måndag 15 februari 2016

Kommunpanik del 6 - Svedala

Idag beger vi oss till Svedala kommun. Efter det senaste valet ett starkt SD fäste. Har detta någon inverkan på kommunens hantering av migrationshaveriet?

Svedala är en kommun med historiskt låga nivåer i flyktingmottagande.

2015: 37 (varav 3 ensamkommande barn)
2014: 30
2013: 24
2012: 23
2011:9 

Med ett invånarantal på 20 000  tar man emot 2 promille flyktingar jmf befolkning. I Sverige ligger den siffran på 1,7%.

I senaste valet minskade moderaterna till förmån för SD. Kommunen styrs av M tillsammans med småpartier.


Med den nya tvingande lagen för alla kommuner kommer man nu tvingas ta emot enligt följande

Överenskommelse om mottagande av vissa nyanlända invandrare

Flyktingar: Ja, Svedala kommun har överenskommelse om 20 anvisningsbara platser (för Migrationsverket och Arbetsförmedlingen).
Kommuntal för 2016: 76 anvisningsbara platser.

Överenskommelse om mottagande av ensamkommande barn

Ja, Svedala kommun har överenskommelse om 8 platser varav 3 asyl.
Fördelningstal 2016: 111 asylplatser.


Som i många liknande kommuner finns det inga lediga bostäder utan man får vända sig till barackuthyrarna (ytterligare en näringsgren som har gyllene år framför sig, ihop med säkerhetsbolag och migrationsboenden). Även i Svedala kallas baracker för paviljonger för att det ska låta lite finare. Grannars överklagande och protester vann inget gehör och framåt våren skall några baracker vara på plats för att kunna inhysa 20 nyanlända.

Även Svedala kommun har sprungit ut på marknaden och börjat köpa hus för att hantera migrationshaveriet.

Svedala kommun har köpt den här fastigheten för 4,3 miloner kronor.

Huset ovan köptes från Malmö stad i december för 4,3 miljoner. Värderingen innan låg på drygt 2 miljoner, men jag antar att fler migrationsexploatörer var med i racet så det blev dyrt för kommunen. Enligt uppgift är det rätt risigt inuti varför det kommer behöva renoveras. Dvs ytterligare skattemedel ner i det svarta hålet.

SD starka siffror från senaste valet verkar inte ha någon effekt alls på kommunpaniken i Svedala.

Jag undrar lite vad som skulle hända om en kommun helt sonika vägrar att följa den nya lagen. Statens röra låt staten hantera den....

Den otroliga inskränkning vi ser på det kommunala självbestämmandet är mkt illa. Det kommer allt mer göra medborgarna än mer distanserade från den politiska kadern. Folk kommer sluta bry sig om frågorna i kommunen då rikspolitikerna ändå bara stiftar nya lagar som tvingar på kommunerna nya pålagor.

Men det är väl ett elegant sätt att undvika totalt haveri av statens ekonomi. Man knuffar helt sonika ner problemen till kommunerna som i sin tur tvingas låna, höja skatten eller sälja egendom för att finansiera dessa pålagor. Som jag noterade tidigare på twitter har man också börjat låta statliga verk ta upp lån istället för att staten gör det, för att på så sätt ha större låneutrymme för staten.

Man kan säga att det offentliga nu jobbar hårt med blodtransfusioner istället för att ta bort köttyxan man har i huvudet.

6 kommentarer:

 1. Speechless. Dårskap är dårskap, inte mycket att tilläga.

  Stort tack för ditt fina granskande jobb. Hur mycket tid lägger du på research/bloggande en typisk vecka?

  Ska klicka lite diskret på några annonser framöver så det trillar in lite ersättning :)

  Keep it up!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kul att du gillar bloggen. Tidsåtgången varierar rätt mkt. Men det blir väl 5-10h/v med research och så. Lite mer om det är mer "gräv" snarare än en spya på ngt ridningsrubrik ;) Annonserna ger inte mkt, från google har det blivit 800:- på 300 000 sidvisningar, och från tradedoubler blir det bara om ngn köper ngt. Ett par hundra hitintills, så jag behåller mitt vanliga jobb ;) Jag bloggar av två anledningar, dels för att få avreagera mig lite och dels så kanske man öppnar ögonen på ngn läsare iaf, även om det oftast är redan frälsta som sökt sig från gammelmedia.

   Radera
 2. "Man kan säga att det offentliga nu jobbar hårt med blodtransfusioner istället för att ta bort köttyxan man har i huvudet."

  Du är, som sagt, väldig rolig och spot on ibland! när tärarna är slut återstår bara att skratta åt vanvettet!

  För övrigt instämmer jag med 6-10, väldigt imponerande jobb du gör!

  "Jag undrar lite vad som skulle hända om en kommun helt sonika vägrar att följa den nya lagen. "

  Jag vill minnas att Lidingö försökte något liknande en gång i forntiden vad gällde att betala in till omfördelningssystemt mellan kommunerna. Fast jag tror inte att revolten varade så länge.

  Men det en eller flera kommuner faktiskt skulle kunna göra är att utropa självständighet. Staten har nästan inget att sätt emot och om kommunerna bara fick till en milis med några hundra man med lätta vapen tror jag att saken vore klar.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ska ge mig på ett inlägg om trilskande kommuner snart, finns några stycken som knorrar lite.

   Radera
 3. Startskulden belastas mindre om kommunerna lånar till driften av kommunala angelägenheter,statsskulden 1500 miljarder plus kommunala skulder 500 miljarder,privata bostadsköp 3300 miljarder,landet lever på krita?

  SvaraRadera
 4. Svedala färdigställer tydligen just nu ett boende för ensamkommande alldeles intill NF-gymnasiets skolområde. Trots att det numera är att anse som en högriskverksamhet så är det ingen information vare sig till elever eller föräldrar. Ser att det nya yrket "tafsvakt" växer fram i Sverige. Hur många avser Svedala kommun anställa nu inför högsäsongen?

  SvaraRadera