måndag 22 maj 2017

Här bor de svenska utlandspensionärerna

Idag funderade jag lite på hur vanligt det är att migranter som kommit hit, flyttar tillbaka till sitt ursprungsland och lever på svensk pension där.

Efter viss rotande lyckades jag hitta statistiken för detta.

Observera dock att källorna till fel är många i denna statistik då det bygger på vad man anmäler till myndigheten, inte de faktiska förhållandena. Troligen är det fler som de facto bor i migrantländer men pensionen betalas ut till ett svenskt konto och tas sedan ut därifrån. Nåväl, den officiella statistiken ser ut som följer.

Som ni ser är det långt ner på listan vi hittar de senaste decenniets stora migrantländer. Balkan och Turkiet kommer högst av länder där det migrerat folk från som inte är arbetskraft, men från dessa länder kom det en del arbetskraft på 60-70 tal varför det lika gärna kan vara folk som jobbat här.

Slutsatsen blir alltså (om statistiken är någorlunda ok) att migranter som kommer hit också väljer att bli kvar här efter pension. Kanske inte så förvånande med tanke på att vårdkonsumtionen ökar då och kostnaden för det fördelas ju på den arbetande befolkningen. Och vården är väl relativt bra jmf med ex Somalia.

För hela listan kika här


Tycker ni bloggen är läsvärd och vill stödja dess fortsatta existens finns det numera en liten knapp ute till höger "Become a Patron" där ni kan välja att skänka 1$ eller mer. Man kan också skänka ett engångsbelopp på "Donate" knappen. Alla bidrag mottages tacksamt. Mer om denna möjlighet i detta inlägg -> http://mensanen.blogspot.se/2017/04/stod-en-gravande-mensan.html
6 kommentarer:

 1. För tex. Portugal, är det de pensionärer som är portugiser och har folkbokfört sig i portugal menar du?

  Något som jag undrar över är hur många svenskar totalt som flyttat utomlands per år sedan 20XX, det pratas ju om flykt och 50.000 per år som flyttar tex. Vore ju sen kul att se vad det gör för ekonomin.

  Noterade att Arbogakvinnan hade sitt flykting-aktiebolag öppet ett par månader och omsatte vansinniga 26 miljoner med 6 miljoner i vinst vilket hon fick tre av.

  - mer lönsamt att hyra ut rum än min brors ingenjörskonsultfirma med 30 anställda.
  - vem ägde den andra hälften av aktiebolaget, jag gissar på någon med koppling till den som gav henne alla flyktingar.

  Vilken episk korruption detta är/var

  SvaraRadera
  Svar
  1. ja det är helt sjukt. Titta på Bert som gick från noll till miljardomsättning i jokerit eller vad det nu heter.

   Radera
 2. Det är något som inte stämmer här. Ca 6000 svenska pensionärer bosatta i Spanien?
  Enligt andra källor finns ca 90 000 bofasta svenska medborgare i Spanien.
  Enbart på Costa del Sol ca 45.000. Jag trodde att en större del var pensionärer men det är inte fallet?

  /Spaniensvensk

  SvaraRadera
  Svar
  1. Detta är ju bara de som anmält att de bor där till pensionsmyndigheten. Finns säkert många som i realiteten är bofasta men har kvar svensk bankkonto som pensionen kommer till.

   Radera
  2. Många utlandssvenskar pensionerar sig i Spanien, och då de inte får svensk pension, utan pension från det land de arbetat i, räknas de inte in i statistiken.

   Vänligen
   Roten

   Radera
  3. Men ngn liten svensk pensionskrona borde de väl få?

   Radera