fredag 5 maj 2017

Humanitär matematik svältkatastrofen

Idag blir det återigen ett inlägg i serien humanitär matematik. Vill ni läsa övriga inlägg är nog det enklaste att googla "mensans humanitär matematik"

I Afrika har vi en begynnande svältkatastrof. Miljoner människor står på randen till katastrofen och i vanlig ordning är hjälpen sen och det saknas resurser. TV kör lite olika insamlingar där man samlar in några miljoner och tabloiderna visar bilder på utmärglade barn.

Det man istället borde göra är att visa bilder på riksdagen och de godhetsknarkare som sitter där, eller varför inte Stockholmsstadshus.

Migrationsverkets budget i år är c:a 55 miljarder. För den summan hade man kunnat ge 3,700 000 flyktingar/svältande mat och tältplats under ett helt år.

Siffran kommer ifrån att FN beräknar ett dygns försörjning pt en flykting i tältläger till 40:-. 55'''/40/365=3,7''

Sedan är det så att viss del av Migrationsverkets behövs rörande arbetstillstånd och gäststudenter mm. Så säg att vin hade kunnat rädda 3,5 '' människor istället för migrationshaveriet här.

Eftersom politik handlar om att ställa behov mot varandra måste man som seriös journalist åka till Riksdagen och fråga hur de tänkte. Kommer detta göras? Nej.Tycker ni bloggen är läsvärd och vill stödja dess fortsatta existens finns det numera en liten knapp ute till höger "Become a Patron" där ni kan välja att skänka 1$ eller mer. Man kan också skänka ett engångsbelopp på "Donate" knappen. Alla bidrag mottages tacksamt. Mer om denna möjlighet i detta inlägg -> http://mensanen.blogspot.se/2017/04/stod-en-gravande-mensan.html

3 kommentarer:

 1. Det är dags för våra tillfälliga gäster att åka hem nu när skyddsbehovet minskar.

  SvaraRadera
 2. Hej.

  Som amatör inom räkenskapens konst frågar jag mig om inte Migrationsverkets utgifter de senaste tio åren hade räckt till en rejäl expeditionskår, komplett med flyg och flotta, som kunnat upprätta och skydda flyktingläger nära konflikthärdar.

  Hade det inte gjort mer nytta kvantitativ sett, och därmed humanitärt?

  Jag tänker att om humanitär hjälp inte mäts i nytta av spenderade resurser just sett i kvantitet och volymer, utan i hur mycket hjälp som ges, så borde det vara lika bra att hjälpa en miljon med ett mål mat per dag, tältplats, samt akut sjukvård som att bygga en skyskrapa åt en enda individ.

  Kamratliga hälsningar,
  Rikard, fd lärare

  SvaraRadera
 3. Sen rent allmänt det här med att "rädda liv" i Afrika...

  Är det rätt och riktigt att erbjuda kosthåll till en hel kontinent, vars fattiga när de inte behöver oroa sig över matfrågan för dagen, endast nyttjar marginalerna till att kopulera mera?

  Om vi leker med tanken att nordborna blev isolerade och vintertid höll på att förgås av hunger? Skulle Afrika oroas och organisera sig för att skicka livsmedel. Knappast.*

  Nödhjälp till Afrika är alltså inte baserat på reciprocitet. Västerländsk svaghet är bara föraktad i tredje världen.

  * När så skedde på 1800-talet skickade bla Frankrike och Argentina nödhjälp till Sverige. Merci & gracias, reciprocitet kan vara på plats.

  SvaraRadera