måndag 7 december 2015

Wolodarski och sanningen


"Om någon sagt att den svenska ekonomin skulle växa med drygt 50 procent under de kommande två decennierna skulle personen ha avfärdats som verklighetsfrånvänd."

Citatet ovan är från Peter Wolodarskis senaste inlägg i debatten.

Många kan dessa ekonomiska beräkningar mkt bättre än jag. Men jag reagerade på några saker. Dels att växa med 50% är väl inte så märkvärdigt. Typ 2% per år. En kontroll med Tino Sanandaji, visade sig mkt riktigt att det var helt i linje med vad alla ekonomer trodde, då utvecklingen sett ut så i västvärlden. Wolodarski sparkar alltså in en öppen dörr så det brakar.

Jag ville även minnas att man inte räknas in i BNP per capita fören man är folkbokförd, varför de siffror Peter redogör för kanske inte riktig har det beräkningsunderlag han vill påskina?

Tino Sanandaji satte snabbt tänderna i Wolodarski.Ett utdrag ur ett av Tinos facebookinlägg nedan. Verkar som jag mindes rätt om asylsökande och folkbokföring.
Hela Tinos inlägg kan ni läsa här 

5 kommentarer:

 1. Hej.

  Med hälsning till Wolodarski (som tidigare kallats 'Voodooslaski' internt när han var praktikant): du spelar inte i gärdesgårdsligan nu, gosse lille. Vill du debatera med människor med sakkunskap inom ett specifikt fält måste du själv var väl påläst och kunnig inom området (och det räcker inte med att läsa vad andra med din egen kunskapsnivå tycker om saker och ting) eller ha en lika kunnig och insatt källa att referera till. Har DN ingen ekonomiredaktör längre?

  Kamratliga hälsningar,
  Rikard, lärare

  SvaraRadera
 2. Skicka det där till Wolodarski. Han lär inte svara.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej.

   He, nej möjligen lägger han upp friserade citat i en ledare om hur han förföljs av troll. Han bemöter kritik genom att placera den personen i 'frysboxen'; en utlokaliserad nonsensverksamhet i andra lokaler än redaktionen, vilket knäcker både karriär och självförtroende. Tidningen 'Journalisten' skrev om detta i våras. Sådan är han, Wolodarski: en mobbare.

   Kamratliga hälsningar,
   Rikard, lärare

   Radera
 3. Avvikande meningar brukar av skribenterna i korridoren avfärdas med att de som framför dem har en "agenda". Det skulle vara intressant att veta vad PW har för "agenda". Vad är det han hoppas ska hända? Vad ska så lätt genomskådad skräpjournalistik tjäna till?

  Jag känner sympati för dem som söker sig hit och hade gjort samma sak i deras sits. Att inbilla sig att detta kommer att gå finfint är dock bara löjligt.

  SvaraRadera
 4. Det fanns ett inlägg på SvD från en av alla utredningar som pågår för att visa att politikerna "jobbar på saken".

  Ett citat "En annan viktig uppgift för politiken bör därför vara att upprätthålla förtroendet för den offentliga sektorns institutioner på såväl nationell som lokal nivå. Hög tillit förutsätter att medborgarna inte uppfattar att det går att missbruka välfärdssystemen eller att smita från att betala skatt."

  Skatt är medlemsavgiften till välfärdsstaten och man har inte lyckats övertyga mig om att alla de som kommer nu med, ibland bättre förmåner än de insocknes, kommer att vara nettogivare till detta system inom överskådlig framtid (en generation eller två). Behöver man verkligen betala skatt för att vara berättigad eller räcker det med att ha behoven så får de andra betala skatten ? Kommer inte det ifrågasätta både tillit och betalningsvilja till vårat gemensamma ?

  http://www.svd.se/sa-bor-sveriges-valfard-sakras-for-framtiden/om/debatt

  SvaraRadera