tisdag 30 maj 2017

Nyanlända tar examen från Handels

Under hurra-rop från DN och glada gratulationer från vår Justitieminister basunerades det igår ut att nyanlända går ut från handels.Läser man bara rubriker får man snabbt intrycket av att detta är ngt rätt vanligt förekommande och en stor händelse. Och att det utlovade kompetensregnet faktiskt nu har kommit. Ngt såklart både agendablaskan DN och Miljard-Morgan gärna vill låta påskina.

I själva verket rör det sig om 14 (fjorton) stycken som går ut en ettårig privatutbildning som de kunnat gå för att olika sponsorer betalat utbildningen.  Under 2015 kom det 163,000 asylsökande och fjorton går nu ut en ettårig betalutbildning. Bra för dessa fjorton såklart, men helt irrelevant för samhället i stort.

Vi kan också fundera lite på vilka som gått denna utbildning. Lana Haddad i artikeln jobbade exempelvis i Saudi som projektledare på ett eventbolag innan hon "flydde" till Sverige. Hon hade alltså ett vanligt kneg i Saudi  och flyttade hit då hennes man var här.

Jag tycker det är smått bedrägligt med denna typ av artiklar i DN. De har lika stor betydelse för ngt som om man skrivit om ett katt som räddats från ngt träd. Det har absolut noll betydelse för samhället på kort eller lång sikt att några personer flyttat hit och gått en utbildning. Noll.

Mer intressant vore om DN istället gjorde en genomgång av de övriga 162,986 som inte fick plats på handels. Hur går det för dem i jobbjakten och säkrandet av framtida pensioner m.m.?


Tycker ni bloggen är läsvärd och vill stödja dess fortsatta existens finns det numera en liten knapp ute till höger "Become a Patron" där ni kan välja att skänka 1$ eller mer. Man kan också skänka ett engångsbelopp på "Donate" knappen. Alla bidrag mottages tacksamt. Mer om denna möjlighet i detta inlägg -> http://mensanen.blogspot.se/2017/04/stod-en-gravande-mensan.html

5 kommentarer:

 1. Vet den ena handen inte vad den andra gör på DN? Igår eller förrgår en artikel om att folk inte tycker till exempel DN ger en korrekt bild av invandringen. Dagen efter detta.
  Finns det inte någon person med en känsla för logik där?

  Börjar tro att vi ser konsekvenserna av 20 års undermålig skola och högskola.

  Frågan är vem som ska styra upp detta när man så att säga ätit upp sättpotatisen. Först polska hantverkare, nu dags för polska lärare?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Elitmigrantena från Handels kommer fixa biffen!

   Radera
  2. Hej.

   Jag har haft kollegor från f.d Sovjet (det hette Sovjet när den personen växte upp och började arbeta som lärare där), från Polen och från Rumänien.

   Underbara att arbeta med: full koll på sina ämnen, full koll på skillnaden mellan propaganda och kunskap, och en oerhört stark integritet vis-a-vis lärarens plikt att ge elever en saklig opartisk framställning av ämnet.

   Två av dem påpekade i smyg att de kände igen sig i Sverige idag (dvs under tvåtusentalet) från sina hemländers mörka förflutna.

   Polska lärare? Gärna! Konkurrensutsätt skolan, och låt eleverna tävla om platser via sina resultat, och låt lärarna göra sammalunda, så lär vi vända det mesta rätt på mindre än tjugo år.

   Jag minns vad en annan rumän, en student, berättade: han hade rökt i klassrummet (på ren djävulskap som han själv sade) och skickats till rektor med en örfil och en lapp i näven, fått en örfil hos rektor och skickats hem med ännu en lapp och där fått en örfil av fadern, Lapparna från skolan var hans hemuppgifter som han var skyldig att göra medan han var hemma tre (?) dagar. Som han framställde det var disciplinen hård jämfört med Sverige, men som han också var tydlig med förelåg ingen bitterhet eller något personligt i behandlingen: han valde att göra fel, och tog konsekvenserna - att smita undan hade varit omanligt.

   Där har svensk skola något att lära (minus örfilarna - det finns betydligt bättre sätt som inte medger att du slipper konsekvensansvar).

   Kamratliga hälsningar,
   Rikard, fd lärare

   Radera
 2. Nyanlända är ett förbaskat sneaky ord. Som att det är givet att man ska stanna permanent och är i princip "svensk". I själva verket har ju många av dessa inte PUT, eller ens ett TUT. Många "nyanlända" är dessutom utlänningar som vistas illegalt i riket. Kriminella är då ett bättre ord.

  Vi bör vara väldigt vaksamma mot detta att språket tas ifrån oss, liksom vår historia. Hur länge är man för övrigt "nyanländ"?

  SvaraRadera
 3. Brukar normalt undvika att kommentera kroppshyddors omfattning, men kan inte låta bli att notera att att "elitstudenten" Lana inte bara är välutbildad ut även väldigt välnärd.

  Det känns onekligen som om svenska skattebetalares nödhjälp inte precis hamnar i de mest svältandes magar..

  SvaraRadera