torsdag 24 november 2016

Vilka Syrier kom från annat land?

Idag blev jag uppmärksammad på ett reportage i en lokaltidning. Jag kommer inte gå närmare in på vilken tidning eller kommun. Reportaget handlar om en Syrisk familj med 3 barn som nu bor i ett radhus kommunen tillhandahåller. De trivs och pluggar svenska etc.

Det intressanta i artikeln är dock nedanstående.


De har alltså inte flytt från Syrien, utan bodde och jobbade i Saudi....

Detta visar vilken otrolig pullfaktor det varit. Folk lämnar alltså jobb och bostad i Saudi, som förvisso är ett skitland men inga krig råder där, för att komma till Sverige. Som bekant fick alla med Syriska pass PUT. Man kunde alltså komma varsomhelst ifrån i värkden och få asyl här, bara man kunde visa Syriskt pass. Det har tidigare varit känt att förfalskade syriska pass använts av Irakier etc. Men här har vi alltså folk som inte alls behöver fly från landet de är i, utan tycker helt enkelt det verkar soft att flytta till Sverige. Då de kommer som asylsökande får de bostad och uppehälle och nu även ett radhus till låns av kommunen. Denna hantering sticker nog i ögonen på ganska många och bidrar knappast till en ökad förståelse för de som faktiskt kan tänkas ha asylskäl. Precis som i fallen med de som ljuger om sin ålder, tar detta resurser från de som faktiskt har rätt till dem. 

De saknar helt skyddsskäl, de bodde i Saudi, och borde naturligtvis ha fått sin ansökan avslagen.

Frågan är hur många Syrier som bodde och jobbade i konfliktfria länder som tog chansen? En inte alltför vågad gissning är att det är en och annan.

3 kommentarer:

 1. I flera oljestater ger de styrande egna medborgare fri bostad (exvis Qatar). Utlänningar får själva bekosta sin.

  Motiveringen för detta är, naturligtvis, att befolkningen ska sluta upp kring landets ledning.

  Vad har 7K väntat sig för belöning från det svenska folket, redan ett av de hårdast pungslagna? Finns det öht någon vision vad man vill, förutom att stanna lite, lite till vid köttgrytorna?


  SvaraRadera
 2. Jo tack, min hemkommun.
  Finns en artikel som har några år på nacken men ändå högaktuell.
  http://magasinetneo.se/artiklar/migranverket/

  Där tas bla. "syriska flyktingar" upp: ;
  "–Många som kommer till Sverige i dag är inte från Syrien. De är från Storbritannien, Spanien, Italien, Turkiet, där de har levt i många år. De bryr sig inte ens om att dölja sin Londonaccent när de pratar med oss. Alla vet om det, men det är ingen som vågar göra något åt det,"

  SvaraRadera
 3. Jag såg ett fall i en lokaltidning för ca ett år sedan, där en syrier som bott 40 år i Dubai, först flyttade med familjen till Turkiet, och sedan flög ensam till Sverige med falskt pass, varefter han fick asyl. Familjen lämnade han kvar i Turkiet, med avsikt att sedan ta hit dem. När pengarna tog slut för de kvarvarande familjemedlemmarna i Turkiet, flyttade de tillbaka till Syrien. Vad som sedan hände vet jag inte, men det övertygade åtminstone mig att betrakta asylsökande syrianer med stor skepsis.

  SvaraRadera