onsdag 10 maj 2017

Välfärdsgapet 40 miljarder till 2020

SKL har släppt en ny rapport. Här får vi lite mer siffror på det som har beskrivits av enskilda kommuner och olika larm som setts i media.

Gapet mellan intäkter och kostnader för folkets behov av välfärdstjänster kommer vara 40 miljarder 2020. 40 miljarder....

Det finns bara två lösningar. Skära med eller beskatta mer, vilket vid en viss punkt leder till lägre intäkter.


Det föreligger också ett enorm behov att rusta välfärdens infrastruktur.

Var pengarna ska komma ifrån är högst oklart. Som jmf kan vi ju tänka på Migrationsverkets budget om 55 miljarder i år.


Naturligtvis kommer inte detta att funka. Lös härna denna rapport ihop med siffrorna om ökande arbetslöshet, vilket uteslutande verkar bero på att nya migranter inte får några jobb. Det senare spg som ngt positivt när jag hörde radiopersoner prata på radion i morse, de var lättade att det bara berodde på detta. Förmågan till långsiktig analys = noll.


Tycker ni bloggen är läsvärd och vill stödja dess fortsatta existens finns det numera en liten knapp ute till höger "Become a Patron" där ni kan välja att skänka 1$ eller mer. Man kan också skänka ett engångsbelopp på "Donate" knappen. Alla bidrag mottages tacksamt. Mer om denna möjlighet i detta inlägg -> http://mensanen.blogspot.se/2017/04/stod-en-gravande-mensan.html


6 kommentarer:

 1. Ha så kul i Sverige när kommunerna inte längre klarar av att måta de nyanländas krav.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Man kan jämföra med vad som hände när Rom inte betalade tribut till sina barbariska grannar.

   Radera
 2. Som jag skrev tidigare om kommunal infrastruktur. Många kommunledningar gamblar i den frågan och litar på att den stora smällen tas när man själv inte är vid makten. En riktig snöboll man rullar framför sig.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja och de är ju fria från ansvar och landsförräderi är avskaffat. Utom möjligen till att medhjälp, underlättande och uppmuntran till brott är olagligt. Likaså underlåtenhet att kunna lagen. Naivitet är alltså ingen ursäkt.

   Radera
  2. Det är dock vinnarna som skriver historien (och lagarna).

   Det finns nog en och annan politiker som filar på sin exit. Kanske tom fler än bland medelklassare, som blir sittande med skulder och en examen från Södertörns Högskola :-)

   Radera
 3. Hej.

  Jag fruktar att Sverige kommer att utgöra ett argument mot representativ demokrati och (i princip) obegränsad rösträtt, samt partiväsende.

  Detta då alla som samtalet med kommunalpolitiker vet att det inte är intelligenta eller vettiga människor i majoritet (oavsett parti), utan idealister och personligheter av 'men jag menade väl, så då måste konsekvensen vara god'-slaget; ungefär som en djupt skuldsatt person som tar SMS-lån för att finansiera barnens födelsedagar, och 'unna sig' något.

  Jag fruktar att via demokrati kan staten Sverige och det svenska folket inte bestå, och när jag hör vad jag tänker och läser vad jag skriver vill jag närmast fly in i en illusion om att det ordnar sig på sikt; det låter ju som något från SPK eller Hizb-ut Tahrir eller NMR.

  Vad har vi egentligen för realistiska möjligheter och hopp inom ramarna för nuvarande system?

  Kamratliga hälsningar,
  Rikard, fd lärare

  SvaraRadera