lördag 19 december 2015

Kanadas nya premiärminister Justin Trudeau

Kanada har fått sin egen Fredrik Reinfeldt... öppna era hjärtan för Justin Trudeau.

I min serie om emigration har Kanada stått i kö för att undersökas som tänkbart land att flytta till. Lugna, den redovisningen kommer. Men jag tänkte redan nu lyfta några saker om hur det ser ut för Kanada i framtiden.

Kanada har länge haft en liberal invandringspolitik och ett organiserat flyktingmottagande. Hur har det gått då? I Sverige framställs gärna Kanada som ett typexempel på hur man integrerar nyanlända i samhället på ett smidigt sätt.

Vad jag kunnat utröna har man ett mkt mer organiserat immigrationssystem, med poäng och annat för att se vilka som får komma genom invandring och ett bättre system för asylanter och deras integration.

Efter Trudeaus seger kommer troligen farten mot att pröva en liberalare flyktingpolitik öka. Man har exempelvis börjat flyga in flyktingar från Syrien. Kanada har utfäst sig att ta emot 25 000 flyktingar från Syrien. Med en befolkning om 35 miljoner blir det 1400 kanadensare per flykting. I Sverige har vi 48 276 asylsökande från Syrien mellan januari-november, dvs 196 svenskar per Syrier. Sen tillkommer ju 100 272 asylsökande från andra länder i Sverige, dvs det går 63 svenskar på varje asylsökande som kommit hitintills i år....

Vilket i och för sig kan vara bra, om man då faktiskt väljer ut de som är flyktingar och som annars hade dukat under i ngt läger i Jordanien. Iaf bättre än att ta emot alla som har råd att betala smugglare för resan genom Europa i jakten på ett bättre liv. Ännu bättre är såklart att stödja UNHCR med kapital för att hjälpa ännu fler i närområdet, men det visste ni ju redan...

Kanada har ungefär 7 miljoner immigranter, 21% av befolkningen är född utomlands. Andelen muslimer ökar kraftigt. En stor andel av immigranterna bosätter sig i Toronto, där halva befolkningen är födda utomlands.

Trudeau har anspelat hårt på "islamofobi" kortet under sin valkampanj och fick troligen många röster från muslimer. Ett av hans första steg som nytillträdd var att dra bort Kanadas stridsflyg från bombningarna av IS.

Hur går det då i Kanada med radikalisering inom islam?

Den synes vara ett omfattande problem och på stark frammarsch. Naturligtvis är en övervägande majoritet av muslimerna vanliga knegare som kör på med sitt liv, men antalet radikaliserade i Kanada ökar, från en hög nivå.

Kanada har varit ganska förskonat från terrorattacker. Förra året hade vi en "ensam galning" som synes ha agerat på egen hand när han dödade en polis vid parlamentet. 2006 lyckades man förhindra ett omfattande attentat i planeringsstadiet.

Kanada synes dock vara ett land där jihadister relativt lugnt kan sköta sin verksamhet, samla in pengar och planera för attacker utomlands.

Kanadas säkerhetstjänst CSIS består av endast 3500 personer och är helt enkelt överbelamrade med jobb. De skall ju även hålla koll på spionage, andra våldsamma grupper mm

Framtidsutsikterna för Kanada ser något mörkare ut med Justin Trudeau vid rodret. Undrar om de kommer säga "vi var naiva" om några år.

Läs detta inlägg från John Schindler (@20commitee) för mer utförlig beskrivning.

Panel 1

4 kommentarer:

 1. Filmen "Canadian Bacon" ger de flesta svaren trots att den är gjord på tidigt 90-tal. PK in i absurdum. Då var det att inte ställa engelsk- och fransktalande mot varandra. (Canadian Bacon är samma sak som kokt skinka i Sverige om någon undrar)

  SvaraRadera
 2. Kanada försvann ganska snabbt från vår lista att flytta till. Av alla ställen jag har varit på genom åren är Toronto det sämsta. I princip hela staden är en slum. Kanada känns som Sverige på många sätt. Ett land som man för 30 års sedan tänkte gott om. En del tror fortfarande det. Men då har man inte gjort sin research ordentligt om nått av länderna...

  SvaraRadera
 3. Angående Kanada bör man även lägga till att landet är ett av de mest extremfeministiska i världen. Många anser att endast Sverige är värre.

  Det finns en ganska stor och växande rörelse som kallas MGTOW. Kortfattat består den av män som vägrar långsiktiga förhållanden med kvinnor pga. att de anser att spelplanen har blivit så extremt förvriden till deras nackdel. Denna rörelse verkar ha sitt absolut starkaste stöd i Kanada och Toronto framställs ofta som rena helvetet på jorden om man är man eller pojke.

  SvaraRadera
 4. Trots att Vancouver brukar hamna högt i mätningar av levnadsstandard har jag hört av folk som varit där och bott där att det inte heller ska vara mycket att hänga i granen. Vet inte hur det är med islamister men bankrån och mord är ju heller inte så trevligt.

  SvaraRadera