibraltar ett lagligt sätt att försörja sig".

    Om du gillar skidåkning så har du fantastisk skidåkning bara 2,5 timme bort i Sierra Nevada med snö långt in i april. Högsta topparna är på 3,300 meter och du har ett helt fantastiskt ljus som man inte får på samma sätt längre norröver.

    Ställ gärna följdfrågor som jag glömt att ta upp här, så ska jag se om jag kan svara.

    Oavsett vilket resmål du beslutar dig för så gör det! Jag och min familj har utvecklats enormt av att bo i andra länder och har väldigt svårt att se att vi flyttar till Sverige inom överskådlig framtid.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack för inlägget, mkt bra! Intressant om skolan, får kika runt lite om det blir aktuellt. Känner till konflikten mellan Spainien och Gibraltar och att spanjorerna gör allt för att bråka om det. Att allt går i ett lite lugnare tepo där nere ser vi bara som ngt positivt, efter många år i ekorrhjulet här hemma. Boendet kommer bli i Spanien då vi vill ha ett hus av ngn form, en svindyr lgh i Gibraltar är inte på agendan. Vi surrar också lite om att göra ngt helt annat än det vi jobbat med hör hemma. Utan lån och med låg skatt kan man ju ta det lite lugnare och kanske pröva ngt nytt. De enda två faktorer som "hindrar" oss just nu är vad vi ska jobba med och barnens inställning där 2 av 3 är positivt inställd ju nu...

      Radera
    2. @ Tartarus,

      "vi ska jobba med och barnens inställning där 2 av 3 är positivt inställd ju nu..."

      Jo, det där är vanligt. Mitt råd är att man inte ska bry sig så jättemycket om vad ungarna tycker, men det är ofta lättare sagt än gjort om man har en svensk fru. Likväl, ungarna brukar genomgående trivas väldigt bra efter 3-6 månader om man sätter dem på en rimlig skola.

      Får man fråga hur gamla dina barn är? Mina är nu snart vuxna och enligt mig är åldern på barnen en väldigt viktig parameter för vad man kan och bör göra.

      Radera
    3. De är 4,6 & 8. Så egentligen en ideal ålder att flytta utomlands för att få språket på ett bra sätt. Ännu tidigare hade ju varit bättre, men att flytta 12-13 åringar som är fast rotade i diverse kompisar och aktiviteter är lite knepigt, förutom att de får avårare att lära sig språket utan brytning.

      Radera
    4. "De är 4,6 & 8. Så egentligen en ideal ålder"

      Ja, perfekt!

      Radera
  11. Har du funderat på Polen?

    SvaraRadera