söndag 7 februari 2016

Svarta låglönejobb kommer öka pga migrationshaveriet

Jag har tidigare flera gånger på bloggen och på twitter påtalat att vi kommer få en sektor med lågavlönade i Sverige. Dessa kommer bestå av asylanter som avvikit och gått under jorden, samt sådana som fått PUT och bidrag men inga riktiga jobb. De senare kommer jobba svart till låg lön samtidigt som man uppbär bidrag. I Sverige har C framfört att arbetsmarknaden måste avregleras etc för att lösa integrationen, Fnordspotting har skrivit bra om det kollapsande systemet här

Det som Fnordspotting skriver är helt korrekt, till detta kommer också frågan med alla som kommer jobba svart. Marknaden för dessa personer kommer öka i takt med att fler och fler medborgare ser att de inte får ett skit för sina skattepengar, dvs de upplever att samhällskontraktet är brutet. Att då anlita svindyr beskattad arbetskraft kommer inte vara lika lockande.

I en artikel i Expressen idag har man snokat upp diverse "ensamkommande" som bekräftar bilden av att det ljugs om ålder, jobbas svart och förekommer kriminalitet, även fast de intervjuade såklart är lammungar.

Det politiska spelet om låglönejobb är alltså helt irrelevant. Vi kommer precis som i USA få en kader med illegala (och delvis legala men arbetslösa) immigranter som jobbar svart.

Det lite märkliga med detta är vänsterns fablesse för en hög immigration, det kommer slå stenhård mot deras traditionella väljare, som iofs verkar byta parti en masse.....


11 kommentarer:

 1. Min tro är att lönerna i befintliga lagliga låglönejobb kommer sänkas, disk, städ m.m.
  Har dock svårt att se var de nya låglönejobben skulle skapas, speciellt de med lön runt drygt 8-10 000 som Fnord nämner. Det handlar mer om undanträngningseffekt än nya låglönejobb.
  Sverige är ett väl utvecklat samhälle. Inskolningstiden - språk och färdigheter är lång och tröskeln för att överhuvudtaget kunna ge ett netto på arbetsmarknanden är hög.
  Bra exempel är serviceyrkena som polis, brandman, vårdpersonal, apoteksbiträden m.m. Genuint duktiga människor med stor tolerans och proffessionalitet. Yrkesgrupper med högskoleutbildning som tjänar 22-25 000 kr.
  Att tro att någon som inte kan läsa en instruktion, talar knackig svenska och inte kan ett yrke skulle förtjäna 10 000 kr per månad förstår jag inte.
  Ett annat sätt att se på det är hantverkarna från Östeuropa. Min erfarenhet är att de är mycket duktiga, arbetar hårt och är pålitliga till löner runt 15 000 kr per månad.
  Annat exempel är Kina, tekniker tjänar 5000 kr per månad och mycket duktiga ambitiösa ingenjörer 8000 per månad.
  Hur ska vi då uthålligt ha en arbetsmarknad för i stort sett analfabeter med löner på 8-10 000 kr?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är nog inte så mycket inom industrin den tilltänkta låglönesektorn skulle kunna etableras, utan i tjänstesektorn. Frågan är om det verkligen, ens med låga löner, finns en marknad för c:a 100 000 nya städare, restauranganställda etc om året?

   Radera
  2. "Frågan är om det verkligen, ens med låga löner, finns en marknad för c:a 100 000 nya städare, restauranganställda etc om året?"

   Tja, lösningen är väl uppenbar. Samhället får helt enkelt gå ner i utvecklingsnivå. Vad kostar en automatiskt biltvätt? På någon lönenivå är det billigare att utföra arbetet manuellt. Med horder av analfabeter lär vi kunna hitta den lönenivån.

   Ska vi ha en tredje världen befolkning får vi även ha en tredje världen ekonomi. Svårare än så är det inte. Men trevligt lär det inte bli för någon. Ta t.ex en titt på hur man normalt hanterar sopor i U-länder. Det brukar vara väldigt personalintensivt och skapar MASSOR av riktiga låglönejobb.

   Men vill man slippa se sådant rent elände bör man lämna landet fortare än kvickt.

   Radera
  3. Inom bygg är det redan nästan 25% utlänningar som jobbar...
   Visserligen så försöker man nu med liggare i realtid hålla koll, men frågan är om det går....
   Det enda som regeringrn kan göra är att höja Grundavdraget, den skattefria zonen, till kontinental nivå.
   Slaget är redan förlorat för facket....
   Pensionärerna kommer också att få se sina inkomster falla...
   Så vi kommer alla att tvingas jobba svart framöver!

   Radera
  4. @Thomas
   25 procent utlänningar, men vilken nationalitet?
   Har varit på några byggen sista året och det som slår mig är att det är gott om Östeuropeer men jag har knappt sett någon som ser att komma från MENA eller någon som talar Rinkebysvenska.
   Mycket konstigt tycker jag eftersom arbetslösheten är hög bland invandrarungdomar.
   Fördomsfull som jag är tror jag att det finns en skillnad i kultur. Att anonymt slita från 07-16 på ett bygge med fem veckors semester är inget som lockar en del.
   Däremot gymmar jag på lunchen ibland, där pratas det Rinkebysvenska av väldigt många och det som diskuteras när man sitter och skakar sin proteinshake är inte hur man sliter ihop till brödfödan.

   Radera
  5. Har varit på ett antal byggen både i östra och västra Sverige de senaste åren. Har då träffat på en (1) muslimsk elektriker. Han hade dock bott länge i Sverige och talade mycket god svenska.

   Radera
 2. Hej.

  Något jag saknar från politiker och andra som nu tänker sig att låglönejobb skall frälsa oss är en siffra. Hur låg lön då?

  Till exempel ligger lönen för våra elevassistenter (tänk ordningsvakt och extra vuxen, för det är det det rör sig om i praktiken) på ca 13k/månad för heltid, netto. Låt säga en hyra (för med den lönen får du inget lån att köpa lägenhet eller hus) på 7k, eftersom du och partnern vill ha ett rum till er själva och ett till barnen, samt vardagsrum. Redan här ser vi att om bägge arbetar så räcker det nätt och jämt, baserat på hur genomsnittsbegåvade personer förefaller konsumera inkomsten. Hur många jobb med lägre lön än så finns det egentligen möjlighet att skapa? Har marknaden det behovet, och varför skulle man börja betala mer?

  Att ha ett gäng afghaner, araber eller somalier boende i baracker, där de erhåller mellan tio och tjugo kronor/timmen, jobbar sjuttio till åttio timmar/vecka, och har mat och boende som en del av lönen, är billigare än att ha samma människor anställda vitt. Varför byta från grå kontrakt?

  Utlandssvensk gör en fullt korrekt analys ovan, och jag vill bara tillägga att det som är fel är tempus; det är inte något som kommer att ske. Det har skett, men konsekvenserna är inte synliga annat än för sådana som jag som lever mitt i det, och även själv i omgångar i livet tvingats överleva som daglönare (som det kallades en gång i tiden). Det är en realitet - låglönemarknaden är införd, den svenska avtals- och lönemodellen är en skarpt dragen klassbarriär, och ytterligare laissez faire-reformer gör varken från eller till. Sverige är nu mångkulturellt som USA, men utan USA:s nationella identitet (alla amerikaner är amerikaner, även om de gärna grälar om vad amerikan innebär). Med det följer amerikanisering på övriga områden.

  Kamratliga hälsningar,
  Rikard, lärare

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det stämmer att det har skett redan, vet fall med personer som fått avslag på asylansökan men stannar kvar och jobbar svart för 40:-/h Tilläggas kan att Skatteverket inte är rustade för att möta en kraftigt ökande svart sektor då man det senaste decenniet främst inriktat sig på att vara en serviceinrättning.

   Radera
 3. Det börjar bli dags att avskaffa skatten på inkomst och kapital. Reglerna är för krångliga och fusket är för utbrett. Ta in skatten via konsumtion av nya varor och tjänster istället. I USA kallas rörelsen för "Fair Tax". Ingen kommer undan, alla ska t ex köpa mat och då betalar man skatt. Skattebasen ökar därmed och vi som betalar skatt idag får minskat tryck när ALLA bidrar. Nu kanske någon säger "men det går ju inte vi har ju redan moms idag!?". Och det är korrekt men då får man höja raten så man får in samma summa pengar till stat, kommun och landsting som man har idag. Istället för en moms på 25 % (påslag) får man ta bort momsen och slå på ca 48 % på priset på alla nya varor och tjänster för att matcha behovet av skatteintäkter till det offentliga. Betydligt lättare att kontrollera.

  SvaraRadera
  Svar
  1. I gengäld får man sin bruttolön utbetald på kontot varje månad (ingen skatt på vare sig inkomst eller kapital).

   Radera
 4. Flera partier talar nu om sänkta trösklar till arbetsmarknaden, det finns två stora problem som gör att detta aldrig kommer fungera med dagens välfärdsnivåer:

  1) Ett låglönejobb genererar så låg inkomst för staten genom skatt att det aldrig kan täcka den välfärd som personen konsumerar. Detta särskilt då personer som förväntas ta dessa låglönejobb i snitt konsumerar mer, inte mindre, välfärd än en högutbildad högskattebetalare.

  2) Jobben finns inte, även om alla skaffar hjälp med städning och tvätt är det för många som ska sättas i arbete. Jämför med Tyskland, som också tagit emot på svensk nivå. Där finns fortfarande mängder med tillverkande industrier som gynnas av och kan erbjuda låglönejobb. Dessa industrier finns inte i Sverige, och att bygga upp sådana industrier tar mycket lång tid. Vi skulle sedan behöva klara den tyska balansgången mellan kvalitet och massproduktion, något de är erkänt duktiga på. En nästan unik kompetens skulle alltså behöva kopieras.

  Vänligen
  Sam Ask

  SvaraRadera