torsdag 18 februari 2016

UR söker dig med erfarenhet av att ha rasifierats som afrosvensk

Varje dag är full av nya galenskaper.

På twitter såg jag idag denna annons från UR. Man söker alltså någon med erfarenhet av att ha rasifierats som afrosvensk. Detta är rena mumbojumbon, men i lraktiken betyder det alltså att man vill ha någon där någon annan tror att den förste har afrikanskt ursprung. 

För alla som läst biologi är ju saken rätt glasklar. Vi är alla från afrika, men så lätt är det inte, men skall nämligen av någon anledning se ut på ett visst sätt så någon annan tror man är från afrika. Troligen kan det ha med hudfärg att göra. Identitetsmaffian är nämligen mer besatt av hudfärg än PW Botha. Jag har svårt att tro att en vit farmare  (sedan flera generationer afrikan) som flytt undan Mugabes terror kan söka tjänsten.

I klartext vill man alltså ha en mörkhyad person som inslagsproducent, fast bara om någon också noterat att denne är mörkhyad och på något sett gett uttryck för det. Troligen räcker det med att man känt att någon "rasifierat" en. Fakta är som alltid ganska ointressant.


Kudos till twittraren @alexanderedbom för finden och länken.15 kommentarer:

 1. Karl-Oskar, jag tyar icke mer.

  SvaraRadera
 2. Alltid något,afrosvensk istället för svenskafrikan.

  SvaraRadera
 3. Hur kan detta inte vara diskriminering? Och detta av public service.

  SvaraRadera
 4. Vi lever i upp och nervända världen. Antirasisterna är de som driver rasismen. Bara ras ras ras.

  När vanligt folk demonstrerar mot makten så hängs de ut som nazister av just socialdemokrater. När man tänker på sossarnas historia med demonstrationer mot makten så är det ganska häpnadsväckande.

  SvaraRadera
 5. Hej.

  Nu är jag inte jurist, så jag kan inte säga att jag kan det här, men såvitt inte hudfärgen är en för arbetet nödvändig egenskap är det väl frågan om diskriminering på rasistisk grund?

  Dessutom är mörkhyade (eller skall man säga svart eller rentav negroid, eller vad?) från andra delar av världen exkluderade. En jamaican med afrikanskt påbrå, eller en nord-/sydamerikan är exkluderad. Den som har säg en svensk och en somalisk förälder, kan den personen komma ifråga? Kommer Svt/SR att tillämpa någon sorts mätkriterier på vem som är tillräckligt mycket neger, och i så fall vilka kriterier?

  Slutsatsen blir att rasismen segrat.

  Kamratliga hälsningar,
  Rikard, lärare

  SvaraRadera
 6. Att få jobbet är väl att rasifieras som afrosvensk?

  SvaraRadera
 7. Kom äntligen till skott och sa upp tv-licensen (tar en minut på deras hemsida).

  En gestapokvinna ringde upp dagen efter från ett anonymt nummer och började ställa frågor. Svarade "sålt TV:n" och sedan ingen TV-motagare en sisådär 19 gånger. Sedan var allt klart.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej.

   Var beredd på hembesök. Pejlarna uppdateras på vem som sagt upp licensen, och var även beredd på att få brev från Radiotjänst. En bekant löste det hela genom att 'glömma bort' sin svenska när pejlaren dök upp, samt genom att märka all korrespondens från Radiotjänst med antingen 'adressaten okänd' eller 'avliden' samt 'retur avsändaren'. Breven lades oöppnade på lådan, utan frankering.

   Sist jag frågade hade han/hon inte sett röken av TV-stasi på över tio år.

   Kamratliga hälsningar,
   Rikard, lärare

   Radera
 8. Vi får trösta oss med att en av våra största teknikhögskolor ordnat en toalett för det tredje könet.
  Nu kommer allt ordna sig.
  http://mobil.unt.se/uppland/uppsala/sa-tycker-lasarna-om-hen-toaletten-4116891.aspx

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den har nog faktiskt inte svt ännu. Däremot så har dom tagit in stå-toan i hela koncernen. http://www.friatider.se/nu-r-den-h-r-den-m-ngkulturella-toaletten

   Radera
 9. Jag glömmer aldrig ett föredrag på KVA, av Svante Pääbo, som dåvarande rektor drog med mig på, någon gång runt sekelskiftet 2K. Kungen var närvarande i auditoriet och någon slags grädda av akademiskt framstående vetenskapsmän satt och lyssnade.

  1997 fick Pääbo tillsammans med en grupp forskare uppdraget att bygga upp verksamheten vid det nystartade Max Planck-institutet för evolutionär antropologi i Leipzig. Pääbo blev dess första chef för institutets avdelning för genetik (professur i genetik och evolutionsbiologi, något som var självklart på natvet, på den tiden, men sas helt persona non grata, inom humaniora och samhällsvet.

  Pääbo blev känd som en av grundarna av paleogenetiken, = genetiska metoder för att kartlägga och identifiera arvsanlag i tidiga homo och andra forntida populationer. 1985 väckte Pääbo internationell uppmärksamhet som doktorand genom att isolera DNA från en 2 400 år gammal mumie.

  Svante Päbo var alltså inte vem som helst, utan en av pionjärerna inom ett område som faställer arter, släkter etc inom tex djurriket. människan inget undantag, bara för att några tror på gud eller Allah.

  DNA (genetisk information) extraheras från cellprover med hjälp av polymeras-kedjereaktion-kloning och sekvensering.

  Paleogenetik är en relativt ny forskningsgren.

  Svenske biologen Svante Pääbo, Max Planck Institute for Evolutionary Anthropology, betraktas som dess grundare. Han klonade 1985 för första gången den genetiska informationen hos en mumie.

  Biologen Emile Zuckerkandl och kemisten Linus Pauling myntade begreppet paleogenetik. De visade -83 på en framtida möjlighet till rekonstruktion av forna proteiner och DNA-sekvenser.

  Ska jag dra fritt ur minnet, och minnet sviktar efter dryga 15 år, och tänk på att det hände massvis sedan 2000. Enligt Steven Benner expanderade paleogenetik snabbt fom 2004.
  Det har varit lite tyst inom biologi, men inte identitetspolitiken, allt rasifiering, fast raser inte finns, och de som debatterat raser till leda, är en massa opinionsbildare, som inte ens fattat grunderna med "the origin of specis" när människan först förstod att det inte var gud som skapat människan, där dåtidens elit anklagade Darwin för det absurda idén att människan skulle härstamma från Afrika, (Darwin väntade i 40 år att publicera, för han trodde inte att människor skulle klara av att förstå/aceptera slutsatsen, att det inte finns någon plan, och att utvecklingen är nära knuten till den miljö vi verkar i. Det finns få svensk kulturjournalister som vet ngt om en av Sveriges mest framstående vetenskapsmän, han sommarpratade i P1 först 2014. Om dessa journalister inte tror på gud, och inte vill veta av Darwin eller naturvetenskap, så återstår Marx, detta ändrar inte på forskningen, den naturvetenskapliga, den tar inte hänsyn till önskningar.

  Pääbos poäng var följande:

  Vi använder inte ordet ras, för att inte bli missförstådda.

  Vi använder "människotyper"

  Det finns 16 st (Eller så var det 18) olika människotyper i världen.

  15 finns kvar i Afrika, och 3 har utvandrat, detta var lite före de nya rönen om inblandning av Neandertal, även om Svante Pääbo då nämnde frågan, att den mer aggressiva arten/typen homo sapiens, konkurrerat ut Neantertahl.

  Den genetiska variationen bland den 15 typer som är kvar i Afrika, är mycket mycket större, än de som utvandrat, som det nu var för 40 000 - 60 000 år sedan, minns ej vad som vår rönen då, dvs eftersom människan har funnits 10 - 20 ggr länge i Afrika än utanför Afrika, är variationen mycket större i Afrika. och det kan vara mycket större genetisk skillnad på två olika typer på var sin sida om en flod i Afrika, än mellan än Kines och Europé. S.W

  SvaraRadera
 10. Så var det ngn slag kort utläggning om varför huden muteras norrut, vilket inträffa på ungefär samma korta tid för både neantertahl som Hom sapiens, och sedan avslutades föredraget med en bild (det var en overheadbild /dia, och föreställde en riktigt grovt tillyxad bantuneger som såg rätt primitiv ut, och det är klar att man undrade lite vad den gode Päbo skulle säga, han frågade om någon kände igen personer, och det var det ingen som gjorde, så drg Pääbo brt ngt slags filter och då blev den primitiva människan plötsligt vit, och så frågad Pääbo om ngn kände ingen mannen, men det var det ingen som gjorde, om jag minns rätt, i vart fall gick det fort och var lite show, så pääbo avslutade med att säga att detta var Arnold Schwarzenegger, som hade planer på att bli guvnär i Kalifornien.

  Detta med färg, är alltså helt trivialt, det centrala är vad som inte syns, att det är en hel del arvsanlag som skiljer, ellan olika typer, och att det inom Afrika som de största "rasskillnaderna finns"
  Vi som är utanför Afrika, lär vara ganska nära berber , tänk berömd fotbollspelare från Frankrike, och berberna, osannolikt nog.I vart fall än människor väldigt lika, igrunden, och den genetiska variationen, utanför klanerna (kusinknullarna) kan vara stor.

  2010 hade Pääbos forskargrupp kartlagt 2/3 av genomet hos Neanderthalmänniskan och upptäckt att gener ca 2-3 % från NT i alla individer i dagens Europa och Asien, dock ej bland den afrikanska populationen. Hos de som har sitt ursprung i Eurasien är det ända upp till 4 % av genomet som härstammar från neandertalarna

  Därtill har en ny människotyp kunnat spåras i mtDNA från ett lillfinger i Centralasien nära gränserna till Mongoliet. Denna typ av människa har fått namnet Denisovamänniskan, Pääbos grupp visade att bland annat melanesier delvis härstammar från denna typ.

  Om dessa upptäckter har han skrivit en bok, "Neandertalmänniskan - på jakt efter försvunna gener". S.W

  SvaraRadera
 11. Homo neanderthalensis, aka Neandertalare
  kategoriserad som en underart till människan:

  Homo sapiens subsp. neanderthalensis
  var en förhistorisk människovarelse med utbredning från och med cirka 350 000 år sedan i Europa och västra delarna av Asien.

  Utdöd i Europa för cirka 30 000 år sedan.

  Neandertalare i västra Europa var robustare än i asien.
  Ryggraden inte lika S-formad (svankig) som Homo sapiens
  halsen var kortare. Tänk pyknisk kroppsform.

  Medicinsk ordbok ger :

  Pyknisk typ =
  En person med stort huvud, stort bröst- och bukomfång och smala lemmar och skuldror.

  Kretschmers konstitutionslära från 1921 var relativt spridd under första halvan av 1900-talet men föll i vanrykte efter andra VK i samband med sammankopplingen mellan urartad rashygien under nationalsocialisterna, och den vanliga biologiska vetenskapen, som artade sig först efter upptäckten av DNA, med undantag för Somatotyper - en teori av psykologen William Sheldon på 1940-talet.
  Som klarat sig då den fokuserat på idrott, och eftersom idrott och artskillnader inte synes vara probleamtiskt/stigmatiskt, så har detta klarat sig....

  Sheldons teorier är i psykologiskt hänseende koko, dock används kroppstypernas namn i viss utsträckning inom träningsfysiologi Enligt Sheldon var det sällsynt att en person var helt och hållet av en viss kroppstyp.

  Teorin:
  Olika kroppstyper innebär olika personlighetstyper

  kroppstyperna namn efter fosterutvecklingens tre vävnadslager: endodermet
  mesodermet
  ektodermet

  Somatotyper är en teori som utformades av psykologen William Sheldon på 1940-talet. Enligt Sheldons teori är olika kroppstyper bundna till olika personlighetstyper och han gav kroppstyperna namn efter fosterutvecklingens tre vävnadslager: endodermet, mesodermet och ektodermet.

  Mesomorf (atletiskt)
  God förmåga att bygga stora och starka muskler
  Breda axlar, muskulösa armar och ben
  Sämre förmåga att lagra fett
  Kantig kroppsform med smal midja

  Ektomorf (liptosom)
  Smal kroppsform
  Sämre förmåga att bygga stora starka muskler
  Sämre förmåga att lagra fett

  Endomorf (Pyknisk)
  Relativt god förmåga att bygga stora starka muskler
  God förmåga att lagra fett
  Rund kroppsform.

  Hel galet, tre typer för allt :-) men å andra sidan, likt Kretschmer relativt jämlikt, då dessa typer figurerade hos alla människor, oavsett härkomst. S.W

  SvaraRadera
 12. Mer spec (specis) av

  Homo neanderthalensis

  Klassisk naturvetenskaplig metod, att mäta och kategorisera, artbestämma, dvs klassificera i universalier, dvs abstraktioner av art- eller väsensavgörande egenskaper för de i klassen ingående partikulärerna (instanserna)

  NT hade följande egenskaper:

  Skallen var något större än Homo sapiens.

  Skallformen skilde sig

  Högsta punkten låg mitt på hjässan
  (nutidsmänniskans högsta punkt ligger längst bak).

  Pannan bakåtlutande
  bakhuvudet utskjutande
  längden från panna till bakhuvud större.

  Ansiktet var långt och brett i förhållande till pannan
  hakan fallande
  ansiktets mittparti var utskjutande.
  Överkäken stack ut längre än pannan och hakan sett i profil.

  Ansiktet gav ett konvext uttryck.
  NT hade bred, utstickande näsa
  utvuxna ögonbrynsben som var kurvade över ögonen.
  Kindbenen var breda i sidled
  kindkotor inte särskilt utskjutande framåt.

  Lårbenet kurvat framåt från höften till knät
  Stortån kortare än de andra tårna och bred.
  Breda fingertoppar
  den yttersta leden på tummen förhållandevis lång

  DNA-tester visar att neandertalarna bar anlag för
  rött hår
  ljus hy
  Det rödhåriga anlaget saknar en mutation som Homo sapiens har.

  Så det var väl inget direkt "ariskt" utseende, som skallmätarna på 2000-talet grävde fram :-) stackars europeer, som har dessa mer primitiva drag från denna urmänniska, och asiaterna har ännu mer inslag, även om den NT de ärvt, inte var lika grovyxad de NT i väst.

  Och inte blir det bättre nära Eufrat Tigris, med turkfolken eller de semitiska folkslagen, som mellan skål och vägg anses vara hetsiga och våldsamma, och mer familjekära avseende intern reproduktion.

  Där hårbeklädnaden nog måste vara det värsta, dvs mycket = mycket mer aplik än hom sapiens orginalen från västra Afrika :-) som inte alls är lika gorillalika.

  Anatomiska och genetiska rön tyder på att neandertalarna hade någon form av språk. Hur komplext är omöjligt att säga.

  Genen FOXP2 har betydelse för språkutvecklingen OCH
  speciellt grammatisk förståelse, vilket är en funktion för abstrakt tänkande.

  De flesta däggdjur bär denna gen, den moderna människan har dessutom två mutationer av denna gens DNA-kod vilka båda är en förutsättning för utvecklad språkförmåga.

  Analyser av 40 000 år gamla neandertalarfossil visar att även neandertalare, åtminstone de undersökta individerna, hade dessa två mutationer. Det finns ju en del skrivet, men det enda vi får lära oss i Sverige, är dessa rasifieringsläror och MR, att att PISA-resultaten faller som en sten. De kommer de fortsätta att göra, och detta har mest med språk att göra, samt att det är så, att många andra länder som tar emot människor, bedriver uttagning, dvs de som är välslipade knivar tas emot, oavsätt ursprung, och då blir de som blir uttagna senare i laget, mer sannolikt styrda till Sverige, och detta har naturligtvis ingenting med "ras" att göra, utan är en ganska snabb, väldigt snabb, form av "natural selection"
  Om man nu får driva lite med frågan, och påminna om att det kan finnas inslag av finstämt ironi, eftersom dessa frågor är alldeles för viktiga, för att överlåtas till gaphalsar som har som yrke att blunda för verkligheten, det blir inte bättre för det, i vart fall inte i skolan, som är en gigantisk sorteringsmekanism, och värre blir det. Tänk 100 år och lite heder på det. S.W

  SvaraRadera
 13. ursäkt, skriver alltid för snabbt utan att titta på tangentbordet, en sport från fritt valt arbete i årskurs åtta, maskinskrivning.

  Ursprunget ligger så klart i östra afrika, nära vattnet, vattenapeteorin är ju en slags amfibieteori, att kunna simma och hålla andan medvetet, och hålla andan krävs för tal, i vart fall om talaren ska tala i mer än två ord:
  öh, baa
  Lik som
  va dåå
  kaxa ru, osv.

  sedan kom detta med att kunna svettas in = långdistansare, att springa ihäl ett djur. prova att spring med en hund, den är överlägsen, i någon kilometer, efter en mil är hunden, om den inte är tränad, mer eller mindre kokt, och kommer inte vilja röra sig på flera dagar. Pälsen är ett rent helvete. Det är ngt skumt detta, vi gillar olika, att vi ju är olika och ändå lika, och att det kan finnas väldigt stora variationer inom en och samma typ, det är en funktion av tid, och graden av kvinnans sexualitet. Biologer som studerar etolog är roliga, i grunden studerar den beteende hos djur, i synnerhet hur de förökar sig, och det finns obetalbara historier, hus både fåglar och apor, hur honorna hittar på olika sätt att bli befruktade i smyg, av yngre kanonkåta hanar, utan att top-dogen/ patriarken, fattar vad som händer, de brukar rymma på natten, när gubbarna sover :-) S.W

  SvaraRadera