fredag 5 februari 2016

Centerns mönsterkommun-konkursmässig

På TV4 Nyheterna igår gjorde man ett långt reportage om den Centerstyrda kommunen Uppvidinge i Kronobergs län. Uppvidinge har c:a 9300 invånare.

Hela reportaget handlade om att en Syriskt snickare fått jobb på snickerifabriken...efter 3 år i Sverige. Han kom alltså långt innan Reinfeldtpuckeln och hade en relevant utbildning, samt gjorde allt för att lära sig svenska snabbt. Ändå tog det tre år.

Kommunalrådet sa att det blivit lite knepigare på sistone....no shit Sherlock, det har kommit runt 200 000 till efter snickaren...

Nåväl, åter till vinklingen om Uppvidinge som en generös kommun där folk för jobb. Som alltid när en enskild kommun lyfts fram går vi till SCB statistik för kommunal skatteutjämning och tittar hur man kan vara så generös (länk nedan).

Uppvidinge är bland de kommuner i Sverige som tar emot mest bidrag från kommunala skatteutjämningen av alla kommuner i Sverige. 14 000 per invånare och år. Totalt 138 miljoner.

Man får mer per invånare än katastrofkommunerna Botkyrka och Södertälje.

Den fråga man ställer sig är. Om Uppvidingemodellen genomförs på nationell nivå, varifrån kommer bidragen till staten Sverige? Man kan iofs diskutera om modellen redan har genomförts på nationell nivå? Mht att staten nu måste låna friskt för att finansiera de 61 miljarder som staten har som kostnad för migrationen i år så ser vi att det visst inte kom någon skatteutjämning från något annat håll.

Slutsatsen är att TV4 nyheterna inte gjorde sitt jobb utan genomförde känd agendajournalistik. Jag som är insatt i fakta genomskådar lätt detta, men flertalet sitter nog inte och läser rapporterna från Migrationsverket, MSB, polisen, länsstyrelserna och SCB.

Kom ihåg, bilda er en egen uppfattning

Här kan ni hitta info själva om ni ser fler "mönsterkommuner"


6 kommentarer:

 1. Hej.

  Jag drar istället slutsatsen att TV4 gjorde sitt jobb.

  Invandring är bra, i sig självt och som sig självt.
  Invandring är lönsamt.
  Alla som flyttar till Sverige är asylsökande högutbildade flyktingar helt utan ekonomiska medel.
  Alla som flyttar till Sverige är barn.
  Alla som flyttar till Sverige integreras snabbt och det finns inga kulturella konfliktlinjer.
  Alla som flyttar till Sverige behåller sin hemlandskultur.
  Inga konflikter beror på individer med inkompatibla beteenden och värderingar.
  Inga konflikter.
  Allt är bra.
  Pengar finns.
  Repetera - för endast de onda ifrågasätter godheten.

  Kamratliga hälsningar,
  Rikard, lärare

  SvaraRadera
  Svar
  1. Bra formulerat. Såg igår inslag på TV4 där glädjen var stor för att USA/TURKIET/SAUDI-stödda IS drivit ut ur några byar. Fantastisk tänkt jag - äntligen lite sanning.... Då säger TV4 att det är USA som drivit ut IS. I 99% av fallen är det Syriska regeringsstyrkor med hjälp av Hizbolla, Iran och Ryssland som strider mot IS och driver ut dem. TV4 tävlar med SvT om att ljuga mest om invandringens fördelar och Rysslands vidrighet. De går bara kulturmarxisters och Israels ärenden hela tiden.

   Radera
 2. En snabb titt i tabellen gav att bidragen var mycket större än avgifterna och att nästan alla kommuner fick bidrag. Skulle inte avgift och bidrag gå jämt ut, eller finns det en välfyllda guldkista hos staten? Eller har jag missförstått?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nix, systemet går 64 miljarder back, vilket finansieras av staten. Här kan du läsa mer om principerna. http://www.scb.se/Statistik/OE/OE0115/_dokument/Beskrivning-av-kommunalekonomisk-utjamning-2016-utfall.pdf

   Radera
 3. I Norge har man gjort en del seriösa beräkningar om "berikningens" verkliga kostnader:

  "Beregninger basert på data fra Statistisk sentralbyrå viser at en ikke-vestlig innvandrer i løpet av sin levetid i gjennomsnitt får 4,3 millioner kroner mer i støtte fra staten, enn personen bidrar med i skatt.

  4,3 millioner blir dermed nettokostnaden til staten og kommunene.

  Hovedårsaken til de høye kostnadene er lav sysselsettingsandel for denne gruppen. Etter 10 år i Norge ligger den på 54 prosent – det vil si at bare litt over halvparten er i arbeid.

  Syrere som kommer til Norge har enda lavere sysselsettingsgrad. I dag er bare 26 prosent av dem i jobb. Men dette vil trolig øke framover, og ifølge historiske data om asylsøkere fra både Syria og Irak, anslår SSB at langsiktig sysselsettingsandel for syrere vil ligge på om lag 42 prosent."

  http://www.nrk.no/norge/slik-er-regnestykket-til-nrk-1.12614801

  SvaraRadera
 4. Misstaget är att tro att kollapsen inträffar momentant, utan förspel och förvarning. Utjämningssystemet står inför sin kollaps, vi ser hur vattnet dragit sig tillbaka från stranden och glada kommunpolitiker har redan rusat ut för att samla in fiskarna som sprattlar i sanden...

  Skåne kan tas som ett exempel för ett framtida Sverige då utvecklingen pågått längre där. De skånska storstäderna som borde vara tillväxt och välståndscentrum är istället tung bidragsberoende av utjämningssystemet. Jämför med Stockholm där alla, utom två, av Sveriges bidragande kommuner ligger. I Skåne är alla större städer beroende av pengarna från utjämningssystemet, Malmö (14 270 kr/kr person), Landskrona (14 535 kr /person) och Helsingborg (8 594 kr /person). Lund skulle kunna vara undantaget då de där "endast" får 1393 kr/person.


  Vänligen
  Sam Ask

  SvaraRadera