tisdag 2 februari 2016

Kostnaderna skenar på migrationsverkets boenden

I gårdagens inlägg där jag filosoferade lite kring Revingehed fiaskot framgick att väktarkostnaden var 20% av totalkostnaden som migrationsverket haft för boendet (vilket hade mkt dyr uppstartsprocess).

I DN idag kan man läsa om att kostnaderna skenar för väktare på Migrationsverkets anläggningar (ni får leta upp länken själva om ni vill då jag är sur på DN).

Detta kommer knappast som en överraskning då det länge varit känt (trots kod 291) att det är ganska stökigt på många boenden.

Det man kan fråga sig är varför det är så bråkigt? I DNs artikel talar man om många personer på liten yta som inte valt att bo tillsammans. I mina öron låter det som under värnpliktstiden. Men då var det rätt lugnt på luckan, även fast man bodde mkt trängre än på dagens boenden.

Vad är då orsaken till skillnaden? Listar några tänkbara anledningar nedan.

* Under värnpliktstiden fanns det repressalier för de som misskötte sig, avhållande effekt (vilket verkar saknas på Migrationsverkets boenden).
*Värnpliktiga var ofta rätt slutkörda eller kunde sysselsätta sig med något.
*På migrationsverkets boenden är det fullt med folk som har med sig konflikter med kulturella, religiösa och etniska rötter. Dessa blommar lätt ut när man trycks ihop.

Personligen tror jag mest på nummer tre.

Nåväl, om vi återvänder till Revinge där väktarkostnaden var 20% av totalkostnaden kan vi fundera på ett par saker för framtiden. Eftersom kostnaderna beskrivs som skenande kan man ana att de varit oförutsedda. Mat etc har man budgeterat för, men kanske inte stora väktarkostnader. Min uppfattningar är alltså att migrationsverket kommer spränga sin budget tidigare än an trott av denna anledning.

Om väktarkostnaderna är såpass höga borde det innebära ett par miljarder i väktarkostnader, vilka säljer dessa tjänster?  Väktarbolagen.

Kanske dags att köpa lite aktier? Securitas har gått upp rätt mkt sedan hösten 2014 och har mkt mer verksamhet än att vakta asylboenden så genomslaget kanske inte blir så stort. Securitas verkar dock ha ett nära samarbete med migrationsverket.

G4S har haltat en hel del senaste åren, dock oklart om de är inne i asylsvängen.

Jag har inte kikat efter fler noterade säkerhetsföretag, men det finns kanske.


2 kommentarer:

 1. Problemet är att Sverige tar emot alltför många flyktingar, mkt mer än vi kan hanter på ett bra sätt. Vi har 2% av EUs befolkning, men tar emot ca 15-20% av EUs flyktingar.
  Pga våra korkade Politiker, som inte fattar och inte kan sätta gränser.

  Eftersom våra korkade Politiker släpper in alltför många människor, så blir det så klart problem, överfulla bostäder, bråk, där man tränger ihop många människor med olika religoner och åsikter i ett alltför litet rum...

  Tyvärr är många som kommer hit dumskallar som tror på Islam...
  Consider this: Du måste bo i ett 6-bäddsrum i några år, med 5 super-korkade och totalt outbildade islamister.... What would you do ?

  SvaraRadera
 2. Hej.

  På vilket sätt är Sverige skyldigt att erbjuda alla som passerar gränsen 'all inclusive'? Svaret är givetvis på intet sätt alls.

  Gör man det mer behagligt att göra rätt kommer en stor majoritet att göra detta. Kombinerar man det valet med en beslutsstruktur där det ser ut som om den berörda människan själv kommit fram till beslutet kommer denne dessutom att försvara det.

  Kamratliga hälsningar,
  Rikard, lärare

  SvaraRadera