onsdag 9 december 2015

Humanitär matematik - svindyr mat

Nu fortsätter den tragiska serien "Humanitär matematik" där jag beskriver hur skattemedel används till ett fåtal här i stället för ett flertal där.

Tidigare inlägg i serien:

Humanitär matematik - ta av biståndet
Humanitär matematik med Karlstad kommun

I dagens DT kan man läsa en artikel om att maten på asylboendet i Trängslet kostar 572:- per asylsökande och dag.

Per år är det c:a 87 miljoner för 420 personer.

Min vana trogen tittar jag på vad man annat hade kunnat få för pengarna.

För 87 miljoner hade man exempelvis kunnat;

-Ge 6870 flyktingar i ett läger i Syrien Mat & Husrum under ett år.

-Vaccinera 37 845 832 barn mot mässling

-Dela ut 104 819 277 påsar med vätskeersättning (ngt det råder brist på hos UNHCR idag)


Men istället väljer det godhetsknarkande Sverige att mata 420 st flyktingar uppe i Älvdalen.

Behöver jag säga skandal??


Vätskeersättning

6 kommentarer:

 1. Gissar att tillagning och diskning ingår i de 572.
  Är det fullständigt otänkbart att man lagade sin mat själv och diskade sin egen disk och fick den veckopåse vem som helst kan köpa på Ica för mindre än 1000 kr (för en familj).

  SvaraRadera
 2. Rörelsen har bara börjat, alla människor strävar efter att få det bättre (mindre miserabelt) Med hjälp av internet och lån kan alla människor förflytta sig över jorden, inkl löpa falska id-handlingar. Detta är en naturlag, så frågan är hur man kan hinna med anpassning (reglera flödet) och det gör man enklast genom att endera vara en ö, (det var Sverige, Finland och Norge i praktiken förr) eller så bygger man en mur, där tex Visby ringmur är ett gott exempel. Stockholm behövde ingen egentlig mur, eftersom det var svår insegling, vilket slaget vid Brunkeberg visade.

  Så vad det är fråga om är att "rättigheterna" som kommer med medborgarskap (borgarskap) i tex Sverige, ger människor något som inte finns i övriga världen, rätten till viss oberoende från elände.

  Att människan övergick från att vara jägare till bondem har det visat sig efter arkeolgoisak fynd i Irak, berodde på att man kunde klara av belägring, dvs vara oberoende av föda från skogen, en längre tid, och belägraren fick allt större svårighet att samla in föda, dvs svälta ut den belägrade. Medelåldern sjönk, längden, tandhälsan, men man överlevde i borgen med spannmål.

  Visst går inflödet att begränsa, men alls inte stoppa utan vapen, och det är lite det som uppseglingen av det 3e världskriget handlar om, att det ser ut att kunna bli ett krig på flera olika nivåer, med starkt inslag av inrikeskrig, även kallad terrorism.

  Genom att allt fler människor kommer hit och får del av samma jämlika jämställda villkor, så finns en tipingpoint, dvs är det begränsat, sker assimilering, är det obegränsat, så uppstår nya maktcentra med egna territorier.

  Gradvis späs nivån på jämlikheten ut över världen, men ojämlikheten ökar i Sverige, jämte nya konfliktytor, därav återgår man till borgbyggen som gated communities, eller så flyttar folk, och gaddar sig samman.

  En allt större permanent hjälplös underklass, som vi placerar i särskilda reservat, alla med samma rättigheter på pappret, men med vitt skilda villkor vid uppväxt.

  Den viktigaste faktorn är att barn har en närvarande far som kan försörja dem, finns inte detta, drar fadern, och i synnerhet pojkar som växer upp utan en rimligt god förebild, tenderar att bli rätt hopplösa.

  Det handlar om att bygga stabila enklaver för människor att hantera egenmakt, och detta har väst kapital misslyckats med, det är kaos nere i Nordafrika/mellanöstern, stigande befolkning, många unga utan framtid, och de kommer att söka sig hot oavsett. Lösningen är en kombination av stenhårda ID-kontroller, gränskontroll (dvs dörrvakt) till klubben, en inte alltför hög lägstanivå. 10 000 kr frågan är hur man ska göra med alla som kommer hit, som inte beviljas medlemskap, och som inte går att skicka tillbaka, utan väljer att stanna kvar, med tiden blir de rätt många utan rättigheter, och då kommer de att ta sig rätten. Det relevanta måttet är att skatteintäkter per capita minskar, och därmed omfördelningsförutsättningarna, jämte att de skatteintäkter som kommer in, går till akutåtgärder och inte normalfas, vilket leder till att normalfasen begränsas/försämras, varpå privata lösningar uppstår.

  Det gamla sossesverige tillhör en svunnen tid, med det nya nyliberala lyckorike centern förespråkar har aldrig funnits och kommer aldrig att finnas, så det intressanta är vad som kommer istället för nationalstaten och folkhemmet, sannolikt återgång till klansamhälle, och större kontroll av kvinnans sexuella valmöjlighet, dvs individen tillhör inte sig själv, utan kollektivet. Lösningen är naturligtvis att fundamentalt ändra på biståndet. man ska inte ge bort pengar, det skapar korruption, men man kan fråga, får vi bygga ett sjukhus och en skola, och hålla driften, så anställer ni personal. dvs man måste ge klanledarna affärsnytta, så att deras egna samhällen kan bestå, annars kommer klanen hit :-) När det blir riktigt fel går det som i Syrien och Irak eller Somalia, eller Afghanistan eller Libyen, undra sa flundra. S.W

  SvaraRadera
 3. Ja som jag ser det är Sverige ett sjunkande skepp. Finns ingen regering (oavsett konstellation) som kan få bukt med de problem vi nu står inför. Ska dra några personliga tankar tänkte jag.

  Jag har precis som bloggaren nu på allvar börjat titta på att flytta härifrån. Följer inläggen om att emigrera med stort intresse. Är nu personligen nere till sex länder.

  Som ett första steg har jag nu bestämt mig för att gå ur hemvärnet efter många år. Smärtar mig något fruktansvärt då försvarsmakten egentligen står mig varmt om hjärtat. Framförallt är det kamratskapen som hållit mig kvar de senaste åren.
  Varför då lämna?
  Ja det är ju ingen enskild faktor men jag ska dra några.
  Försvarsbudgeten.
  När man är ute i mars. Övar med ett vapensystem och man plötsligt får avbryta för att potten för året är slut (av den skarpa övningsammunitionen) säger väl ganska mycket?
  Ersättningen.
  Vissa övningsdygn kan varit rejält krävande. Både fysiskt och psykiskt. Plus det faktum att man är borta från familjen. För detta får jag en ersättning på 72kr dygnet.
  Samhällets inställning.
  Detta är den viktigaste punkten. Är ju ingen större nyhet att det är låga löner i försvaret men det är ju inte heller därför man är med. Skulle vi nån gång hamna i krig jag alltid sett det som en självklarhet att ställa upp för sitt land. Nu lever vi ju i fredstid (iaf än så länge) så den stora biten hemvärnet gör är att hjälpa samhället på andra sätt. Ex naturkatastrofer, stadsfester. Detta verkar inte uppskattas av alla. Ska du söka nytt jobb tex är det mer negativt att nämna det i ditt cv än positivt. De flesta arbetsgivare ser det som en belastning mer än en tillgång (vet inte hur många sjukvårdsutbildningar jag har varit på genom åren, vore inte det bra bara av den anledningen att få in en sån på sitt företag?). För några år sedan var det en äldre man som hade försvunnit och hemvärnet kallades in. Jag var väldigt pressad på jobbet vid den tidpunkten men ringde ändå min chef som satt i ett möte och frågade. Hans svar blev kort. I det läget vi befinner oss i nu kan jag inte släppa dig för att gå ut i skogen och leta efter nån gubbe. Efter några timmar när han kom tillbaka tog jag ett allvarligt snack med honom. Jag sa att jag vet att du har rätten att hålla mig kvar men förstår inte hur någon kan göra så. Tänk om det hade varit din dotter som hade försvunnit? Han blev tyst och sa sen att det är klart du får åka om du behövs. Dock kom det svaret ca 3 timmar efter att mitt kompani hade åkt. (Gubben hittades senare död, förmodligen självmord).
  Det är inte bara arbetsgivare som har en negativ inställning till HV. Samhället i stort verkar skeptisk. Det är snarare så att både på stan och bland vänner att man får förklara och försvara sig varför man är med för 72kr/dagen.

  Vad var inlägget om nu igen? Ursäkta om jag drog iväg en smula men kände att jag måste få ur mig det. Tar upp det på detta forumet då jag tycker bloggen är bra och även många av de som svarar verkar vara hyfsat folk.

  Mvh C.N

  SvaraRadera
 4. Hej.

  Låt oss anlägga ett längre perspektiv: Sverige är inte självförsörjande för livsmedel. Vad händer med matpriset även på baslivsmedel på sikt, särskilt som samtliga partier utom det oprövade bevisligen aktivt bekämpar svenska bönder? Ännu roligare den med närhet till mångkulturen: tror ni på riktigt att alla de små livsmedels-, eller snarare diversehandlar som finns i vart och vartannat hörn importerar allt på rätt sätt? Det finns varken tullare eller inspektörer till att göra annat än kontrollera via stickprov eller gå på uppenbara och lätt-träffade mål.

  Stigande matpris på en marknad med å ena sidan begränsad tillgång över disk och å andra sidan god tillgång svart, samt alltfler som är permanent försörjda av bidrag och svartarbete. Bidraget skall räcka till allt dyrare mat, som är skattepliktig, men om bidraget spenderas vid sidan av, vad händer då? Lita på att alla eventuella försök att avhjälpa dylika problem bara genererar ytterligare svart marknad.

  Hungriga hundar lyder bäst, men hungriga människor bråkar mest.

  Kamratliga hälsningar,
  Rikard, lärare

  SvaraRadera
 5. Stäng gränserna nu. Inga utspel, beslut och genomförande omgående9 december 2015 23:12

  Vi måste ha snabbare vägar in på arbetsmarknaden
  https://www.youtube.com/watch?v=OyL4F-9G0bU

  SvaraRadera
 6. En första tanke blir ju glädje över att det finns så fina resurser i Sverige att skattebetalarna kan lägga 572 SEK på mat till en av allmänheten utfodrad person! Då borde det ju inte heller vara något problem att ge gamla medborgare i landet som betalat skatt hela sina liv en fullvärdig kost! Men, hur kommer det sig då att vi får ta del av nyheter om att frukostägget dragits in på äldreboendet, eller att torsdagarnas ärter med fläsk blir utan både sylt och grädde till pannkakan, av besparingsskäl? Är våra äldre sämre männinskor än sk "nyanlända", som aldrig betalat skatt?

  En mer realistisk tanke kommer sen:

  Varför inte låta de som budgeterar/upphandlar maten till äldreboenden sköta om även utspisningen till dessa vuxna, mycket kapabla personer. Ännu bättre, förse dem med näringsrika råvaror, kokutrustning och diskmedel. Willy's kan leverera maten och IKEA kan säkert sätta ihop ett vasst kökspaket för en rimlig peng!

  SvaraRadera