lördag 5 mars 2016

Erdogan & Putin - Siegfried & Roy

Jag har tidigare skrivit lite om hur Turkiet och Ryssland agerar i mellanöstern och hur EU konstant är bortvillade upp på läktaren och tvingas föra en halvtafflig reaktionär politik med tveksam effekt.

Idag blir det en liten kort kommentar om Turkiet. Som jag skrev i min halvt skämtsamma palatsanalys 2014, förutspådde jag ett sammanbrott av den sekulära demokratin i Turkiet. Jag har även avrått från att semestra i landet då risken för terrorattentat och annat våld är högt.

Nu till rubriken. Erdogan har som bekant låtit flyktingkranen vara påskruvad med full sprutt det senaste året. Nu när EU gått ner på knä får han dels löften om ekonomiskt bistånd för att sluta med det han gör. Dvs han ska inte börja med ngt bra utan sluta med ngt dåligt. Lite som värstingresor, få belöningar om du lovar sluta göra dåliga saker. EU är mkt beroende av ett samarbetsvilligt Turkiet och sitter i ett fast armlås hos Erdogan. Erdogan är inte sen att ta tillfället i akt och gör lite som han vill med Kurder och andra oppositionella. Idag tog han ex makten rent praktiskt över den oppositionella tidningen Zaman. Zaman ingår i den mer moderata religiösa rörelsen Hizmet. Hizmet är på kant med de styrande islamisterna i Ankara då Hizmet är mer reformister än Erdogans AKP som är islamister.

Det är ju lite lustigt att både Turkiet och Ryssland gynnas av flyktingkrisen. Vid en hastig anblick kan det ju lätt synas att Turkiet och Ryssland är bittra fiender, vilket de iofs är sedan gammalt. Dock ska man ha med sig att Turkiets, Irans och Rysslands underrättelsetjänster har haft en del göromål ihop sedan förr. Vill man veta vem som ligger bakom något så titta alltid på det uppnådda resultatet, kanske är det ytterligare någon mer dimension än den som framgår vid en första anblick.

Faktum är att Turkiet och Ryssland gynnas av dagens läge och EU missgynnas kraftigt. Simsalabim!5 kommentarer:

 1. Det var det värsta. Hur har du totat ihop denna enligt mig helt absurda historia. Erdogan är måhända inte vid sina sinnens fulla bruk som hotar både USA och Ryssland, men resten.....Läser du bara Hillary Clintons utspel?
  Som omväxling kan du förkovra dig i motståndarens tänk genom att läsa www.thesaker.is

  SvaraRadera
  Svar
  1. Totat ihop vad? Min enda spekulation är att de agerarar gemensamt på ngt plan, resten är fakta.
   Hillary? Nu får du ge dig.

   Radera
 2. Det var det värsta. Hur har du totat ihop denna enligt mig helt absurda historia. Erdogan är måhända inte vid sina sinnens fulla bruk som hotar både USA och Ryssland, men resten.....Läser du bara Hillary Clintons utspel?
  Som omväxling kan du förkovra dig i motståndarens tänk genom att läsa www.thesaker.is

  SvaraRadera
 3. Hej.

  Tänk vad det är svårt att förstå att om du och jag är olika aktörer som kan (besitter förmågan) att agera samfällt för att tjäna något, gör detta, oavsett vad vi tycker om varandra. Om vi dessutom har en gemensam tredje part vi kan försvaga och därigenom tjäna mer, så gör vi det. Inte via någon gemensam plan, utan via gemensam (i bemärkelsen likartad) lägesanalys.

  Men det är klart, när övriga spelare håller sig till förvirrade och egenpåtagna 'hederskoder', så är det bekvämare att tro på alla folks förbrödring, aldrig mera krig och konflikter, den liberala kapitalistiska kosmopolitiska demokratin är den naturliga slutpunkten för historien. Hal-le-luja!

  Att Fukuyama med flera hade fel, och Huntington rätt, spelar ingen roll i den svenska ankdammen. Inkompetensen och bristen på verklighetsförankring hos de inflytelserika skikten inom EU kan troligen skyllas på en dos idiot-idealism, en dos ungdomligt oförstånd (kulten kring ung/nytt är lika med bättre är inte enbart svensk), samt en dos naivitet.

  Ryssland och Turkiet agerar utifrån vad de i statsmakten ingående personerna anser vara den gynnsammaste kombinationen bra för dem själva, och bra för landet. Varken mer eller mindre.

  Kamratliga hälsningar,
  Rikard, lärare

  SvaraRadera
 4. Jag tycker det vilar något grandiost storslaget och episkt över det hela.

  Marknadsekonomin slutgiltiga seger - för kollapsen :-) som marx förutsåg :-)

  Det finns faktiskt inget stopp på hur många fattiga Sverige kan ta emot, det är bara en fråga om kostnad, och därmed en funktion av ett race mot galenskap. Om vi låter gränsen vara öppen, så att det väller hit människor, som får del av det svenska trygghetssystemet, så är det ett race mot kommunalbudgeten, åra kommunala budgetet håller inte särksilt länge till, varför vi har en sedan länge inplanerad administrativ reform, att avskaffa kommunerna. Detta förberedde s + m i revisionen av RF, där man har tagit bort begreppet landstingskommun, och därmed är allt som inte är stat, kommun, dvs våra kommande storregioner, där man ännu strider adminsttrativt om Sörmland, detta röda näste krydda med en och annan herrgård, och "Torp" så klart. Det var väl detta de gamla moderaterna med Anders Bjär i spetsen bråkade om, i kälvattnet av Svegfors "ansvarskommitté" - dvs att Sörmland är för fattigt för att stå på egna ben, och blir det anschluss till Stockholm, blir Stockholm rött i i framtiden :-) Men de hittar nog på ett sätt där med, att stycka upp landet, så att man avskaffar lokal demokrati, inför storregionen, som är lika med landstingsgränser, sedan blir nationella parlamentsval en demokratisk föreställning och sedan är det bryssel.

  alltså från

  kommun -> länsstyrelse -> stat

  till
  kommun -> landsting - > stat
  ..........länsstyrelse
  till
  kommun -> landsting - > stat - > EG
  ..........länsstyrelse
  till
  kommun -> Region - > stat - > EU
  ..........länsstyrelse
  till
  x -> Region - > stat - > EU
  ..........länsstyrelse

  x -> Region - > stat - > EU

  x -> Region - > x - > Federation

  Men, det kommer inte att gå, nymoderaternas, centers, miljöpartiets och ngn slags lite sosseelits paln, att genom öppna gränser få Senskar att tvängsvägen ge upp sin nationalla rådighet, detta har man i och fför sig redan lyckats med, att fullständigt undergräva nationalastaten, det fina är att man inte har någonstans att gå, det fanns ingen plan B :-) eftersom EU i övrigt inte kommer vilka bli federativt, och även om det gick, så fallerar det av funktionalitet.

  Så det finns ingen som helst möjlighet att Svenska skattebetalare har råd att betala högst bidrag till EU per capita, ha störst skulder och högst skatteryck.

  Utgifterna i kommunerna har ju bara börjat, och fler kommer komma hit, och även om inte alla försörjs, som vill bosätta sig här, så måste de försörja sig, och detta löser marknaden det med, dvs svartarbete och stölder. Säkerhetsbracnhen kommer att gå som en raket, och försäkringspremierna eskalera.

  Var enda kommun, för kommunkollapsen, kommer att ha en socialtant som kommundirektör, då alla som har en adekvat verklighetsuppfattning har rymt fältet. Löner för kvinnor kommer raka i höjden och välfärdsindustrin gynna tillväxten, något år till, och sedan ploppar kronan, skulderna, och någon som begruper det där med spekulation, kommer att se ett skadeskjutet djur, Sverige, och alla som har inside, dvs män med kapital :-) har hunnit lämna landet, och så får vi sen slutlig feministisk seger :-)

  Detta är ju helfestligt, nu gäller det att ställa sig på det goda soda, gå med i mp, gapa om solidaritet och öppna gränser, och pallar man inte mp, så ska man absolut gå med i C och stödja de värsta tokfransarna om en fri värld, för det är det enda som kan stoppa detta, att vi som varit mot detta, blir för, och fortsätter driva farkosten mot stupet, och sedan säger, oj då, vi var visst naiva :-)

  S.W
  Ironi kan inte uteslutas
  /S  SvaraRadera