torsdag 31 mars 2016

Efterlevandestöd till ensamkommande

Jag sitter ute i skogen såhär i påsk, därav det mindre frekventa bloggandet och möjligen ngt sena inlägget om ensamkommandes efterlevandestöd.

Saken är alltså den att man i Sverige kan få ett efterlevandestöd som barn om föräldrarna avlider.

HFD har fastslagit att flyktingar som är barn har denna rätt och dessutom att man kan anta att deras föräldrar avlidit om de säger det.

Enligt 7 kap. 6 § EPL har efterlevande till en person som har försvunnit rätt till efterlevandestöd till barn om det kan antas att den försvunna personen har avlidit. De ursprungliga förarbetena till bestämmelsen ger som exempel på situationer när paragrafen kan tillämpas försvinnanden i samband med olyckor eller naturkatastrofer men öppnar också för en tillämpning i andra fall. Förhållandena i områden som präglas av flyktingströmmar från krigsdrabbade länder kan enligt Högsta förvaltningsdomstolens mening vara jämförbara med sådana situationer som nämns i förarbetena (jfr även uttalandena i propositionen med förslag till nya regler om dödförklaring, prop. 2004/05:88 s. 26). Det beviskrav som uppställs i paragrafen är att det kan antas att den försvunna personen har avlidit. I ett fall som det förevarande får beviskravet anses omfatta såväl dödsfallet som släktskapet. 

På nyheterna svamlas det om att man inte vet om någon kan tänkas missbruka detta, men man varnar för att kostnaden för enbart denna post (som alltså inte ingår i de av Migrationsverket annonserade 420 miljarderna) kommer öka från 200 miljoner till 700 miljoner.

Det har alltså konstaterats fall av att vuxna ljuger om sin ålder och låtsas vara barn för att få komma hit, att dessa skulle ljuga för att få ytterligare kosing....what are the odds...

F.ö. Kan jag konstatera att det i media lyfts fram att Sverige tagit hälften av EUs minderåriga ensamkommande flyktingar. Det märkliga med det ör ju att de inte hade varit minderåriga i länder som kontrollerat deras ålder. Hela statistiken är ju alltså helt galen, men vem är förvånad.

1:a april varje dag i Sverige

Vill ni läsa HFD domen har ni den här
http://www.hogstaforvaltningsdomstolen.se/Domstolar/regeringsratten/Rättsfall/HFD%202013%20ref.%2059.pdf

8 kommentarer:

 1. Utlandssvensk31 mars 2016 23:40

  Ni som betalar skatt i Sverige, hur hanterar ni detta mentalt?

  Jag skulle gå bärsärkagång om jag var tvungen att finansiera cirkus skäggbarn.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det är en spännande fråga....
   En del slutar att betala skatt. På olika sätt...
   Men de flesta beter sig nog som indianerna i Amerika när Columbus och dom kom och krossade hierakin i det sociala systemet... De självdör. Då samhället inte längre går att känna igen... För egentligen har vi haft ett starkt hierarkiskt system där staten varit "den gudomliga kungen" som garanterat samhället fortbetsånd. Då Sverige varit den sista sovjetrepubliken.... Denna kollaps som nu kommer, är igång, kommer att förändra Sverige i grunden. Det viktiga för den enskilde är att inse detta....

   Radera
  2. Hej.

   Jag tror allt fler gör som jag: anpassar mig till det nya landet.

   Betalar så lite skatt som möjligt. Gör det så svårt för skatteverket som möjligt. Maximerar alla former av bidrag jag kan tänka på. Är allmänt jobbig och svår att ha att göra med för myndigheter (på laglig väg, och med stöd i lagen). 'Emma Tvärtemot' är principen, om någon minns den barnboken.

   Varför? Därför att vårt politiska ledarskap svikit sitt viktigaste uppdrag: att med trygg och säker hand agera i landets och folkets bästa. Att man svikit att land skall med lag byggas. Att det gamla anarkist-slagordet "Hur valet än gick - är en sak sann- vi (alternativt folket) förlorade - politikerna vann" har blivit sanning.

   Kamratliga hälsningar,
   Rikard, lärare

   Radera
  3. Håller med ovanstående - man betalar så lite skatt som möjligt. Med ett tillägg: de flesta vet inte om hur det ser ut.

   Jag visade intervjun med Magnus Henreksson (på Ledarsidorna) för en (företagande) vän. Han gick till sin revisor dagen därpå och strukturerade om sin redovisning för minimal skatt. Tidigare har han tyckt att det är ok att betala för gratis universitet, hjälp till ensamma mammor, sin pension... (som jag har upplyst honom om att han kan se sig i månen efter. Han trodde att han skulle kunna flytta in på ålderdomshem och sitta och käka tårta när han blir skröpplig!?!)

   Radera
  4. Utlandssvensk1 april 2016 11:09

   @ Lotta Trouble,

   "Med ett tillägg: de flesta vet inte om hur det ser ut."

   Jo, många hävdar det och det stämmer säkert. Men jag kan absolut inte begripa hur det är möjligt. Hur kan någon vuxen människa i Sverige med mätbar hjärnaktivitet inte begripa att det helt uppenbart håller på att gå rejält åt h-vete och att de finansierar sin egen kolonisering? Som att en majoritet av tyskarna inte skulle ha varit medvetna om att de var i krig 1944. Obegripligt!

   Radera
 2. Staten betalar personernas uppehälle och kommunerna slipper. Kanske ett sätt för staten att be om ursäkt för att de släppts in i landet.

  SvaraRadera
 3. Löttingebloggen. Du har kommit fel. Det här är en sajt för folk som kan tänka.

  SvaraRadera
 4. Varför behöver de ens efterlevandestöd? De bor ju på HVB-hem med fullpension? Att bo på HVB-hemmen ska motsvara att bo med sin familj, efterlevandestöd på det känns därmed överflödigt ur funktionssynpunkt.

  SvaraRadera