fredag 18 december 2015

Köp en Bakmaskin och se aldrig tillbaka

Nu blir det ett inlägg om något helt annat, vilket händer här på bloggen ibland.

För oss 40+ har bakmaskinen ett rätt dåligt rykte. Vi minns de som kom på åttiotalet, med degiga halvgräddade limpor och kladd överallt.

Efter ett inlägg hos bloggrannen Lars Wilderäng aka Cornucopia bestämde vi oss för att köpa en maskin. Lars är ju noggrann och jag tog honom på ordet att det var da shit.

Tidigare har jag orkat baka ngn gång i månaden då det tar tid och man blir uppbunden med jäsningar och gräddningar. Gott blir det, men det är bökigt.

Med några juniorer i hushållet går det åt enormt mkt bröd. Köpebröd som vi kallar det är också rätt dyrt och smakar sådär (nej vi köpte inte stenugnsbakad surdegslimpa).

Sagt och gjort vi beställde bakmaskinen.

Herregud vilken grej! Det tar 2-3 minuter att slänga ner mjöl, salt, socker, olja & jäst i bunken sen trycker man på startknappen. 3h senare är det klart. Ingen disk blir det heller då hela klabbet är i teflon (typ) och limpan tar man ju ut.

Smaken kan man variera såklart med lite brödkryddor om man vill. Vi har även gjort vörtbröd inför jul. Inga som helst problem. Kostnaden är också mycket bra jmf med köpebröd. 5-7:- per limpa och det är så mkt godare. Då vi äter en halv 900g limpa per dag är det alltid färskt.

Våra brödkostnader har alltså minskat med c:a 13:-/dag. Dvs 4700:- per år. och allt har blivit bättre, godare bröd, mindre jobb och billigare. Bakmaskinen betalar sig oerhört snabbt

Vi köpte den maskin som Lars hade köpt, funkar perfekt!

Finns hos CDON här för 855:- (OBH Nordica 6544)

Det finns även andra modeller, men varför köpa ngt dyrare när 6544 funkar perfekt!


Jäsning pågår


Färdiga limpor (900gram) bara att kasta ner i gapet på ungarna.

3 kommentarer:

 1. vi hade en bakmaskin när jag växte upp på 80 talet. Minns att brödet var väldigt mjukt med en stenhård skorpa. Gillade det aldrig. Slipper man den hårda skorpan nu alltså? Har ni testat att baka grovt bröd? Förutom vört?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vi kör mest vetebröd, men det blir rågsikt eller rågbröd (70% rågmjöl) var femte bak kanske. Är inga problem alls. Har inte prövat några riktigt grova saker med kli och liknande i, tror inte det skulle mottas med jubel bland barnen ;)

   Radera
  2. Men det vore intressant att pröva. Något särskilt grovt man bör pröva?

   Radera