fredag 18 december 2015

Kan man få allt?

Jag har tidigare på bloggen refererat till Anders Sundell, statsvetaren från Göteborgs Universitet. Jag har ingen aning om Anders är "märkt" åt endera hållet politiskt. Han är dock intressant att följa på twitter och jag har diskuterat lite med honom där.

Igår la han upp denna lilla triangel som den utmärkta högertwittraren Malin Lundgren aka @konsensuseliten kladdade lite på.


Vid en först anbliick känner man att det är ett under av pedagogik. Det ÄR ett bra och enkelt sätt att beskriva verkligheten. Man kan också se triangeln som en fast area, om man drar i endera hörnet kommer de övriga påverkas.

Säg att man väljer de två högra och sen slår sig för bröstet med öppet hjärta. Frågan som man ställer sig är då, HUR länge kan man köra på med lånta fjädrar? Ska välfärdsmodellen vara helt oförändrad kommer lånebehovet explodera. Troligen kommer det bli dyrare för staten att låna ju sämre ekonomi vi får. För att inte tala om att lån skall betals tillbaka en vacker dag, vi kan ju dessvärre inte trycka egna dollars och få till inflation som äter upp lånen.

Som samhället ser ut idag har man försökt välja alla tre. Det funkade dock inte, varför vi nu får läsa om påverkan i alla tre. Akutlån - krona för krona gäller inte längre, välfärdsmodellen kraftigt ansträngd på sina håll och man försöker minska på invandringen.

Man önskar att politikerna hade kikat på denna enkla modell INNAN de satte igång sitt fullskaleexperiment och framförallt varit ärliga och visat var i denna man som parti befann sig under valrörelsen. Då hade vi haft en regering idag som folket hade röstat fram på ett ärligt sätt, inte en med rätt lågt stöd. Jag tror inte folk i valet fattade att det var detta det handlade om.

Välj MAX TVÅ

8 kommentarer:

 1. Hej.

  Många av mina kollegor skulle protestera och säga att den visar en hårt ideologiserad modell, som utövar makt i syfte att begränsa fritt och kritiskt tänkande. Detta för att slutsatsen modellen möjliggör sägs strida mot den mytiska värdegrunden. Att hela fnurran beror på att värdegrunden i mångt och mycket saknar verklighets anknytning förnekas.

  Känns som Sverige behöver en politisk satir i Heinrich Bölls ådra. 'Det måste hända något' är väl den text som känns mest relevant, med tanke på hur den slutar.

  Kamratliga hälsningar,
  Rikard, lärare

  SvaraRadera
 2. Men den där triangeln är ett fängelse, ett fängelse du säger vi är fast i,men det är inte sant. Politik är att vilja. Viljan spränger triangeln. Människan äger sin frihet. Fakta begränsar henne.

  :-)

  SvaraRadera
 3. Hypotetiskt går det att välja
  stor invandring med
  bibehållen välfärdsmodell OM
  alla som kommer hit är fysiker, överläkare
  Universitetslärare, egenföretagare med eget kapital
  skeppsredare, oljemagnater etc

  Dvs om de som kommer hit att stort eget humant och realt kapital,
  så kan ju tom statsbudgetens svåra balans bli bättre av migration,
  men nu är det ju inte så.

  Vi är nog ganska många som under 20 - 25 år funderat på hur det kunnat komma sig att utanförskapsområdena bara växer, samtidigt som alla som kommer hit är så otroligt välutbildade.

  För det första har det nästa inte kmmit hit några som konkurrerar med LO-kollektivet, möjliugen kommunaltjänstemän inom äldrevård, och för det andra så är det mycket märkligt att politiekn kommit undan under 20 år att besrivning verkligheten. Visserligen har folkmun döpt om "berikningen" begreppsligt, till att gälla motsatsen, men det är ändå en gåta hur ett land med så pass god förvaltningstradition, tex SCB, Statskontoret, Riksrevisionen, SKL, ja hela finansdepartementet, lyckats dölja det faktum att de allra flera som kommer hit, har en väldigt låg utbildning, och detta har ju även satt spår i andra generationens invandrare.

  Vad vi ser är dock en slags zunami, i form av sjunkande skolresultat, dels för att många elever underpresterar, dels för att det inte finns kompetenta lärare, i absoluta tal, och ännu förre kompetenta lärare i de områden som är mest eftersatta.

  man kan säga att det finns en basplatta:

  - språket

  - historia, (vart har vi varit för att komma hit, tex välfärd)

  - förståelse för kulturen (den Sverige har abstraherat bort och fått
  för sig inte finns, det 'är en typiskt Svensk livsfarlig väg, försåtlig och falsk, att bara ha mage att lura i hitkommande att vi inte har en egen kultur är ju rena bedrägeriet, för då kommer de änuu mindre fatta galoppen)

  Med ytterligare ett språk i bagaget är en migrant en tillgång, en berikning i ordets rätta bemärkelse, OOM vi klarar av att leverera basplattan, och OM den inflyttade har någorlunda adekvat grundutbildning, dvs helt gymnasieskola om vederbörande är över 18 år dvs. har man inte god grundutbildning, som motsvarar Svensk grundskola för svenskar + gymnasieskola, så ligger man efter, och ligger man efter, från start ämnesmässigt, så har man en uppförsbacke.

  Skilja alltså på baskunskaper som språk, läsförståelse och att kunna skriva, innan man kopplar på högre kunskapsformer, som tex ämneskunskaper.

  Det är när människor som kommer hit saknar även rudimentära baskunskaper + ämneskunskaper + inte få en chans att lära sig språket, pga segregation och att det inte finns någon arbetsmarknad som det blir vajkalle, är Svensk elit står och tutar att detta är Sveriges hela ekonomiska framtid, som det hänger på, som är välutbildad, och att det är Svenskarnas eget fel som inte an ta varpå detta. S.W

  SvaraRadera
 4. Felet ligger i rena lögner, men framför allt i att sas mörka eller förbise central fakta jämte skulebekäggande, att det inte är Rikspolitikens fel, utan kommuner och landsting eller privat näringslivs fel, eller rent av vanliga medborgare, som inte förmår integrera denna guldskatt som rikspolitiken levererar i en aldrig sinande ström.

  Dessutom är det en slags induktiv lögn, för om det vore sant det mans hävdade, påstod, så skulle man se till att mäta detta och vara stolt, men eftersom man fått insikt i att det deduktivt inte stämmer, så har man ägnat väldigt mycket tid att dölja. Tex har man ändrat p-nummer formatet, där det förr gick att veta om ngn var infödd eller inte, samt man eller kvinna samt vilket län, om fyra sista börjar på 0 är det tex en nollåtta. M;en det tog man bort, fanns ingen anledning om alla som kom hit var bra för statistiken, men du var det inte det, och då har man gjort allt man kan för att inte mäta, och det man inte kan mäta, kan man inte veta, och vet man inte, kan man inte skruva på ekvationen, och då behövs inga ingenjörer, det är då man nyanställer pressekretarare och policyprofessionella PR-nissar, som lite liknar Goebbles efter slaget vid Stalingrad. Om inte verklighet och budskap/ideologi stämmer, så ändrar man på verklighetsbeskrivningen, dvs det som var århundrades förlust och feltänk, en miljon ur 6e armen kapitulerade eller svalt ihjäl, vändes till en vinst?

  Det intressanta är att ng gång efter 1943, och i synnerhet efter Ardenneroffensiven, så började kvinnorna i Tyskland att vända sig mot hela konceptet, och ställa frågan, det skulle bli så bra, vi litade på er, men nu är det ruiner och våra barn har ingen mat, och då gick det ganska fort. Dvs när kvinnorna, som nog fortfarande tror på budskapet får reda på att man tom medvetet döljs sanningar som undergräver 100-tals år av kvinnliga kamp för jämställdhet, så har man en fight opinionsmässigt, avseende SD, som inte bara omfattar män i LO-kollektivet.

  Minst konkurrens har så klart akademiker på universitet, där har migration aldrig varit ett problem, utan en verklig berikning, se bara på Tino :-) även om Jerzy kanske fått lite för mycket uppmärksamhet. Det finns ju inte väldigt många utlänningar som lyckats i Sverige, och några förskräckande exempel, Refat, Al Cala men också några goda. Sverige är en sluten nation kulturellt, och mest sluten är så klart kultureliten i sin bunker, men nu har de baxat oss ända hit, och nu är det tyst, så det är svårt att föra en debatt, om ansvar.

  Ett tag så det så illa ut att man från någon låda på Götebrogs universitet föreslog att man skulle ta bort både personnummer och all form av taggning som markerade utländsk härkomst, för att inga skillnader skulle kunna mätas statistiskt, parallellt med detta ville man införa kvotering och identitetspolitik.Visst går det hyfsat att skilja man från kvinna utan personnummer, men hur har de tänkt sig kvotera in samer, kurder, muslimer, queersexuella etc i bolagsstyrelser, om man inte kan tagga detta, dvs tillbaka till mätning, så man ska nog vara försiktig, man kan inte äta kakan och ha den kvar. Att verifiera samtliga inkommandes utbildning inkl grundläggande begåvningsmätning, learning income, är regel nr ett, för om du inte vet vilken utgångspunkt en person har, kanske är analfabet, så kan du näppeligen avsätta och anpassa resurser för att det ska bli bra, det enda du kan göra är att ducka, och eftersom man inte velat veta hur det är, har man inte arbetat med learning income och learning outcome, dvs

  INPUT

  skrammel skrammel, utbildning

  OUTPUT

  och om Sverige så inför ett betygssystem som våra politiker inte begriper, men tror är absolut, och inför en privat skolmodell, där alla privata skolor inte har tillsyn från skolverket, utan kommunen, så går det väl att gissa för oss som kan ngt om marknadsekonomi, att betygen går upp, och kunskapen ner, när varken höger eller vänster har minsta intresse att ta reda på fakta. S.W

  SvaraRadera
 5. Vad är det individen kan från start

  UTbilda

  Mät vad individen kan vid slut

  så får man ett förädlingsvärde för produktion, som går att trimma och förbättra. Nu mäter vi vår förmåga på hur många från Göteborg som toppar ligan att åka ner till Syrien, så det är bara det att resultatet av vår kultur och omsorg kommer till uttryck på ett lite annat sätt.

  Det där med learning income och learning outcome är dessutom skåpmat, om man pysslar med absoluta kunskapssystem, men nu mäter vi inte input, och då blir det naturligtvis en språklig korrigering, dvs med excellent avses i Sverige medelmåttigt underpresterande, dvs man relativiserar det absoluta, och får ta smällen i PIISA, vänta bara tills resultaten bryts ner på individnivå, Svensk skola håller måttet ännu, på de ställen där den etniska sammansättningen är måttlig, för där går det mest fokus på att lära sig det man ska, istället för att försöka komma i kapp med det man redan förutsätts kunna, enligt regelboken på partikansliet. S.W

  SvaraRadera
 6. "Hypotetiskt går det att välja
  stor invandring med
  bibehållen välfärdsmodell OM
  alla som kommer hit är fysiker, överläkare
  Universitetslärare, egenföretagare med eget kapital
  skeppsredare, oljemagnater etc"

  Ja, det är ungefär så Schweiz har gjort och det fungerar utmärkt!

  Något som är värt att påpeka i sammanhanget är att nästan alla som kallar sig "libertarianer" i Sverige argumenterar för sänkta minimilöner samtidigt som Schweiz, som verkligen ÄR ett libertarianskt land, har extremt höga minimilöner. Detta är ett väldigt effektivt sätt att förhindra immigration från 3je världen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jo, det hade ju varit trevligt med några norska oljemagnater som flyttar hit och skapar lite intäkter. Men de har ju redan anställt de bästa svenska sjuksyrrorna så vad skall de hit och göra ?

   Radera
 7. Den där magiska triangeln bygger ju, enligt vänstern, på det felaktiga antagandet att våra resurser är ändliga. Enligt vänstern är resurserna oändliga men felfördelade och resurserna behöver således omfördelas enligt godhetsnarkomanernas godtycke. En premiss är ju dock att deras egen kaka som kulturabetare eller statsunderstödd journlist inte skall påverkas. Dessutom visar det sig ju att alla utom vänstern räknar fel. http://www.svd.se/sverige-kan-oka-kapacitet-att-ta-emot-flyktingar

  SvaraRadera