fredag 10 juni 2016

Polisen: Religionsfrihet > jämställdhet

Kommentarer är egentligen överflödiga, men vafaaan. Måste vi gå bakåt i det här landet. Religionsfrihet är inte att du får beté dig hur du vill mot andra, det är att du får tro vad du vill utan att andra ska ha åsikter om det.

Jag tycker det är dags att pastafiarirörelsen på allvar gör entré i Sverige och utmanar systemet. På med durkslagen på jobbet, körkortsbilden och på fotbollsarenorna.

Ra'men!

Inslaget här





7 kommentarer:

  1. HR chefen på polisen måste vara feminist av svensk kvalitet,det är ok att män inte hälsar med handslag på kvinnor,leve feminismen!

    SvaraRadera
  2. Hej.

    Så om en religion föreskriver att man hälsar varandra med knuten näve dunkad mot hjärt-trakten (symboliserar gemenskap, öppet hjärta samt mod) för att sedan hälsa den livgivande solen (om så bara symboliskt) med utsträckt höger-arm, så går det före andra hänsyn? Dags att återuppliva Mithra-ismen och dyrkan av Sol Invictus (förlagor till kristendomen som de är).

    Kanske en religion där man hälsar på otrogna genom att symboliskt visa 'Himlens Finger', den centrala pelaren vilken bär upp himlavalvet?

    Ack ja. En uniform om den inte fylls med den pliktkänsla och mening den skall symbolisera är bara en maskeradkostym. Nå, med bocken som trädgårdsmästare och räven på vakt i hönshuset, samt Gamle Grå i fårskocken finns bara ett slut - och patron han reser världen runt och hånar gårdsfolket.

    Kamratliga hälsningar,
    Rikard, lärare

    SvaraRadera
    Svar
    1. @ Rikard,

      Fan vad du är rolig mellan varven! Dessutom med landets bästa språkbehandling!

      Det här förtjänar att bli en klassiker:

      " en religion där man hälsar på otrogna genom att symboliskt visa 'Himlens Finger', den centrala pelaren vilken bär upp himlavalvet?"

      Fast det är nog bäst att beväpna sig väl, innan tillämpningsfasen inleds!

      Radera
    2. Hej.

      Tackar och bockar - när man inte får svära på jobbet och dessutom måste formulera sig enligt värdegrunden (först skrev jag 'värdeguden' innan jag såg rödmarkeringen...) samtidigt som man vill säga vad man egentligen tycker (mellan raderna s.a.s) så har det en 'vässande' funktion på språket.

      Faktum är att jag ofta använder yngre elever som testobjekt för moralisk-etiska spörsmål. Upp till ca tio- till tolvårs-åldern är de väldigt kloka och klarsynta, och detta oavsett kulturell bakgrund eller tro: lika för alla verkar sitta som ett genetiskt arv. Från jude till ortodox till alawit: antingen får alla ha sina religiösa undantag, även för egna religioner, eller så får ingen ha det, utan sköta sådant privat.

      Det verkar allt mer för mig som om det skall indoktrinering för att lära in ett annat mönster över detta. Kan det vara ett uttryck för att göra lika i grupp är nödvändigt ur evolutionärt perspektiv?

      Kamratliga hälsningar,
      Rikard, lärare

      Radera
  3. Som privatperson kan jag väl tycka att det är upp till enskild, men som representant för staten, som politiker, polis, skattehandläggare eller hemvärnsman, så ska väl ändå tjänstemannen behandla all lika inom ram och uppdrag i sin tjänsteutövning? Klarar man inte av att agera lika i en så enkel sak som att hälsa så väcker det kanske frågor om hur opartisk tjänsteåtgärden blir i andra frågor.

    Att kalla detta för religionsfrihet låter som undanglidande dravel och tyder på en ledning som agerar utifrån ängslan istället för den tydlighet som åtminstone jag förväntar mig av företrädare för staten. Svagt.

    Uppskattar din blogg och dina betraktelser

    Med vänlig hälsning
    Christoffer

    SvaraRadera
  4. Om någon anställd sa: "Enligt min religion hälsar man på svarta genom att spotta på dem". Vore den här kvinnan ok med det också? Antingen hälsar man på alla genom att ta i hand, eller så tar man ingen alls i hand.

    SvaraRadera
  5. Myndighetsutövning, vilket även civilanställda passkontrollanter utövar, ska vara neutral och jämlik. Klarar en person inte av att utföra arbetet på detta vis bör personen avstå från uppdraget.

    Religionsfrihet innebär att ingen hindrar den här personen att sluta eller tvingar den att börja ett arbete bara på grund av religionstillhörighet. Däremot innebär religionsfrihet inte ett frikort att bete sig efter sin religions seder i alla sammanhang, till exempel genom att diskriminera utifrån kön. Då får denna person själv välja, följa sederna eller låta bli att söka jobbet, även om det innebär att personen får ta ett annat jobb eller gå arbetslös.

    Religionsfrihet är frihet från tvång, inte utökade rättigheter jämfört med icke-religiösa.

    Vänligen
    Sam Ask

    SvaraRadera