onsdag 16 december 2015

Historiskt lågt stöd för Regeringen

Aftonbladet/inzio presenterade sin mätning idag.

Ett par intressanta noteringar kring detta.

Kd ligger fortsatt under riksdagsspärren. Man missade chansen att ta den borgerliga ledartröjan och blev omkörda av Moderaterna, som gjorte helt om med en brak och numera hånar Reinfeldt samt förkastar hans politik. Kd kommer inte få den chansen igen och kommer förbli ett parti som segar runt spärren. Precis som undertecknad och många andra förutspådde skulle hända. Så går det när man inte vågar ta steget åt höger på allvar, utan tillsätter en partistyrelse med socialliberala inslag.

Sd ligger fortsat kvar på höga nivåer, storleksmässigt i paritet med S & M. Ingen direkt överraskning.

S får bottensiffror, väljarna verkar inte uppskatta den totalt defensive Löfven och hans "inte okey" politik.

Hela sossarnas nya identitet är stöpt i bommerviks identitetspolitiska ugnar, nör den nu inte faller väljarna på läppen står man helt handfallna. Vire man smarta skulle man plocka in ett gammalt partiprogram från Görans tid och panga igenom rakt av och slänga ut Jämtin et all med slaggen.

Det riktigt anmärkningsvärda är kombinationen av S&Mp, dvs Regeringen. De får rekorddåliga 28,8%. Det råder alltså ett kompakt missnöje med den politik som förs nu. Visst opinionssiffror är vad de är, men detta enormt låga stöd borde få alla partier att fundera på vad man håller på med. Ett misstroendevotum och nyval vore kanske på sin plats?
4 kommentarer:

 1. SD 22,2%. Oavsett vad man har för åsikt om det partiet kan man ju undra: om ett parti som i dagsläget får var fjärde var femte röst, ständigt stängs ute, aldrig inbjuds till några samtal, är det då verkligen en demokrati vi lever i?

  Mvh C.N

  SvaraRadera
 2. Jo, det är väl triviala uppgifter, dvs att rådande trend stämmer överens med vad man tror. Vad som ändå är notabelt är:

  m 22,7
  c 8,8
  fp 4,9
  kd 3,7
  Tot 40,1

  C+fp+Kd 17,4
  snittet för hela 2015 i denna poll ligger på 16,6

  Kd siffror har vajat i denna panel under året från 3,1 till 5,7
  så denna mätning säger absolut ingenting om kd. annat än att partiet inte är relevant, dvs har i allt väsentligt inget att komma med relaterat övriga borgerliga.

  C låg faktiskt på runt 6 % i början av året, efter DÖ och det verkar som att partiet går som en raket under mammaledigheten, vilket nog är korrekt med tanke på den reala flyktingkatastrofen, så det är taktiskt rätt att vara mammaledig, när den egna politiken går till botten med flaggan i topp.

  Ms nedgåttrend kan vara bruten, men det återstår att se i januari, i vart fall har mobbningen av huboten slutat och akb har kommit ut kuvösen, och T Tobé ahr börjat styra bort från patriarken, så det kan nog gå bra, om nu bara akb vågar vara lite mindre försiktig, och tala mer förbehållslöst, dvs att själv styra samtalet/;agenda, och inte vara mjäkig flat och defensiv, dvs undfallande/undergiven genom att ducka för det svåra. Det kan alltså arta sig.

  Fp har legat lågt under pågående reformarbete, så att partiet står still är kanske förvånande, när det går så dåligt för kd, så det är nog dags att fortsätta vara tydlig i sakpolitiska frågor, i vart fall kommer fp få drag under galoscherna nu när det bara är fp, sd och v som står utanför försvarsuppgörelsen, hur m och kd ska kunna möta väljarna med en uppgörelse med mp, borde kunna bli besvärande, dvs när journalistiken får upp ögonen, för vi har ju inget att komma med, och det lilla vi har, vill vi inte dela med oss av, att förknippas med mp borde inte vara en framgångsfaktor.


  SD 22.2
  Sannolikheten hög att det var ett tillfälligt avbrott i uppgången, vi får se. Verklighetens styr, köer till tandvård, sjukvård, skolkaos, försämmrad kommunal service, stölder, bibliotek, badhus, etc allt bidrar till fortsatt ökning, framgång föder framgång och det är ett självspelande piano, SD behöver bara ta det piano, spela oförstående bestörta ut, att med stigande indignation se på hur övriga partier står handfallna och bara beklaga, fast egentligen klappa händerna, att de slipper ansvaret. Fortsätter S valhänthet och mps haverier, så kan sd nog fortsätta växa, och som synes då, inte genom att knapra på borgerliga sidan, utan att fortsätta skjuta s i sank, och det kan säkert fortsätta, så fort det börjar bli ostigmatiskt att vara arbetarkvinna att sympatisera med sd, och då kan nog s talla ytterligare ca 3 % utanför Norrland och Stockholm.


  S 23,1 lite förvånande, det är ingen Ygemaneffekt, och det beror nog helt klart på att han inte uppvägs av den lille ettrige gamle fplhälsoministern Morgan samt att Hultkvist inte fått glänsa sedan paris samt att Statsministern fått utstå spott och spe för:
  Låt mig vara tydlig, och detta med käbbel, det är på gränsen till lyteskomik, och även om det är lite orättfärdigt, så har inga frågor gått bra, + då detta med Wallström, vars gloria är ganska falnad.
  S.W

  SvaraRadera
 3. Många sosseministrar verkar helt enkelt vara skotträdda, så en förenklad obelagd korrelation är att det S förlorat på gungorna, har SF vunnit på karusellerna.

  Att synas i media verkar inte längre vara en framgångfaktor, och akb har hållit låg profil -> potentiell framgång, dvs ju mer de visar sig, utan att ha några svar, desto sämre går det, bäst i denna idrottsgren är bostadsministern, som kommer undan med att gå under radarn, förmodligen för att man inte kan ha samma krav på på alla medborgare.

  mp 5,7 jo, på årssnittet, mot bakgrund av att det siktade på att bli Sveriges 3e största parti, verkar de snart få ta upp kampen med kd, bara att hålla tummarna för att Romson håller sig kvar, ngt verkar inte vara helt rätt inskruvat och Romson har blivit en slags underhållningsfaktor, i synnerhet efter en groda, när all ställer upp och försvarar en juris dr, för att hon får oförtjänt klander, för att hon är kvinna, det är världsklass.

  Romson och Co gjorde ju bort sig igen och igen, redan före klimatkonferensen, tex detta med bilar, eller snyftet om flyktinguppgörelsen, så det kan väl finns en hård kärna på 5,6 % som är partiets snitt för året, även om det sannolikt är lite upphissade, kommer bara fp ur ur garderoben med lite nya gröna id+eer, eftersom C har tappat bort allt utom sin grandiositet, så bör fp kunna knapra lite på s och lite på mp och förhoppningsvis lite på m och c, samtidigt som m får vara buffel och knapra på sd, så balanserar de upp styrkorna och nettoflödet.

  I vart fall ser det ut som att Sverige har tre stycket jämnstora partier, tre stycken gravitationer, att förhålla sig till, på runt 22 % Fortsätter nu bara S att krampa med mp, så kommer m att stå still eller gå fram, och s bakåt och SD bli största parti, och någonstans där, måste det till en uppgörelse inom S, dvs endera ger kanslihushögern och gråsossarna upp, och identitetsvänstern vinner, eller så gör de rent hus, sparkar mp och tar nya tag, men ska det ske måste nog partiet först ner under 20, vilket bör inträffa redan framåt april, att de börjar sniffa mot 20 i ngn mätning, och då börjar marken skälva :-)


  V 6,3
  partiet snittar på ca 6 5 för hela året, märkligt att inte Sjöstedt drar mer, han är ju briljant jämfört med Löfven, synd att Sjöstedt fick på tafsen intern av Kalle Larsson och ngt allierat identitetsbaserat hbtq-höger orienterat fruntimmer i partistyrelsen
  i fråga om sin uppfattning om sunt förnuft, tex detta med identitet,
  alltså real identitet. S.W

  SvaraRadera
 4. s+v = 29,4 under 30 % jämför katastrofåret 1998 när person fick 35 % och Gudrun 12 % Ca 18 % lägre sympatier, motsvarar nästan hela SDs uppgång, bra jobbat S, identiteten var inte så viktigt, väljarbasens alltså.

  s+v+mp = 35,1
  Detta är det viktiga nyckeltalet, man är nästan 5 % under det borgerliga blocket, DÖ börjar bli allt mindre relevant, största konstellation....

  adderas Fi till så skrämmer de upp sig till nära
  37, om det mot förmodan skulle bli ett partnerskap med Gudruns rosa avantgarde med ultraliberala arbetsskygga genusvetare från Bagis med omnejd.

  Fi + ävriga = 2,6
  Börjar kännas som att luften gått ur Fi trots att Soraya Post idag alarmerar om ny upprörande registrering av romer, det märkliga är ju att inte alla som kommer hit för att söka arbete under tre månader registreras, det borde vara självklart, vad är problemet? KLart att man ska ha koll på vilka som är här och söker arbete, hur ska vi annars kunna mäta och kontrollera tex arbetsmarknadspolitiska förslag för utsatta grupper, ska vi hjälpa romerna kan de inte sitta på arslet och tigga mitt i vintern, det är helt enkelt inte hälsosamt.

  Rådande trender bör alltså fortsätta, om bara Lööf fortsätter vara mammaledig, Löfven och Wallström och Morgon visar sig i rutan, Romson försöker rädda världen och Kaplan håller sig undan bostadspolitiken i Sverige, det skulle kunna uppfattas som islamofobiskt om vi ställde krav på honom, eftersom han kommer från ett annat länd.

  Fortsätter bara PS med Pascalidou med reportage som jämför ISIS med den svenska extremhögern, och SD håller sig undan pratar om trygghet + ordning och reda på gator och torg och i statsfinanserna, så kan det ju bli spännande i januari.

  Jo, det är raljant, men det fungerar inte utan cynisk humor, verkligheten och politiken är alltför absurd för att kunna beskriva som den är. Det ser stabilt ut på ytan, men är trots allt anmärkningsvärt. Hela det Svenska politiska landskapet är nytt, och även den demografiska kartan, så det är nog dags att fundera lite på framtiden. S verkar ha accepterat, och är nöjda med att flyktingarna ger dem en anledning att höja skatten och börja låna, och sas med varm hand överlämna ett nytt utanförskaps-Sverige 2018 till akb, och med underskott och högre statsskuld och högre räntor, genom att säga, så man bäddar får man ligga. Det är inte sökert att m klarar den debatten enkelt, även fast ma svängt om, och försöker distansera sig från den store ledaren. S.W

  S.W

  SvaraRadera