fredag 12 februari 2016

Kommunpanik del 4 - Danderyd

Idag beger vi oss till det mytomspunna Danderyd. När Danderyd nämns i media filmar man alltid från strandvägen i Djursholm, ett föga representativt urval av hus eller folk i den kommunen. Nåväl, åter till paniktemat.

Danderyd har liksom alla andra kommuner i panik tvingats inse att statsmakterna tvingar dem att ta emot flyktingar och ensamkommande. Jag blev uppmärksammad på detta i höstas någon gång när jag skrev om någon annan fråga (minns ej vad det var). Efter lite research på kommunens hemsida samt lokaltidningarna verkar Danderyd få berikas enligt följande.

I sedvanlig kommunal panik har man beslutat att smälla upp ett tillfälligt (15 år) flyktingboende som akllas "paviljong". Denna tänker man lägga bredvid ett dagis. Den formella hanteringen av ärendet synes vara tveksam då Centern i Danderyd har kommit med invändningar mot den formella hanteringen. Men ni kära läsare känner väl igen gången från tidigare inlägg. Kommunen tas på sängen, sedan handlar man i panik samtidigt som man  gör sitt bästa för att mörka för kommuninvånarna vad som är på gång.

Besluten i nämnderna togs alltså under hösten och kommuninvånarna fick sig det hela till livs i slutet av januari under ett informationsmöte, några dagar innan kommunfullmäktige beslutade om det hela.

När man läser kallelserna till nämndmöten och kommunfullmäktige är det inte helt lätt att lista ut vad som kommer behandlas på mötena. En klassisk mörkläggning kanske?

Föga förvånande verkar de huvudsakliga invändningarna från folk vara att det är mindre lämpligt att bygga ett gäng baracker (som såklart kallas paviljonger) bredvid ett dagis. Av info som finns på kommunens hemsida verkar det bara var några meter mellan dagiset och barackerna (se protokoll nedan).

En del av er bloggläsare är mkt skadeglada och tycker att Alliansväljarna i ex Danderyd nu får smaka på sin egen medicin. Man kan väl dock ana att den styrande majoriteten i dessa kommuner kommer få sig ett bakslag i nästa val, nu när verkligheten börjar synas även i dessa kommuner. Man skall även veta att folk som hela tiden varit emot rådande migrationspolitik kan ha flyttat till dessa kommuner som en väg att undkomma galenskapen, men nu drabbas de ändå av rikspolitikernas totala oförmåga att göra en analys längre än näsan räcker.

Nåväl, nedan följer en liten genomgång av hanteringen hos kommunen.

Nedan urklipp ur fastighetsnämndens möte i oktober

I syfte att spara tid ber tekniska kontoret redan nu fastighetsnämnden att ge förvaltningen detta uppdrag enligt framtagen ekonomisk beskrivning.

Man kan också notera att den Moderate ordförande kör över den tekniska direktören och struntar i kommunstyrelsen och beordrar att det hela skall dras igång omedelbums. Panik som sagt....

Det lite lustiga i Danderyd är att C (migrationsextremister på riksplanet) är de enda som motsätter sig placeringen bredvid ett dagis. Man tycker dock att Danderyd kan ta emot flyktingar.

På temat att mörka handläggningen kan vi titta på kallelsen till byggnadsnämndens möte där man ska dunka igenom bygglovet.

Djursholm 2:437, Enmans väg, Enebyberg. Ansökan om tidsbegränsat bygglov

Av det ovanstående skall man alltså gissa sig till att det rör baracker till flyktingar...

Tidsbegränsat är 15 år...

Ett tidsbegränsat bygglov får ges för högst 10 år. Sökanden kan innan tiden har gått ut begära att tiden förlängs, men det får göras med högst 5 år åt gången. Den sammanlagda tiden för tidsbegränsat bygglov får inte överstiga 15 år.

Kikar vi på själva mötet med byggnadsnämnden hittar vi order flykting eller nyanländ...NOLL gånger. Användningen beskrivs såhär:

Enligt Tekniska kontoret kommer paviljongerna att användas som tillfälliga bostäder under en övergångsperiod.

Vi ser också att man kan lägga barackerna 4 meter från dagisgården.

Huvudbyggnad skall placeras minst 4,0 meter från tomtgräns. Komplementbyggnad skall placeras minst 1,0 meter från tomtgräns.

Det verkar också röra sig om små lägenheter. Ni kan ju gissa vilka som ska bosätta sig där, knappast barnfamiljer....

Kommunens möte  med röstboskapet avlöpte ganska lugnt, många var dock emot bygget, främst pga barnens säkerhet. Kommunen har tydligen inte gjort någon särskild säkerhetsbedömning avseende just denna plats, utan en generell check, vilken verkar mkt bristfällig om man ska tro handlingarna från fullmäktigemötet. 

Lite info på kommunens hemsida 
Kallelse till infomöte 25/1

Sammanfattning

Ovan ser vi alltså återigen hur kommunpolitiker i ren panik smäller upp baracker där det går snabbast, utan någon tanke på lämpligheten i placeringen. Invändningar mot själva placeringen (som C har haft) möts med de sedvanliga adjektiven. Flyktingarna är alltså viktigare och har en större rätt till kommunens resurser och går före kommunens barns säkerhet.

Man synes också vara rätt tveksam i den formella hanteringen och kallelser samt beslut är otroligt luddiga, kanske i syfte att folk inte ska förstå vad som är i görningen. Man har inte heller haft något informationsmöte med invånarna, utan ett sådant sätt samman i efterhand när allt i praktiken redan är klart. Mönstret känns igen.

Vill ni höra på kommunfullmäktiges möte kan ni göra det här. Pajaskonster på hög nivå.

Nästa del i serien kommunpanik beger vi oss söderut igen och gör ett nedslag i Lund.

För övrigt, såhär ser en paviljong utDetta är barackerMin gissning är att flyktingarna skall inkvarteras i byggnader liknande de senare. Att använda förskönande omskrivningar är bara patetiskt.

23 kommentarer:

 1. Finns det några fall av våldsbrott mot förskolebarn utförda av asylsökare? Jag tror att det främst är en irrationell oro som uppvisas (men endå förståeligt då ingen vill öka risken för sina barn).

  SvaraRadera
  Svar
  1. Irrationellt eller inte: De flesta människor tar inga som helst risker med sina barn. Inte ens obefintliga. All upplysning tycks vara meningslös.

   Det konstaterades i en vetenskaplig undersökning redan för några årtionden sedan. Tyvärr kommer jag inte ihåg var den gjordes. Har ett svagt minne av att det var vid ett amerikanskt universitet.

   Radera
  2. I Arvika höggs en femåring ner av ett psykfall utanför ett dagis 2003. Rent statistiskt kommer ingen av oss eller ngt barn med största sannolikhet drabbas av ngt våldsrelaterat. Men varför chansa?

   Fler fall av attacker mot dagis här
   http://www.svt.se/nyheter/utrikes/flera-doda-i-knivattack-pa-forskola

   Radera
 2. Ja, jag är skadeglad av två skäl, dels att ha fått beskrivet för mig, av just Danderydsbor, hur ohumanitär jag är för att jag är tveksam till den rådande migrationspolitiken, dels för det enorma hyckleriet i kommunen. När det i TV för något år kom fram att Danderyd visst tog emot ensamkommande barn och reportern frågade var de bodde svarade kommunrepresentanten att "för barnens skull" betalade man Vagnhärads kommun för att ta hand om dem.

  SvaraRadera
  Svar
  1. @ Riga,

   Ja, Danderyd har hela vägen satt i system att betala andra kommuner för de asylanter man på pappret "tar emot". Det funkade också bra för dem under många år och de fick inte alls kritik på samma sätt som kommuner som öppet vägrade att ta emot.

   En smart lösning, får man erkänna. Men sen var det det här med hyckleriet....

   Radera
  2. "Sedan 2007 har Danderyds kommun tagit emot 51 ensamkommande flyktingbarn. Alla har placerats i familjehem i andra kommuner."

   "Danderyd har familjehem i bland annat Bålsta, Tyresö, Skärholmen och Småland."

   http://gamla.mitti.se/har-vill-ingen-ta-emot-flyktingbarn/

   Radera
 3. Det har med "paviljong" är riktigt kul! Jag tänker exakt på en sån som du visar i din bild. Fast samtidigt poppar detta upp i bakhuvudet:

  http://www.ltdalarna.se/Mentalvardsmuseet/Start/Historik/Fasta-paviljongen/

  Så nu ska de bygga i Enebyberg! Otrevligheterna förläggs i gränslandet till Täby!

  Jag kollade på hemnet och det finns två villor till salu i området. För 7 millar får man 84 kvadrat i en synnerligen anspråkslös byggnad från 1947! Betala 3 millar till och en mexitegelvilla från 60-talet kan bli din!

  Fortfarande väldigt billigt om man tittar från Schweiz, men måste vara brutalt om man är en vanlig svensk familj. Och Enebyberg ser väl ut som vilket villaområde som helst i Sverige, men liknande villor i Blekinge eller Bergslagen kostar ingenting. På 80-talet var det däremot ungefär samma pris i Enebyberg och t.ex Avesta. Fast just Djursholm har alltid haft ett premium, men det är, som sagt, ett väldigt litet område.

  På Lidingö och i Täby byggde de mycket lägenheter och radhus på 70-talet och det var samma priser på dessa som i många småstäder ute i landet.

  Vad hände med asylboendet som de skulle öppna mitt i Djursholm? För det låg verkligen i bästa läge. Jag kommer ihåg att någon försökte tända på det samma dag som det blev publikt. Någon som vet hur det gick?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Som du skriver verkar det som att Enebyberg är som vilket villaområde som helst i SE, blandning av vanliga hus från sekelskiftet till idag. Lite lustigt som du skriver att man placerar barackerna så långt från Djursholm som möjligt, men inom kommunen....

   Radera
  2. Asylboendet Pärlan i dhursholm var tydligen bara en lösning på ngn månad innan ngt annat skulle byggas på den tomten. Men nu kan väl alla kärringarna där gå runt och njuta av det pitoreska inslaget de hade under några veckors tid.

   Radera
  3. "Men nu kan väl alla kärringarna där gå runt och njuta av det pitoreska inslaget de hade under några veckors tid."

   Ibland får du till det! Jag kunde knappt sluta skratta! Och jag är ytterst välbekant med kärringar från Djursholm! Hyckleri i kvadrat är en livsstil för dem, men det begriper de inte själva.

   Radera
  4. Det är väl ngn form av Anne Ramberg kloner som struttar runt där. Äter lite lunch på Villa Pauli och pratar om hur goda de är som skänkte en burberry halsduk till klädinsamlingen. En viktig sak att komma ihåg är att många (gissar jag) av de som bor i Djursholm betalar NOLL kronor i kommunalskatt då de lever på ärvda stålar eller kapitalinkomster/bolagsupplägg.

   Radera
  5. Pärlan var en förskola som lades ner pga att det är mindre barnkullar i området nu. Det som låg i planerna var att bygga ett äldre/seniorboende på den tomten. Det blev stora protester! "Vi vill inte ha nåt höghus (2-3 våningar) som stör utsikten över... en äng." (antal grannar som blir störda jämfört med Pärlan är noll) Under tiden som överklagandet av bygglovet låg i nån hög på ett skrivbord så blev pärlan ett tillfälligt asylboende. Snart är det nog fritt fram att bygga seniorboendet.
   Och flyktingarna/asylsökande har man förpassat till "andra sidan motorvägen".
   Fortsättning följer.

   Radera
 4. En liten fundering;

  I svensk fastighetsrätt finns det ett koncept som kallas värdestegringsexpropriering. Kortfattat går det ut på att staten kan expropriera hela eller dela av en fastighets värde om det kan anses att detta värde har uppkommit pga. t.ex en nybyggd väg.

  Skulle det inte vara rimligt att införa något liknande mot fastighetsägarna i de M styrda kommunerna och för all del även mot kulturvänstern på Söders höjder. Visst, det är inte uppenbart hur en sådan skatt skulle utformas rent tekniskt, men är det något som svenskar är duktiga på så är det att skapa beskattningssystem!

  Sen kunde pengarna användas för att betala de asylanter som har kommit hit sen 2006 för att åka hem igen. Det lär vara det enda realistiska alternativet att bli av med dem och det lär kräva en hygglig peng för att kompensera dem för deras utlägg och dessutom vill nog mottagarlandet ha betalt.

  Nu inser även jag att det är fria fantasier, men det vore RÄTTVISA och det skulle kunna rädda landet. Fast de flesta gamla reinfeldtare skiter väl i Sverige och framtiden för svenska barn. De säljer villan i Täby, flyttar till Spanien och hånflinar återigen åt alla loserns som sitter fast i det helvete som de skapade.

  SvaraRadera
 5. Som många andra är jag en genuint tarvlig och usel människa som nu känner en stark och varm skadeglädje när godhetsposerandet skall omsättas i verkstad.

  Underbart!

  SvaraRadera
  Svar
  1. "Som många andra är jag en genuint tarvlig och usel människa som nu känner en stark och varm skadeglädje när godhetsposerandet skall omsättas i verkstad. "

   Välkommen, broder!

   Radera
 6. @ Tartarus,

  Du har väl inte missat att den stora ledaren nyss var i Finland för att sprida sitt evangelium?

  "Mer asylinvandring från tredje världen. Det var framgångstipset som före detta statsminister Fredrik Reinfeldt (M) gav till 600 finländska kommunala tjänstemän och politiker vid Kommunförbundets årliga seminarium.

  Under mötet "berömde" Reinfeldt bland annat Finland för att landet förra året tog emot 32.000 asylsökare, framför allt från arabvärlden, rapporterar Hufvudstadsbladet.

  – 32.000 är en bra siffra! I Sverige fick vi i fjol 160.000 asylsökande och prognosen för i år ligger på 140.000. Jag har träffat folk som har sagt att vi lever i ett land som kollapsat, men jag har då inte märkt några sådana tecken, förklarade den 50-årige politikern enligt tidningen.

  Särskilt invandrare från arabiska länder är en riktig vinstlott för samhället, bedyrade Fredrik Reinfeldt.

  – Min erfarenhet av syrier och irakier är att de är de hårdast arbetande personerna som vi har i vårt samhälle.

  Han uppmanade också männen att "skärpa sig" och sluta prestera dåligt i skolan och tillade att det också "är män som förirrar in sig i märkliga högerextrema uppfattningar".

  Utan omfattande inslag av invandrare från tredje världen blir samhället "urtrist", varnade den svenske politikern, som också skröt om att Stockholm numera är den mest "mångkulturella" staden i Europa efter London.

  – Jag är väldigt mycket för invandring. De starkaste samhällena är öppna och blandade. Samhällen där alla tror på samma gud och gör samma saker är urtrista."

  Originalartikeln från finska HBL går bara att läsa om man registrerar sig, så det får bli en länk från "högerextrema" Fria Tider:

  http://www.friatider.se/fredrik-reinfeldt-araberna-de-h-rdast-arbetande-personerna-i-v-rt-samh-lle

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag såg den där, hade tänkt förära Den store ledaren med ett eget inlägg. Man kan ju fundera särskilt på att han väljer ut vissa etniciteter, stället grupper mot varandra, vilket ju också innebär att han anser att somalier inte är lika arbetssamma.

   Man kan ju då ta honom på orden och jämföra hur arbetslösheten (som kanske är ngn form av mått på arbetsvilja) ser ut mellan utrikes och inrikes födda.

   Det är också notabelt att han till grund för sina åsikter änvänder anekdoter, inte statistik.

   Radera
  2. Lite seriösa beräkningar från Norge om "berikningens" verkliga kostnader:

   "Beregninger basert på data fra Statistisk sentralbyrå viser at en ikke-vestlig innvandrer i løpet av sin levetid i gjennomsnitt får 4,3 millioner kroner mer i støtte fra staten, enn personen bidrar med i skatt.

   4,3 millioner blir dermed nettokostnaden til staten og kommunene.

   Hovedårsaken til de høye kostnadene er lav sysselsettingsandel for denne gruppen. Etter 10 år i Norge ligger den på 54 prosent – det vil si at bare litt over halvparten er i arbeid.

   Syrere som kommer til Norge har enda lavere sysselsettingsgrad. I dag er bare 26 prosent av dem i jobb. Men dette vil trolig øke framover, og ifølge historiske data om asylsøkere fra både Syria og Irak, anslår SSB at langsiktig sysselsettingsandel for syrere vil ligge på om lag 42 prosent."

   http://www.nrk.no/norge/slik-er-regnestykket-til-nrk-1.12614801

   Radera
 7. Gå till http://www.val.se/val/val2014/statistik/index.html och hitta resultatet i riksdagsvalet 2014 per kommun.
  Läs in ”2014_riksdagsval_per_kommun.xls”
  Sorterar vi excel kan vi se att SD, som var det enda partiet som opponerade sig mot förda flyktingpolitik, hade det lägsta stödet i hela landet i Danderyd kommun med 5.3% av röstetalet. Samtidigt hade M med statsminister Reinfeldt som kompromislöst drev och argumenterade för Europas, om inte världens, generösaste flyktingpolitik sitt starkaste fäste i landet i Danderyd med 49.98% av rösterna.

  Med tanke på vad Danderydsborna tydligt visade i senaste riksdagsvalet är Danderyd en av de absolut mest lämpliga kommunerna i landet att placera flyktingboende.

  /Eskil

  SvaraRadera
  Svar
  1. Javisst är det så, frågan är om barnen som inte kan rösta också ska berikas med dessa baracker bredvid sina dagis?

   Radera
 8. Jag lyssnade på 20 minuter av fullmäktigemötet. Jag klarade inte mer, jag höll bokstavligen på att skratta ihjäl mig.

  Gud vad de förtjänar sina valda representanter! Det finns absolut NOLL tvekan om att mer än 50% av Danderydsborna tycker som SD, men man har varit för "fin" för att rösta på dem!

  Säng! Bäddad! Ligg!!!!!!

  Sen är det för övrigt helt absurt roligt att lyssna på nästan alla. Centertanten företräder ett parti som vill ta in många miljoner, men tydligen inte just där hon bor! Den unga folkpartisten som ser allt motstånd som ett eko av ett brunt 30-tal. Moderaten som anser att inströmningen av asylsökande endast är sossarnas fel. Helt, 100%ing overkligt och så absurt roligt att jag inte klarade mer än 20 minuter. Kafka ligger verkligen i lä jämfört med denna församling!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja mötet är nästan lika absurt som att de lägger ut det till allmänt åtlöje.

   Radera
  2. Jag kommer från just den där miljön och jag har bråkat med massor av den typen av figurer under väldigt lång tid. Helt fruktansvärda, osmakliga hycklare. Allihop! Att de kan se sig själv i spegeln varje morgon är nästan ofattbart.

   Jag vet att en del av dem tittar på Schweiz som ett alternativ för en exit och det kommer att bli mitt absoluta uppdrag i livet att se till att alla här får veta vad de har gjort i Sverige. Sen lär det inte bli så kul för dem.....

   Radera