måndag 21 december 2015

40-talisterna. En studie i kleptokrati

Det raljeras med jämna mellanrum om 40-talisterna. Tillmälen som "köttberget" och "proppen Orvar" är vanliga. Dock stannar det allt som oftast vid lite raljerande och alla fnissar lite (förutom 40-talisterna som i sin narcissistiska världsbild anser att de skapat jorden).

SVT har kört serien "köttberget checkar ut".

Jag tänkte helt sonika lista lite olika saker som generation freeride har fått serverat eller serverat sig själva.

·         Det svenska pensionssystemets pyramidform. Som ni alla vet är pyramidspel förbjudet och går ut på att fler och fler ansluter sig och betalar stora premier till de som startade spelet. Det svenska pensionssystemet är uppbyggt på samma sätt. De som arbetar betalar in pengar till de som sitter i toppen och lökar (dessa betalade inte in pengar i någon större omfattning, istället togs lån för att få fart på systemet, lån som kommande generationer får betala) Dock är det naturligtvis ohållbart att hålla basen växande i den takt som behövs och man har redan börjat slakta det, men för kommande generationer. 40-talisterna sitter säkra och har en armé med kommande generationer vilka arbetar åt dem.

·         40-talisterna fick även åtnjuta fullt avdrag för sitt eget pensionssparande. Något som ska bort nu när de slutat pensionsspara.

·         40-talisten slår sig ofta för bröstet och visar hur otroligt lyckad och duktig denne är. Han (oftast) sitter ju som delägare för ngn tjusig byrå eller chef på ngt börsbolag. Sanningen är dock den att tjänstesektorn inte existerade efter kriget. Det var bara att anmäla sig till valfri utbildning och sedan ta något valfritt tjänstemannajobb. Pga tjänstesektorns enorma tillväxt flöt 40-talisterna upp som chefer och delägare utan att behöva leverera något som stod ut på något sätt. Faktum är att ganska få av de delägare och företagsledare man träffar, vilka är 40-talister, uppvisar någon särskild begåvning. Snarare så står de sig ganska slätt jmf med yngre kollegor.

·         Det finns ingen generation som är så självupptagna och uppslukade av sin egen förträfflighet. Narcissus är husgud och mammon deras bitch.

·         Den stackars 40-talisten klagar ofta på hur hög ränta den hade när den köpte hus på fina gatan. Visst var räntan hög, men inflationen käkade upp lånen och bostadspriserna var i reella tal så låga att vanliga tjänstemän lätt kunde köpa ett pampigt hus och vara skuldfria på 15 år. Något som är helt otänkbart idag för jämförbara 70-talisttjänstemän. Faktum är att det är helt omöjligt för tjänstemän av idag att köpa ett hus på samma adress och hoppas betala av det under sin livstid.

·         Husen ovan säljs sedan idag för fantasisummor till just dessa 70-talister, så 40-talisterna kan casha in…igen.

·         På juristlinjen har jag hört att läraren i arvs- och gåvobeskattning (på den tiden det fanns) skojade med studenterna. ”Ni 70-talister kommer ändå inte ärva något då 40-talisterna kommer festa upp pengarna”.

·         Generation fett anser att alla ska dansa efter deras pipa. Barn och barnbarn skall stå uppställda med mössan i hand när 40-talisten behagar avlägga nådigt besök. Att istället anpassa sin egen kalender efter den hårt slitande 70-talistfamiljen, är inte att tänka på. What goes around comes around på hemmet…

·         Apropå hemmet har 40-talisten naturligtvis sett till så att kommunerna byggt diverse halvlyxiga seniorboenden så att alla slantar från villaförsäljningen kan konsumeras i sus och dus. Om man inte tar ett sådant där konsumtionslån på villan och festar upp pengarna den vägen.

·       "Vi byggde det här landet." Nä det gjorde ni inte. Billig energi byggde landet och ni åkte med.

Hans Rosling i SVTs program :

 Hans Rosling pratar om vad som är kännetecknande för 40-talisterna.
– Vi har haft en enorm tur. Om man är född på 40-talet i Sverige så är det ju högsta lotten för en människa. Vi föddes i ett land som redan var rättvist och vettigt och så fick vi uppleva den här enorma fortsatta förbättringen. Och nu står vi inför en ålderdom med säkrad pension och god sjukvård och fred i landet. Det har ju nästan aldrig varit så bra för någon generation i landets historia, som det har varit för oss som är födda på 40-talet i Sverige.
Slut på min rant, bifoga gärna egna exempel så lägger jag in det. Självklart finns det undantag och en hel del av det ovanstående bygger på anekdoter. Men ibland måste man få raljera.
8 kommentarer:

 1. SCYYYYY!
  Tänk om någon läser dig!
  Fast de där fyrtiotalisterna måste vara några nytillkomna.
  Skulle kanske väntat?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Som jag skriver finns det ju alltid undantag, säkert dessa som läser bloggen. Tror att de som jag beskriver sitter och läser SvDs bostadsbilaga och klipper sen ut annonserna och skickar sina barn, som såklart sett det på hemnet för länge sedan.

   Radera
 2. Ja, kan bara hålla med. Många 40-talister är uppfyllda av sin egen storhet, den makro-utveckling som Sverige genomgick under deras livstid har lyft de flesta svenskar ur arbetarklassen och upp i den övre medelklassen. Självuppblåsta egon kom på köpet. Tyvärr är det många 40-talister som överför denna uppblåsta och obildade självbelåtenhet till sina barn, som i sin tur blir lika uppblåsta. Den gamla arbetarrörelsens bildningsideal har åkt på på soptippen, med resultat att de flesta 40-talister, och deras barn, knappt kan interagera med andra utan att framstå som självgoda bufflar.

  Klassresan har också skapat den besatthet av generationstillhörighet som finns i Sverige. 40-talisterna ser sig som bättre och klipskare än de som kom före och mer drivna och företagsamma än de som kom efter. Alla traditioner som kan binda samhällsmedborgare till varandra och skapa gemenskap, överskridande ålderstillhörighet, avskaffades glatt under -69 rörelsens kaos.
  Vänligen
  Sam Ask

  SvaraRadera
  Svar
  1. Sam Ask?
   Förekom i "Tre terminer..."
   Minns min replik till en medarbeterska : Inte ens i böckerna får dom varandra"...

   Radera
 3. Mycket bra beskrivning!

  40-talisterna fick ett av världens rikaste och tryggaste länder serverat på ett silverfat. Efter sig lämnar det ett våldsamt och sunkigt fuskbygge som är på väg raka vägen till 3je världen. Och allt de har att säga om saken är att de är missnöjda med sina låga pensioner! Ärkesvin är de hela bunten!

  SvaraRadera
 4. Å andra sidan dras ju förmånerna för dagens pensionärer in i rask takt; kanske nån slags hämnd eller helt omedvetet av 70-/80-talisterna med makt?

  SvaraRadera
 5. 40-talisterna är generationen som uteslutande har livnärt sig på russinen i kakan, och detta i så hög grad att de inte har lärt sig hur själva kakan smakar. Om de av misstag skulle få sådant bröd i munnen, som resten av oss äter, så spottar de ut det med förakt.

  SvaraRadera
 6. Hej.

  Alltid bra att veta var pengarna finns - det är ju pengarna man skall följa som det heter.

  Kamratliga hälsningar,
  Rikard, lärare

  SvaraRadera