måndag 14 december 2015

Richard Dawkins i Stockholm

Jag hade förmånen att lyckas få biljetter och ha möjligheten att ta mig till Cirkus i Stockholm för att gå på Fri Tanke förlags Pi-Symposium.

Gästerna för dagen var Fysikerna Max Tegmark & Ulf Danielsson, vilka hade ett litet battle om strängteori och matematik. Intressant, men bara ett förband till vad som komma skulle. Tegmark har skrivit boken "Vårt matematiska Universum"

Dagens stora stjärna var såklart Richard Dawkins (såvida man inte är ABBA fantast då Björn Ulvaeus var intervjuare).

Samtalet mellan Björn och Richard hade en lite trevande inledning, men blev riktigt bra. Särskild avsnittet om religion och Islam. Richard framställs ibland som en hatare av allt religiöst, men han konstaterade att han är uppvuxen i en kristen kulturtradition och gillar julsånger mm. MEN man ska inte ta religionen så seriöst. Han fick även frågan om huruvida IS är kopplade till religion. Svaret blev att det finns väl inga som talar så mycket om Islam som just IS, varför kopplingen torde vara rätt uppenbar. Han nämnde även behovet av en reformation inom Islam, för att liksom kristendomen, anpassa den till det moderna samhälle vi lever i. Dock finns det såklart hinder i vägen för detta pga den bokstavstolkning av Koranen som är påbjuden, men jag antar att reformationen får börja där.

Björn Ulvaeus var riktigt bra i sina frågor rörande religion och extremism. Han gjorde även egna inflikningar och det råder ingen tvekan om att han inte har mkt till övers för PK-elitens verklighetsfjärmande syn på saker.

En av anledningarna till Richards besök var att del två av hans biografi nu finns i svensk översättning (som första översättning i världen). Jag har några signerade exemplar & funderar på att ge bort ett ex genom något event här på bloggen, vi får se om jag kommer på något bra.

För de som inte läst något av Richard Dawkins kan jag rekommendera ett antal olika böcker.

Den första jag läste var The god delusion där Dawkins gör upp med religion i alla dess former.

Den kan ni köpa på bokus här

eller adlibris här 

Jag föredrar att läsa dem på engelska, men de finns även på svenska såklart.God Delusion (häftad)


En annan höjdare är "The selfish gene".  Den handlar om hur evolution och arv fungerar. Richard kan på ett spännande och lättförståeligt sätt förklara hur alltihop fungerar. Få kan väl såsom Dawkins så precist skjuta in sig rakt på sakfrågorna, utan onödiga utläggningar.

Den finns hos Bokus här

och adlibris här

The Selfish Gene (häftad)

Slutligen den andra delen av hans biografi, jag har inte hunnit läsa den än. Men den kommer plöjas igenom i jul (jag har den signerad på svenska så svenska får det bli för denna).

Finns hos bokus här

och adlibris här

Kampen mot illusionerna (inbunden)Richard är rätt produktiv och det finns en uppsjö av godsaker att välja bland

hos Bokus

och adlibris


Ps
köper ngn en bok via en länk ovan får jag några spänn, vilket bidrar till att rättfärdiga all den tid det här bloggeriet tar, även om timlönen blir under det LO stipulerar ;)
Ds

4 kommentarer:

 1. "En annan höjdare är "The selfish gene"."

  Ja, den är grymt bra! Fast den är nog mer kurslitteratur än skönlitteratur. Troligen svår att komma igenom om man inte har läst biologi på gymnasiet.

  Hur ser biologiundervisningen ut i Sverige nu för tiden? Någon som vet?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja så är det kanske. Ingen aning om hur det ser ut. Får Julia Kronlind som hon vill blir ju evolutionsteorin en bland flera om livets ursprung.

   Radera
 2. Rädd du menar kreationism!?

  SvaraRadera