torsdag 24 mars 2016

Salafism-Det börjar röra på sig

Som mina trogna läsare vet har jag länge skrivit om att roten till det onda skall bekämpas. Att förlita sig på flygbomber, några arresteringar och underrättelseverksamhet kommer aldrig lösa problemet med terrorism. Viss stoppas kanske en del terrorister på förberedelsestadiet, visst dör kanske några i ett träningsläger i Syrien och visst räddas kanske någon från radikalisering mha en reklamfilm och lite myspys på någon ungdomsgård i Rinkeby.

Men jag har hela tiden hävdat att man måste ta tag i ideologin, dvs salafismen. Jag har även varit kritisk mot att störta politiska system i MENA som hållit salafismen i schack. Det var med stor bävan jag följde arabiska våren, då jag visste vad som fanns bakom ytan i dessa länder. Framförallt i Egypten. Dessbättre överlevde dock de gamla maktstrukturerna i Egypten och tog tag i saken efter ett kortare islamistiskt haveri. Roten till det onda är dock Saudi. Det är från Saudi som salafismen spred sig in i Egypten med  Sadats passiva medhåll. Förvissa har muslimska brödraskapet funnits länge i Egypten, men en klar radikalisering inleddes då Sadat lierade sig med brödraskapet i de maktstrider som pågick efter Nasser då Sadat lade om inriktningen till västvänlig.

Nåväl åter till rubriken. Vad är det som börjat röra på sig?

Jo det som tidigare varit helt borta från det offentliga samtalet, nämligen den ideologiska roten hos jihadisterna. Efter attackerna i Bryssel har nu Hans Brun sagt det i SVT (som jag skrev igår). Igår hade även Magnus Ranstorp en artikel i DN, som f.ö. retweetades av Birgitta Ohlsson...., där han skriver:

Det räcker dock inte att stanna vid sociala orsaker. Det finns en salafist-jihadistisk ideologi som sprids genom personer som verkar i dessa områden, och som legitimerar och lockar andra att påbörja vägen mot våldsbejakande extremism. Med löften om att omvandla deras liv från hopplöshet till hjältar har de haft framgång med att rekrytera nya personer till bland annat IS.

Extrema idéer har betydelse. Det finns en koppling mellan idén om att kvinnor tillhör män och att flickor säljs som sexslavar i Syrien. Den bland islamister vida spridda föreställningen att västvärlden är i krig med islam skapar en intellektuell miljö där steget för potentiella jihadister att ta till våld minskar. I grunden existerar en djup konflikt mellan västvärlden och den salafist-jihadistiska ideologin om hur ett samhälle ska styras och fungera.

Ranstorp skriver alltså att roten måste bekämpas. Detta har jag inte sett förut på samma sätt. Rubriken på DN:s artikel är det vanliga tugget om utanförskapsområden, men innehållet är något annat.

Ranstorp påpekar även att Miljöpartiets gullunge Snowden genom sitt av Ryssland iscensatta spioneri har hjälp jihadisterna.

Genom bland annat Edward Snowdens avslöjanden om hur myndigheter med signalspaning spårar individer har terrorister blivit mer disciplinerade i sin kommunikation. De använder sig allt oftare av kryptering och vet hur säkerhetstjänster lokaliserar dem. Detta medför att säkerhetstjänsterna blir halvblinda – de har en stor volym av personer att hantera och det blir än svårare att hitta nålarna i höstacken när de möter en motståndare som förstår systemens svagheter.

Ranstorp går även in på det horribla att skattemedel försörjer dessa människor som vill störta vårt samhälle.

Det är då bekymmersamt att stat och kommuner i Sverige fortsätter att betala ut generösa bidrag till föreningar som till exempel bjuder in hatpredikanter, separerar män och kvinnor i sin verksamhet eller har en värdegrund som bakom kulisserna står i konflikt med den liberala demokratin. Den salafist-jihadistiska ideologin är antidemokratisk och våldsbejakande till sin natur...

Men det stannar inte där. I svenska dagbladet kom det en artikel från Bitte Hammargren från Utrikespolitiska institutet (fd mellanösternkorre). "Saudiarabien har spridit terrorns ideologi"

I artikeln skriver Bitte ungefär det jag framfört under åren. BRA!

T.o.m. Elisabet Frerot på skitnödiga TV4 nämnde Salafism. Kors i blogghörnet!

Nedan något om det jag skrivit om Saudi och dess finansiering av extremism, men det finns mer bara att googla på "saudi mensans"

Saudis draksådd

Saudi en skurkstat

Kungen är död


Som en liten notis kan jag också påpeka att SFM (Sveriges Förenade Muslimer) fått flytta sitt årliga arrangemang "jag är muslim" från kommunens lokaler då kommunen i samråd med Säpo fattat att det finns personer som står nära den våldsbejakande islamismen i organisationen.

Eventet går dock av stapeln ändå. Gissa var? Jo i den av Saudi finansierade Bellevu moskén i Göteborg. Här kan ni f.ö höra fd statsrådet Attefall tala om just finansiering av Moskéer i Sverige i en riksdagsdebatt 2011. Attefall tror det är bra med Saudifinansierade lokaler.....

13 kommentarer:

 1. Världen ter sig alltmer som ett dåligt skämt. Tack för lite ljus i mörkret.

  SvaraRadera
 2. Bitte är bra
  och hennes artikel ovanligt bra

  http://www.svd.se/terrorns-ideologi-maste-bekampas

  Swowden,,,tål att diskuteras, synd att mp är så för Swoden, för han har sina poänger, på ett sätt har han ju höjt it-säkerheten, Man kan knappast lösa islamismen med övervaktning heller, så att vi som inte riktigt känner oss bekväma med DNs lyckorike med öppna gränser ;-)kan inte låta bli att känga DN, vi som kanske tror att personer som beviljas skydd, måste kunna styrka sin identitet, (och sin lojalitet) och under ingen omständigheter få utöva en rätt att yla tillbaka vårt samhälle till 600-talet AD, vi kan ju tom tycka att Snowden är bra (för att DN likt mp tykcer han är dålig, annars kunde ju de gräna fortsätta med imprt utan begränsningar och lösa symptomet genom övervakning, för att provocera :- tack vare Swowden, är terroisterna ett större försprång att förgöra våra demokratier, och då måste vi ta itu med roten till den onda, dvs titalförbjuda tossebollar, det borde vara lika självklart som att vi förbjuder öppen nazism, människor som vill döda människor för deras ursprung skull, jag ser ingen skillnad alls mellan toknatationslsocialsism och tokmuslism, förutom att Adolfs bok är skriven på 1900-talet.
  Djäva dårar, alltså inte särkmännen, de är galna nog, utan alla som heja på om religionsfrihet, MR och allas rätt att få komma hit och under falska förespeglingar förbereda terrordåd mot oskyldida kvnnor, män och barn. DN borde dra konsekvensen, Israel har stängt sina gränser och tar inte mot en enda asylsökande (som är arab), och vi kommer att bli tvugna att gå samma väg, de kmmer att bompa oss dit, och i mina mörka stunder, blir det svårt, att se ngt annat än att det är galningarna som vinner, dvs som sabbar hela EU-grejen, eftersom våra ledare var lite naiva. Med deep learning, kommer var enda kotte inom 10 år vara direkt igenkännbar på stan, via övervakning, som alltså inte klär ut sig, och det kommer så klart terroristerna att göra. Fy katten, övervakningssamhälle, friheten inskränkt, misstänkliggörande av alla goda bra krafter/muslimer och så då en havererat välfärdssamhälle, med kraftigt stigande utanförskap, och kuvöser för ännu mer terrorism, marschen har startat, ekonomin kommer inte att bli bättre, pop kommer att frodas, och våra värderingar kidnappade av religiösa galningar. S.W

  SvaraRadera
 3. Nr 1 är att ta reda på vad f.. det är som pågår. 9/11 dokumenten leder till Saudiska kungahuset. Saudi skulle varit jämnad med marken.

  Saudi gjorde så att 200 koranskolor blev 20.000 i Pakistan på några få år, detta har bl.a Jan Guillou skrivit om i Aftonbladet för 10-15 år sedan. Detta var innan man slutade skriva om sådant här. Detta ett exempel av många.

  Men saudi är samtidigt helt i händerna på USA, det är detta som gör allt som händer så märkligt.

  https://www.youtube.com/watch?v=ItE28oeMnas
  https://www.youtube.com/watch?v=60V1TKHuq_0

  SvaraRadera
 4. Hej.

  Tror att vi nu får se följande:

  Istället för att prata om problemet och hotet islam i Europa och dess närhet utgör, kommer man att försöka skilja på salafism, whabism och islam. Det lär med lätthet lyckas dessutom. Ranstorp gör inte det misstaget då han vet vad han pratar om, men våra journalister och politiker kommer att ta denna utväg med hull & hår:
  "Titta titta! Det var som vi har sagt hela tiden! Det har inte med islam att göra, nehejdå minsann, det är ett par vantolkningar och små extremistkulter bara, häpp häpp."

  Man har ju vanan inne sedan akrobatiken kring huruvida Pol Pot var kommunist, socialist eller vad han nu var, för att ta ett exempel.

  Vilken förklaring som helst, utom den korrekta: vi (politiker, media, och andra öppna gränser-förespråkare) har haft fel, och dessutom fel med flit de senaste femton åren. däremot går det utmärkt att ha varit naiv, för det förpliktigar inte till någon förändringen: man trodde ju väl om någon som visat sig inte leva upp till det (artificiella och arbiträra) idealet.

  Kamratliga hälsningar,
  Rikard, lärare

  SvaraRadera
 5. Bosse Zackrisson24 mars 2016 15:48

  Salafism och whahabbism är totalitära ideologier. Det kan vi vara överens om. Däremot bör man inse att vi i väst (USA, FN, EU och Sverige faktiskt) har varit delaktiga i ett 25-årigt "krig mot terrorismen". Vi har startat kring i Irak, Afghanistan, Libyen och varit inblandande i Syrien mot den sittande regimen. Följden av dessa kring är säkert uppemot en miljon döda, varav de flesta har varit civila. Det finns kloka bedömare (Per Jönsson bl a) som hävdar att det var Irak-kriget som lade grunden för islamismens frammarsch i MENA.
  Mvh Bosse

  SvaraRadera
 6. Varför inte göra som Österrike och förbjuda utländskfinansierade moskéer?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kommer ett inlägg imorgon om vad andra länder gör.

   Radera
 7. Utlandssvensk24 mars 2016 16:42

  @ Rikard,

  "Istället för att prata om problemet och hotet islam i Europa och dess närhet utgör, kommer man att försöka skilja på salafism, whabism och islam."

  Ja, säkert så. Det är väl redan det man gör. Låt oss hoppas på fortsatta framgångar för Geert Wilders, han pratar klarspråk. Nästa val är inom ett år i Holland och han har haft en ENORM ledning i opinionsundersökningarna på senaste tid. PVV kan bli lika stort som de två näst störst partierna tillsammans.

  https://en.wikipedia.org/wiki/Next_Dutch_general_election

  Jag har följt Wilders hela vägen från att han bildade PVV och jag ser honom som den klart främsta kandidaten till att verkligen rädda Europa. Han har stått otroligt rakryggad i alla år och kommer säker att ta i med hårdhandskarna mot islam i Holland om han får makten. Om eller när detta sker kommer det att göra det otroligt mycket lättare för andra EU länder, inte minst Tyskland, att göra samma sak.

  Vidare finns det inget som tyder på att de andra partierna i Holland kommer att försöka ändra regler och lagar eller bilda kartell för att hindra Wilders. Han har en ärlig och realistisk chans att vinna.

  SvaraRadera
 8. Jag håller med dig i mycket.

  Däremot håller jag inte med om Snowden, signalspaningen var redan välkänd och uppenbar, och behäftad med gigantiska signal-noise problem. Säkerhetstjänster gör bättre i att anpassa sig till att maskinella övervakningsmöjligheter kommer att sluta som ett kort undantag i historien innan den mesta kommunikationen blir ogenomtränglig. Myndigheternas oförmåga att hålla sig till att bara använda möjligheterna för verkligt allvarliga brott skapar helt enkelt så stor evolutionskraft att att motmedlen blir det allmänna normaltillståndet.

  Att det gått så fort som det gjort är snarast på grund av hur fort rättsväsendet visat att de inte kan hålla fingrarna ur syltburken utan vill ha data för allt från 'näthat' till piratkopiering.

  Detta innebär naturligtvis att om myndigheterna vill ha någon chans måste de faktiskt ägna sig år direkt närvaro i de sammanhang där radikalisering sker. Både för att dra gränserna för acceptabla budskap (genom indragna skattemedel och att inte samarbeta med våldsbejakande organisationer), och från säkerhetstjänsterna på deras vanliga sätt.

  SvaraRadera
 9. Svenska politiker är otroligt naiva och fast i gamla tankesätt. Dom har inte fattat dom nya hot som landet står inför, och dom gör ingenting. Helt inkompetenta.
  Mest besviken på Moderaterna, visste redan att V & S hade dålig koll.
  Risken för ryska anfall är mkt liten, (bara Wallström och Bildt håller tyst..), jämfört med de enorma sociala problem och kostnader som orsakas av massinvandring.

  Hög kriminalitet, sämre trygghet och tillit, en stor försämring av skolan även för alla Svenska elever, och väldigt stora kostnader för bostad och bidrag till alla flyktingar. Det är en dyster framtid som väntar....

  SvaraRadera
 10. utlandssvensk24 mars 2016 18:38

  Just ute från AP:

  “IS trains 400 fighters to attack Europe in wave of bloodshed”


  “A senior Iraqi intelligence official who was not authorized to speak publicly said people from the cell that carried out the Paris attacks are scattered across Germany, Britain, Italy, Denmark and Sweden. Recently, a new group crossed in from Turkey, the official said.”
  http://bigstory.ap.org/article/1c1661cef71c4a1a93f3a1863d27a284/trains-400-fighters-attack-europe-wave-bloodshed

  SvaraRadera
 11. Denne Magnus Ranstorp som vissa kallar terrorexpert, han vill nog helst glömma vissa uttalanden som han gjorde för några månader sedan.

  http://www.dn.se/nyheter/varlden/experter-avfardar-larm-om-jihadister-i-flyktingstrom/

  SvaraRadera